kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 133 oldal |
| Sorozatcím: | Élelmiszeripari szakközépiskolák tankönyve |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-356-067-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
| A húsipar rövid története | 3 |
| A vágóhidak és a húskombinátok kialakulása | 4 |
| A vágóállatok szervezetének felépítése | 7 |
| A vágóállatok szövetei | 7 |
| A hámszövet | 8 |
| A támasztószövet | 8 |
| Az izomszövet | 11 |
| Az idegszövet | 11 |
| A vágóállatok szervei | 12 |
| A csontozat | 12 |
| Az izomzat | 22 |
| Összefoglalás | 28 |
| A testüregek szervei és a bőr | 31 |
| A vágóállatok testüregi szervei | 31 |
| A koponyaüregi szervek | 31 |
| A mellüregi szervek | 34 |
| A hasüregi szervek | 36 |
| A bőr (kültakaró) szerkezete | 45 |
| A bőr járulékos és függelékes részei | 46 |
| Összefoglalás | 48 |
| A vágóállatok testtájai | 51 |
| A szarvasmarha testtájai | 51 |
| A sertés testtájai | 53 |
| A ló és a juh testtájai | 54 |
| Összefoglalás | 55 |
| A vágóállatok tulajdonságai | 57 |
| Külső tulajdonságok | 57 |
| A bőr színe és minősége | 57 |
| Az ivarjelleg | 58 |
| Az ivartalanítás | 58 |
| Az ivari elnevezés | 59 |
| A másodlagos ivarjelleg ismertetőjelei | 59 |
| Belső tulajdonságok | 61 |
| A vágóállatok kora | 62 |
| A vágóállatok kor szerinti elnekvezése | 63 |
| A külső és a belső tulajdonságok összefüggése | 64 |
| Összefoglalás | 65 |
| A vágóállatfajok és -fajták | 67 |
| Szarvasmarha | 68 |
| Vegyeshasznosítású fajták | 68 |
| Tejtermelő fajták | 70 |
| Hústermelő fajták | 71 |
| Erőtermelő fajták | 72 |
| Sertés | 73 |
| Zsírsertések | 73 |
| Hússertések | 74 |
| Zsír- és hústermelő sertések | 76 |
| Keresztezett sertések | 76 |
| Lovak | 77 |
| Hazai juhfajták | 78 |
| Fajtaszelekció | 80 |
| Összefoglalás | 83 |
| Az élő állatok átvételének irányelvei | 85 |
| A vágóállatok felvásárlása | 85 |
| A vágóállatok mennyiségi átvétele | 86 |
| A vágóállatok minőségi átvétele | 86 |
| Szállítás | 86 |
| Az élőállat-minősítés általános szempontjai | 87 |
| Élő vágómarhák meghatározása | 87 |
| Szarvasmarhák minősítése | 89 |
| Élő vágósertés meghatározása | 89 |
| A vágósertések minősítése | 90 |
| A vágólovak minősítése | 91 |
| A vágójuhok minősítése | 91 |
| Objektív minősítések | 93 |
| A sertések objektív minősítése | 93 |
| Vágott minősítés | 94 |
| Csontos hús | 94 |
| Osztályozási eljárások | 94 |
| Osztályozás bőrös (teljes forrázásos) vágásmódú technológia esetén | 95 |
| Osztályozás SKG-11 berendezéssel | 96 |
| Kitermelési százalék | 98 |
| A kitermelési százalékot befolyásoló tényezők | 99 |
| Az élő állatok állat-egészségügyi ellenőrzése | 100 |
| A fontosabb állati betegségek csoportosítása | 102 |
| Összefoglalás | 106 |
| A húsfeldolgozó tevékenység alapanyagai | 109 |
| Az ipari hús | 109 |
| A húsfajták és a húsfélék | 111 |
| Az ipari szalonna | 111 |
| Egyéb húsok, illetve alapanyagok | 112 |
| Az alapanyagokkal szemben támasztott minőségi követelmények | 112 |
| Összefoglalás | 114 |
| A húsfeldolgozó tevékenység segédanyagai | 115 |
| Adalék anyagok | 115 |
| Tartósítószerek | 116 |
| Ízesítők | 116 |
| Füstanyagok | 118 |
| Színjavító anyagok | 119 |
| A avsodásgátló szerek | 120 |
| Állományjavító anyagok | 120 |
| Véralvadásgátló anyagok | 121 |
| Víz | 121 |
| Az adalék anyagok minőségi követelményei | 122 |
| Húsipari burkolóanyagok | 122 |
| Állati eredetű (természetes) burkolóanyagok | 123 |
| Mesterséges burkolóanyagok | 125 |
| Összefoglalás | 128 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.