1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dunántúli egyházleírások a XVIII. századból

A Dunántúli Református Egyházkerület 1774-ben

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei
Kiadás helye: Pápa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 572 oldal
Sorozatcím: A Pápai Református Gyűjtemények kiadványai-Forrásközlések
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar   Latin  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-206-741-X
Megjegyzés: 6 db kivehető melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ellenreformációnak több mint kétszáz esztendős tüze 1774-ben már lassan kihunyni látszott. Az ország nyugati vidékein a régi felsődunamelléki és a régi dunántúliból egyesült Dunántúli Református... Tovább

Előszó

Az ellenreformációnak több mint kétszáz esztendős tüze 1774-ben már lassan kihunyni látszott. Az ország nyugati vidékein a régi felsődunamelléki és a régi dunántúliból egyesült Dunántúli Református Egyházkerületben az ellenreformáció már tartalmilag is okafogyottá vált: a korábban meghatározó, többségi protestantizmust, az ágostai és helvét hitvallású evangélikusok számarányát „sikerült" mintegy 12%-ra visszaszorítani Az országgyűlési viták hangneme és hangulata a London-Párizs-Berlin irányából érkező felvilágosodás egyre erősödő hatásának következtében jól érezhetően átalakult.
Az utolsó - szó szerinti - fellángolás a Komáromi Csipkés György fordította Biblia, és a már korábban elkobzott könyvek megégetése (1754) volt, mely az egyébként többségben római katolikussá vált főúri rendet is a klérus katolizáló törekvései ellen hangolta.
II. József császár ekkor Mária Terézia mellett már társuralkodó volt. Személye - ha ellentmondásosan is - mintha rejtett bíztatást jelentett volna a két magyar haza protestánsai számára.
Ilyen külső körülmények között született meg anno 1774. a Túl a Dunai Egyházkerületben lévő, „Virágzó és siránkozó helvética confession lévő szent ecclésiák állapotjának rövid leírása". Szinte azt mondhatnánk, egy-egy leírás lexikoncikk tömörségű. A kiadás hűen követi a forráskiadások szigorú szabályait. Ami latinul van, azt nyilvánvalóan latinul hagyja, a rövidítéseket mind latinul, mind magyarul feloldja, illetve kiegészíti. Miután a latin kifejezések következetesen ismétlődnek, a "kegyes olvasó" a kötet végén található ügyes szótár és a helynévmutató segítségével könnyen eligazodik. Gyülekezetstatisztika, felekezeti és felekezetközi nyilvántartás, társadalmi helyzet, és ha úgy tetszik, a település egészére vonatkozó „vagyonnyilatkozat"-értékű kimutatás a helység contributiojáról, illetve a „domestica cassa"-ba fizetett forintok és dénárok összegéről. Néhol életszerű kiegészítések gazdagítják a képet. Vissza

Tartalom

AJÁNLÁS (dr. Márkus Mihály) 5
A DUNÁNTÚLI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
1774-BEN - Bevezető tanulmány (Hudi József-Jakab Réka) 7
Barsi egyházmegye 29
Komáromi egyházmegye 215
Mezőföldi (peremartoni) egyházmegye 253
Pápai egyházmegye 279
Somogyi egyházmegye 351
Tatai egyházmegye 425
Veszprémi egyházmegye 445
APPARÁTUS
Bibliográfia 525
Szójegyzék 547
Mértékek 556
Birtokosmutató 560
Helynévmutató 563
Tartalomjegyzék 573
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv