kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 374 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-286-169-8 |
| Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér fotókat, illusztrációkat tartalmaz. |
| Előszó (Dr. Szabó Ferenc) | 13 |
| A húsmarhatenyésztés története (Dr. Bodó Imre) | 15 |
| A magyarországi húsmarhatartás rövid története | 16 |
| A húsmarhaágazat sajátoságai (Dr. Szabó Ferenc) | 19 |
| Húsmarhatartásunk helyzete, jelentősége, lehetőségeink | 19 |
| A húsmarhaágazat | 21 |
| A húsmarhatartás technológiai folyamatai | 22 |
| Tehéntartás és borjúnevelés | 22 |
| Növendéküsző-nevelés | 23 |
| Marhahízlalás | 23 |
| Növendék- és tenyészbikatartás | 24 |
| A húsmarha fontosabb értékmérő tulajdonságai (Dr. Szabó Ferenc) | 25 |
| Általános értékmérők | 26 |
| Kifejlett kori súly | 26 |
| Küllem (Dr. Tőzsér János) | 28 |
| Hasznos élettartam | 31 |
| Borjú-előállítással kapcsolatos értékmérők | 33 |
| Szaporulat | 33 |
| A borjazások lefolyása | 36 |
| Borjúnevelő képesség, választási súly | 38 |
| Koraérés | 42 |
| A hizlalással és a végtermékkel kapcsolatos értékmérők (Dr. Holló István) | 43 |
| Hízékonyság | 43 |
| A vágóértéket meghatározó tulajdonságok | 48 |
| A húsmarhafajták (Dr. Bodó Imre) | 54 |
| A fajta- és típuskérdés korszerű értelmezése | 55 |
| A húsmarhafajták csoportosítása | 55 |
| Primitív fajták | 55 |
| A magyar szürke | 56 |
| A skót hegyi marha | 57 |
| A podóliai fajtacsoport | 58 |
| A camarhue és a spanyol viadormarha | 58 |
| A gasconne | 58 |
| A salers | 59 |
| Az eringi marha | 59 |
| A criolló | 59 |
| A texasi longhorn | 59 |
| Brit húsmarhafajták | 60 |
| Az angus | 60 |
| A hereford | 61 |
| A hússhorthorn | 62 |
| A galloway | 63 |
| A lincoln red | 64 |
| A brit longhorn | 64 |
| A murray grey | 64 |
| Francia és belga húsmarhafajták | 64 |
| A charolais | 65 |
| A limousin | 66 |
| A blonde d'Aquitaine | 66 |
| A maine anjou | 67 |
| A fehér kék belga | 67 |
| Egyéb francia fajták | 68 |
| Olasz húsmarhafajták | 68 |
| A chianina | 69 |
| A romagnola | 69 |
| A marchigiana | 70 |
| A piemonti | 70 |
| Kettős hasznosítású fajták | 71 |
| A hegyi tarka fajták, a szimentáli | 71 |
| A gelbvieh | 72 |
| A lapálymarhák | 72 |
| Egyéb vegyes hasznosítású fajták | 73 |
| A zebu | 73 |
| Szintetikus (kompozit) húsmarhafajták | 75 |
| Az INRA-95 | 75 |
| A MARC hibridek | 75 |
| A shaver hibrid | 76 |
| A Santa Gertrudis | 76 |
| A különböző zabukeresztezések | 76 |
| Egyéb keresztezett fajták | 77 |
| A többi fajhibrid | 77 |
| A húsmarha tenyésztése, nemesítése (Dr. Dohy János) | 79 |
| Tenyészértékbecslés, tenyészkiválasztás | 79 |
| Párosítási (tenyésztési) eljárások | 91 |
| Keresztezési eljárások | 92 |
| A keresztezések tervezése | 95 |
| A genotípus x környzet kölcsönhatás | 102 |
| A géntartalékok megőrzése | 106 |
| Tenyésztési eljárás, a fajta és a típus megválasztásának szempontjai (Dr. Merkei Attila) | 108 |
| A húsmarha elhelyezése (Dr. Szabó Ferenc) | 113 |
| A tehenek, a borjak és a növendék üszők elhelyezése | 113 |
| Nyári elhelyezés | 113 |
| Téli elhelyezés | 114 |
| Épület nélküli elhelyezés | 115 |
| Épületben történő elhelyezés | 116 |
| Az elhelyezés berendezései, eszközei | 118 |
| A hízómarhák elhelyezése | 136 |
| Karámban történő elhelyezés | 139 |
| Istállóban történő elhelyezés | 143 |
| Növendék és tenyészbikák elhelyezése | 143 |
| A húsmarha takarmányozása | 144 |
| A húsmarha takarányozásának néhány sajátossága (Dr. Várhegyi Józsefné) | 144 |
| A létfenntartás és a termelés energiaszükségletét befolyásoló tényezők | 144 |
| Takarmányadatok energiaértékének számítása, takarmányadag összeállítása | 146 |
| Takarmányértékesítés | 159 |
| Fehérjeszükséglet, fehérjeellátás | 151 |
| Takarmányfelvételt befolyásoló tényezők | 156 |
| A húsmarha takarmányai (Dr. Várhegyi József) | 161 |
| Gyep | 169 |
| Egyéb zöldtakarmányok | 171 |
| Silózott takarmányok | 172 |
| Szénák | 176 |
| Szántóföldi melléktermék | 177 |
| Abraktakarmányok | 181 |
| Kiegészítők, kiegészítő takarmányozása | 183 |
| Tehenek és borjak takarmányozása (Dr. Szabó Ferenc) | 184 |
| A tehenek táplálóanyag-szükséglete | 184 |
| A tehenek takarmányozásának gyakorlata | 194 |
| Borjak takarmányozása | 199 |
| Tenyészüszők takarmányozása (Dr. Várhegyi József) | 200 |
| Az üszőnevelés irányelvei | 200 |
| Tenyészüszők takarmányozásának gyakorlata) | 203 |
| Hízómarhák takarmányozása (Dr. Várhegyi Józsefné) | 211 |
| A marhahizlalás irányelvei | 211 |
| A hízómarhák takarmányozásának gyakorlata | 220 |
| A húsmarha szaporodásbiológiája és szaporítása (Dr. Perjés István) | 229 |
| Általános neurohormonális összefüggések | 229 |
| A termékenyítés, pároztatás technológiája, szervezése (Dr. Hamza László) | 230 |
| Természetes pároztatás, bikahasználat | 231 |
| A mesterséges termékenyítés szervezése | 232 |
| Szaporodási rendellenességek, azok ellenőrzése és kezelése | 234 |
| A méh és a hüvely elváltozásai | 235 |
| Petefészek-elváltozások, cikluszavarok | 236 |
| Az anösztrusz megszüntetésnek lehetőségei | 237 |
| Az anösztrusz megelőzésének lehetőségei | 239 |
| A szaporodóképesség ellenőrzésének lehetőségei | 240 |
| A szaporodóképesség és a gazdságosság összefüggése | 241 |
| A vemhesség megállapításának módszerei | 242 |
| A műszeres és laboratóriumi vemhességi diagnózis értékelése | 243 |
| A korai rektális vemhességi vizsgálat előnyei, módszerei | 243 |
| A korai vemhességi vizsgálat összekapcsolása a meddőségi kezelésekkel | 244 |
| A vemhességi vizsgálat szerepe a szervezésben és a gazdaságosságban | 245 |
| A húsmarhatartásban használatos fogalmak és a szaporodással kapcsolatos paraméterek | 246 |
| A hagyományos szaporodásbiológiai paraméterek megbízhatósága | 246 |
| A vemhesülés prognózisának lehetőségei a szaporodásban | 248 |
| Az állomány szaporodási képességének megítélése a termékenyítési időszak előtt | 248 |
| Az állomány szaporodási képességének megítélése a termékenyítési ciklus alatt | 251 |
| A szoptatásos borjúnevelés és a szaporodás összefüggései | 252 |
| Az ellés utáni első ivarzás összefüggése a szoptatással | 252 |
| A ivari ciklus kisiklásának oka és befolyásolási lehetőségei a szoptatás alatt | 253 |
| A borjú elválasztásának hatása a fogamzásra | 254 |
| A szaporítás tenyésztéstechnikai alapjai | 255 |
| A húshasznú üszők felnevelése és tenyésztésbevétele | 255 |
| A tenyészüszők takarmányozásának és fogamzásának összefüggése | 256 |
| Modellkísérletek és tapasztalatok a fogamzás és felnevelés összefüggésének tisztázásában | 256 |
| Az ivarzás megállapításának és az ivari ciklus szabályozásának módszerei | 258 |
| Ivarzási rendellenességek | 258 |
| Ellés utáni első ivarzások és termékenyítések | 259 |
| A könryezethatások és a szaporodóképesség összefüggése | 260 |
| Az üszők első ivarzása és a termékenyítés feltételei | 260 |
| Az ivarzás megállapításának lehetőségei | 261 |
| Az ivarzásdetektálás módszereinek kritikája | 262 |
| Az ivari ciklus irányításának hormonális módszerei, ivarzásszinkronizálás | 263 |
| Az ivarzásszinkronizáció hatóanyagai és összehasonlító értékelésük | 263 |
| Az ivarzásmegfigyelés kiegészítése rektális vizsgálattal | 266 |
| A húsmarhatartás fontosabb állategészségügyi kérdései (Dr. Tanyi János) | 267 |
| Emésztőszervi betegségek | 267 |
| A borjúkor emésztőszervi betegségei | 267 |
| A hasmenéses borjúbetegségek elleni védekezés általános szabályai | 270 |
| Légző- és emésztőszervi betegségek | 272 |
| Kötő- és szaruhártya-gyulladások | 276 |
| Előgyomor betegségek | 277 |
| Az előgyomrok egyszerű emésztési zavara | 278 |
| Bendőalkalózis | 278 |
| Bendőalkalózis és -rothadás | 279 |
| A kérődzők előgyomrainak acidózisa | 280 |
| Heveny felfúvódás | 281 |
| Idegen testek az előgyomorban | 282 |
| Idegrendszeri tünetekkel járó szarvasmarha-betegségek | 283 |
| Magzatkárosító fertőző kórokok | 284 |
| Parazitás betegségek | 290 |
| Egyéb betegségek | 292 |
| A húsmarha kezelése, gondozása (Dr. Béri Béla) | 293 |
| Az állatok viselkedése és a gondozó magatartása | 293 |
| Az állat megközelítése, mozgatása | 294 |
| Az állatok kezelése | 297 |
| Vérvétel | 298 |
| Inszeminálás | 299 |
| Természetes fedeztetés | 299 |
| Az állatmegjelölés | 299 |
| A húsmarha ápolása | 301 |
| Csülökápolás | 301 |
| Szarvtalanítás | 302 |
| A legyek elleni védekezés | 303 |
| A borjak elválasztása | 304 |
| Az állatok járműre rakása és szállítása | 305 |
| Vágómarha- és marhahús-minősítés (Dr. Szűcs Endre) | 308 |
| A marhahús kémiai és fizikai jellemzői | 308 |
| A marhahús kémiai összetétele | 308 |
| Fizikai jellemzők, reológiai tulajdonságok | 310 |
| A végső pH-tól függő húsminőségi tulajdonságok | 312 |
| A marhahús minőségét befolyásoló tényezők | 312 |
| Vágómarha minősítése | 317 |
| Élő állapotban történő minősítés | 317 |
| Vágás utáni minősítés | 319 |
| Különböző fajtájú, korú és ivarú marhák vágóértéke | 327 |
| Vágómarha-értékesítés és -feldolgozás (Dr. Polgár J. Péter) | 335 |
| Piaci követelmények | 335 |
| A kereslet | 335 |
| Kínálat, piaci verseny | 337 |
| Marketing | 338 |
| Információgyűjtés, piackutatás, előrejelzése | 338 |
| Az értékesítési csatornák | 340 |
| Vágás, feldolgozás | 342 |
| A marhahús konyhai előkészítése és elkészítése | 345 |
| A húsmarhatartás jövedelmi viszonyai (Dr. Bodó Imre) | 348 |
| A jövedelmezőségről általában | 348 |
| "Alágazatok" a húsmarhatenyésztésben | 349 |
| Gulyatartás | 349 |
| Növendéküsző-nevelés | 349 |
| Tenyészbika-nevelés | 349 |
| Marhahizlalás | 349 |
| Költségek | 350 |
| Hozamok | 353 |
| A jövedelmi viszonyok változása | 353 |
| Ajánlott irodalom | 357 |
| Tárgymutató | 362 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.