1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Uray Géza emlékére

Tanulmányok

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"Az MTA Orientalisztikai Munkaközösségének Uray Géza egyik legrégibb, legtekintélyesebb tagja volt, kutatóink egy nagyon összeforrott csoportjának, a Munkaközösség törzsgárdájának pedig... Tovább

Előszó

Részlet:
"Az MTA Orientalisztikai Munkaközösségének Uray Géza egyik legrégibb, legtekintélyesebb tagja volt, kutatóink egy nagyon összeforrott csoportjának, a Munkaközösség törzsgárdájának pedig egyik legjobb, legkedvesebb barátja is. Halálával soha nem pótolható veszteség ért bennünket.
A magyar tudományos életben, sajnos, nem volt köztudomású, hogy Uray Géza nemzetközi rangú s régóta világhírű tudós, a magyar tibetológia büszkesége. Csak munkatársainak és barátainak köre tudta, hogy a régi Tibet történeti földrajzának problémakörében végzett kutatásai alapvető jelentőségűek s a nemzetközi tibetológia klasszikusává teszik őt, akinek eredményei nélkül tibetológiai kutatás épp úgy nem képzelhető el már ma sem, mint ahogyan az egész diszciplína nem léteznék (vagy egészen más úton-módon alakult volna ki) Kőrösi Csoma Sándor nélkül.
Akinek megadatott, hogy szakterületének kérdéseiről vagy a világ bármely dolgáról kötetlenül beszélgethessen Vele, az soha el nem felejti, hogy Uray Géza egészen egyedülálló módon ismerte az egész Föld felszínét s a rajta lehetséges élet feltételeit, valamint egész világunk történelmét. Tudása hivatásos térképészi szaktudás volt. Földrajzi és történelmi érdeklődését ő maga bélyeggyűjtő szenvedélyével magyarázta. Valójában inkább ez a kedvtelése származhatott nagyon korai földrajzi és történelmi szenvedélyéből, amely családi környezetének s neveltetésének hatására születhetett meg benne.
Érdekes, hogy eredetileg afrikanista szeretett volna lenni. Édesanyja kívánságára beiratkozott a Ludovika Akadémiára; eredményei kiválóak voltak, ő azonban egy év után leszereltette magát s beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkarára, ahol afrikanisztika ugyan nem volt, de indogermanisztikát (így például a szanszkrit nyelvet), valamint tibeti és kínai nyelvet, továbbá belső-ázsiai történelme hallgathatott. Ráadásul szülei kívánságára a bölcsészkar mellett még a jogot is el kellett végeznie, s ő ezt meg is tette. Az egyetemi évek után az MTA Nyelvtudományi Intézetébe került, mégpedig tibetológiai és indológiái kutatásokra." Vissza

Tartalom

Bevezető
Csongor Barnabás: Hangsúlytalan szótagok és tagadás a közép-kínaiban 7
Ecsedy Csaba: A szudáni burun nyelv számrendszeréről 17
Ecsedy Ildikó: Kereskedelem és régészet a Selyem útjának keleti végén 27
Fehér Judit: A mozgás cáfolata a mádhyamika buddhizmusban 35
Ferenczy Mária: Tangutok Tunhuangban 47
Harmatta János: Egy tibeti forrás Gandhára történetéhez 61
Horváth Zoltán: Az összetett múlandóságáról való tanítás (fordítás) 69
Kardos Tatjána: Buddhista kolostor a város védőistenségének 79
Róna-Tas András: A korai európai tibetisztika történetének vázlata 93
Tőkei Ferenc: Egy nahszi halottsirató ének 97
Uray Géza: Kelet-Tibet nyelvjárásainak osztályozása 109
Urayné Kőhalmi Katalin: Dpal-ldan Lha-mo istennő lószerszámának steppei elemei 139
Vinkóvics Judit: A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum Guhyasamája tankájáról 149
Wilhelm Gábor: Bevezetés a nahszi kultúrába és sámánizmusba 157
A szerkesztő megjegyzései 171
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv