kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 103 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-356-064-0 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Kihajtható melléklettel. |
| Az iparszerű vágás kialakulása | 3 |
| Vágóüzemi (elsődleges) feldolgozás | 5 |
| Előkészítő műveletek | 5 |
| Vágóállatok pihentetése, koplaltatása | 5 |
| Vágóállatok mosása | 7 |
| Vágóüzemi anyagmozgatás | 8 |
| Az elsődleges feldolgozás alapműveletei | 11 |
| Kábítás | 11 |
| A roncsolást okozó kábítás | 11 |
| Elvéreztetés | 19 |
| Az elvéreztetés higiéniája | 22 |
| A bőr és járulékos részeinek eltávolítása | 22 |
| Szőrtelenítés, forrázás | 23 |
| Sertéstestek kopasztása | 26 |
| Sertések perzselése, utótisztítása | 27 |
| A bőr eltávolítása az állati testről | 28 |
| A bőr szöveti szerkezete | 28 |
| A bőrfejtés módjai | 29 |
| Belső szervek eltávolítása | 35 |
| Állati testek hasítása, tisztítása | 37 |
| A zsírszövet eltávolítása a sertésféltestekről | 40 |
| Vágóhídi húsvizsgálat | 41 |
| Mérlegelés, kitermelés | 45 |
| Hűtés | 45 |
| Hűtési módok | 46 |
| Kitermelési és teljesítményszámítások | 47 |
| Példák | 49 |
| A vágóüzemi feldolgozás technológiái | 51 |
| A szarvasmarha elsődleges feldolgozása | 51 |
| A vágóborjak elsődleges feldolgozása | 53 |
| A sertés elsődleges feldolgozása | 55 |
| Egyéb vágóállatok feldolgozása | 59 |
| A juh elsődleges feldolgozása | 59 |
| A ló elsődleges feldolgozása | 59 |
| A vágóhídi higiénia előírásai | 60 |
| A vágóhídi munkavédelem előírásai | 61 |
| Az elsődleges feldolgozás termékei | 62 |
| A vágóhídi termékek | 62 |
| A vágási melléktermékek | 64 |
| A feldolgozási (vágási) veszteség | 64 |
| A termékek aránya | 65 |
| A termékek számbavétele | 65 |
| A hús | 67 |
| A hús szöveti összetétele | 67 |
| A színhús kémiai összetétele | 68 |
| A húsok elnevezése | 70 |
| A marhahúsfélék elnevezése | 70 |
| A sertéshúsfélék elnevezése | 72 |
| Húsok érzékszervi tulajdonságai | 73 |
| A hús vágás utáni elváltozásai | 75 |
| Hullamerevség | 75 |
| A hús érése és folyamatai | 75 |
| A hús fülledése | 77 |
| A húsok rothadása | 78 |
| Zsírszövet | 79 |
| A zsírszövet tulajdonságai, összetétele | 79 |
| Érzékszervi tulajdonságok | 79 |
| Zsírszövetfajták | 80 |
| A vér | 81 |
| A vér tulajdonságai, összetétele | 81 |
| A vér felhasználása, kezelése | 82 |
| Ehető belső termékek | 84 |
| Az emésztőcsatorna | 85 |
| A bélgarnitúra feldolgozása | 85 |
| Egyéb vágóüzemi termékek | 89 |
| A nyersbőr kezelése | 89 |
| A szőr kezelése | 90 |
| Az orgonaterápiás szervek kezelése | 90 |
| Hulladékok kezelése | 90 |
| Zsírgyártás | 92 |
| A zsírok általános jellemzése | 92 |
| A zsírokat kísérő anyagok | 93 |
| A zsírok romlása | 94 |
| A zsírgyártás műveletei | 95 |
| Kivágás, osztályozás | 95 |
| Aprítás | 95 |
| Olvasztás | 96 |
| Szétválasztás | 96 |
| Tisztítás | 96 |
| Hűtés, egyneműsítés | 97 |
| Zsírgyártási technológiák | 97 |
| Proteingyártás (rostgyártás) | 99 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.