1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A napraforgó

Szerző

Kiadó: Szent István Egyetemi Kiadó
Kiadás helye: Gödöllő
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 424 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-269-262-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Olvasó! A napraforgó szó hallatán valamennyiünknek talán legtöbbször e növény napkoronghoz hasonló, csodálatos, festőket megihlető sárga virágzata jut eszünkbe. Az esztétikai élményen túl, a... Tovább

Előszó

Kedves Olvasó! A napraforgó szó hallatán valamennyiünknek talán legtöbbször e növény napkoronghoz hasonló, csodálatos, festőket megihlető sárga virágzata jut eszünkbe. Az esztétikai élményen túl, a nektárjától illatozó, virágzó tábláit különösképpen a méhészek kedvelik. Ők tudják igazán, hol mézel legjobban e hasznos növényünk. Megporzott és megtermékenyült virágaiból fejlődő kaszattermése napi étkezésünk elengedhetetlen tartozéka, az egyik legkedveltebb étolajunk forrása. Hideg sajtolásából, valamint a szára nedvéből nyert folyadékok igazi ételkülönlegességek és finom kozmetikumok alapanyagai. Az állattartók pedig a sajtolás után visszamaradó olajpogácsát, mint dús fehérjeforrást hasznosítják, vagyis a növény minden része felhasználható. De napjainkban energianövényként is termeszthető, hiszen az emberiség a világ energiaéhsége miatt mindenfajta biomassza-energiaforrás fokozott feltárására törekszik. így tehát a napraforgó része lehet egy nagyívű biodízel- vagy biogáz-előállító programnak is. Az olajnövények közül a napraforgó, mint a világon a negyedik legnagyobb termelési volument adó növényfaj kiemelt jelentőségéhez nem férhet kétség. Termesztése, sokirányú felhasználása azonban széleskörű speciális ismeretet igényel. így pl. ennek a hazánkban évente több mint félmillió hektár vetésterületű olajnövénynek a sikeres termesztése növényvédelmi okokból csak a vetésforgó szakszerű tervezésével és szigorú betartásával valósítható meg. A földkárpótlásokat követően egyszerre változott meg a birtokméret, a birtokszerkezet és a tulajdonosi kör. Az utóbbi másfél évtizedben a hazánkba települt sok külföldi vállalat, nagyszámú új fajta- és vegyszerajánlatai következtében a termesztéstechnológia és a gépesítési kultúra is átalakult. A piacot befolyásoló reklám- és promóciódömping miatt pedig egyre nehezebb a gazdáknak, a napraforgó-termelés során felvetődő számtalan kérdésben megalapozott szakmai döntést hozni. Ez a tény már önmagában is aktuálissá teszi egy átfogó ismeretet nyújtó, új szakkönyv megírását és közreadását. Amikor a kedves olvasó a napraforgóról szóló könyvünket a kezébe veszi, bizonyára nem puszta kíváncsiságból, hanem valamilyen szakmai célból teszi. Egyesek ezáltal kívánnak bizonyosságot szerezni termesztéstechnológiai döntéseik helyességéről, mások éppen döntéseikhez kívánnak aktuális, a legújabb kutatási eredményeken alapuló adatokhoz, módszertani, vagy technológiai ismeretekhez jutni. Vannak továbbá olyan fiatalok és kevésbé fiatalok is, akik felsőfokú tanulmányaikhoz vagy éppen doktori értekezésükhöz keresnek támaszt és "bölcsességet". Vissza

Tartalom

Előszó 9
1. A napraforgó-termesztés története (Frank József) 11
1.1. A domesztikáció időszaka 11
1.2. A napraforgó termesztése a szabadelvirágzású fajták időszakában 13
1.3. A napraforgó termesztése a hibrid fajták időszakában 16
1.4. A napraforgó termesztése napjainkban 18
Irodalom 19
2. A napraforgó eredete és rendszertana (Frank József) 21
2.1. Nevezéktan 21
2.2. Rendszertan és rokon fajok 21
2.3. Géncentrum 25
2.4. Alaktan 26
2.4.1. Csíranövény 26
2.4.2. Fiatal növény 27
2.4.3. Gyökérzet 27
2.4.4. Szár 29
2.4.5. Lomblevél 30
2.4.6. Virágzat és virág 32
2.4.7. Termés és mag 38
Irodalom 39
3. A napraforgó biológiája (Frank József) 41
3.1. Csírázás 41
3.2. Növekedés és fejlődés 42
3.3. Virágzásbiológia 47
3.3.1. Fotoperiodikus reakció 47
3.3.2. Virágzás 47
3.3.3. Virágportermelés (Lajkó László) 48
3.3.4. Nektártermelés (Lajkó László) 54
3.3.5. Megporzás (Lajkó László) 61
Irodalom 62
4. A napraforgó genetikája (Frank József) 67
4.1. A kromoszómák és a sejtciklus 67
4.2. Hímsterilitás 69
4.2.1. Génikus hímsterilitás 69
4.2.2. Citoplazmás hímsterilitás 71
4.3. Indukált mutáció 73
4.4. Fajkeresztezés 74
4.5. Kvalitatív és kvantitatív tulajdonságok öröklődése 77
4.5.1. Csíranövény 77
4.5.2. Szár 78
4.5.3. Levél 79
4.5.4. Virág, virágzat 79
4.5.5. Termés és mag 82
Irodalom 86
5. A napraforgó károsítói (Horváth Zoltán, Virányi Ferenc, Walcz Ilona) 91
5.1. Kórokozók (Walcz Ilona) 91
5.1.1. Vírusok (Virányi Ferenc) 91
5.1.2. Baktériumok (Virányi Ferenc) 92
5.1.3. Gombaszerű szervezetek (Virányi Ferenc) 93
5.1.4. Gombák (Walcz Ilona) 97
5.1.5. Kisebb jelentőségű gombák (Walcz Ilona) 112
5.1.6. Egyéb gombák (Walcz Ilona) 116
5.1.7. A napraforgókaszatokon előforduló mikrogombák (Walcz Ilona) 116
5.2. A napraforgó állati kártevői (Horváth Zoltán) 121
5.2.1. A csírázó és pár leveles növény kártevői 121
5.2.2. A fejlődő és kifejlett növény kártevői 123
5.2.3. A tárolt napraforgó kártevői 128
5.3. Növényi paraziták 128
5.3.1. Napraforgó-vajvirág 129
5.3.2. Az élősködő arankafajok 135
Irodalom 135
6. A napraforgó nemesítése (Frank József) 143
6.1. A napraforgó nemesítésének története 143
6.2. Nemesítési célok 145
6.3. A nemesítés módszerei 145
6.3.1. Keresztezés 145
6.3.2. Magvizsgálat 147
6.3.3. Szelekciós források 148
6.3.4. A klasszikus nemesítés módszerei 152
6.3.5. A hibridnemesítés módszerei 153
6.3.6. Rezisztencianemesítés (Csikász Tamás) 160
6.4. A biotechnológia alkalmazása a napraforgó nemesítésében és valorizációjában 178
6.4.1. A napraforgó nemesítésében alkalmazott biotechnológiai módszerek 178
6.4.2. A biotechnológiával előállított napraforgó valorizációja 180
Irodalom 181
7. A napraforgó-vetőmag előállítása (Lajkó László) 195
7.1. Területkijelölés, talajelőkészítés 196
7.2. Tápanyagellátás 198
7.2.1. Makroelemek 199
7.2.2. Javasolt NPK hatóanyag-mennyiségek 199
7.2.3. Mezoelemek: Ca, Mg, S 199
7.2.4. Mikroelemek 200
7.3. Gyomirtás, növényápolás 200
7.3.1. Vegyszeres gyomirtás 201
7.3.2. Vadkár elleni védekezés 203
7.3.3. Rovarkártevők elleni védekezés 204
7.3.4. Gombakórokozók elleni védekezés 206
7.4. A napraforgó vetése, tőszámbeállítás 208
7.5. Idegenelés, virágszelekció 210
7.6. Beporzás 212
7.7. Betakarítás, tárolás, kikészítés (Szendrő Péter) 215
Irodalom 219
8. A napraforgó fajtaválasztéka és fajtahasználata (Lajkó László) 221
8.1. Olajipari célra termesztett fajták 223
8.2. Étkezési célra termesztett fajták (Vágvölgyi Sándor- Romhány László) 229
8.2.1. Az étkezési napraforgó-termesztés jelentősége (Vágvölgyi Sándor -
Rom hány László) 229
8.2.2. A hazánkban termesztett étkezési napraforgófajták (Vágvölgyi Sándor Romhány László) 230
8.3. Madáreleség céljára termesztett fajták (Vágvölgyi Sándor - Romhány László) 233
8.4. Kertészeti célra termesztett fajták (Lévai Péter) 235
8.4.1. A dísznapraforgó termesztése (Lévai Péter) 235
8.4.2. A dísznapraforgó-termesztés szempontjából fontosabb taxonok
(Lévai Péter) 236
8.5. Hibridfajok (Lévai Péter) 238
8.6. Felhasználás (Lévai Péter) 238
Irodalom 239
9. A napraforgó termesztése (Bense László) 241
9.1. Ökológiai igények (Frank József) 241
9.2. Árutermesztés (Frank József) 249
9.2.1. A termelés előkészítése (Frank József) 249
9.2.2. Talajművelés (Jóri J. István) 250
9.2.3. Tápanyagpótlás (Jóri J. István) 265
9.2.4. Vetés (Bense László) 275
9.2.5. Növényvédelem (Horváth Zoltán) 282
9.2.6. A napraforgón leggyakrabban előforduló, élettani eredetű
tányérdeformációk és torzképződmények (Horváth Zoltán) 287
9.2.7. A napraforgó növényvédelmi technológiája (Horváth Zoltán -
Vecseri Csaba) 291
9.2.8. A növényvédelem gépei (Bense László) 296
9.2.9. Betakarítás (Szabó István) 301
9.3. A napraforgó szárítása és tárolása (Beke János) 308
Irodalom 320
10. A napraforgó hasznosítása és hasznosítási technológiák (Frank József) 329
10.1. Élelmiszer-ipari olajok 329
10.1.1. Az olaj és összetétele 329
10.1.2. A napraforgóolaj kivonása 333
10.1.3. A napraforgóolaj felhasználása 336
10.2. Takarmány 337
10.2.1. A napraforgó fehérjéi 337
10.2.2. A napraforgó szénhidrátjai 338
10.3. Kozmetikum-, gyógyszeralapanyag 339
10.3.1. Fenolvegyületek 339
10.3.2. Terpénszármazékok 341
10.4. Méhlegelő (Lajkó László) 342
10.5. Energia, üzemanyag (Szabó István) 343
10.5.1. Biodízel (Szabó István) 344
10.5.2. Biogáz (Szabó István) 348
Irodalom 349
11. A napraforgó-termesztés ökonómiája (Kapronczai István - Wendler Gábor) 353
11.1. Makrogazdasági környezet 353
11.1.1. A napraforgó helye a világ növényolaj-előállításában 353
11.1.2. Az Európai Unió olajosmag-piaca és a magyar napraforgó-termelés
helyzete 355
11.2. A napraforgó-termelés mikroökonómiai elemzési szempontjai 359
11.2.1. A termelői döntéseket befolyásoló ökonómiai tényezők 359
11.2.2. Hozam és termelési érték 361
11.2.3. Ráfordítások és termelési költségek alakulása 363
11.2.4. Fedezeti hozzájárulás, jövedelem 368
Irodalom 370
Ábrajegyzék 371
Táblázatjegyzék 374
Színes melléklet 377
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv