kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 349 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-232-068-9 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 5 |
| A húsmarhatenyésztés helyzete és közgazdasági feltételei a világon (Dohy János) | 7 |
| A marhahústermelés élettani alapjai és növelésének biológiai lehetőségei (Keleméri Gábor) | 15 |
| Fejlődés és növekedés | 15 |
| Testtömeg-gyarapodás és takarmányértékesítő képesség | 20 |
| A húsformák kialakulása és jelentősége | 21 |
| A borjúszaporulat növelésének élettani vonatkozásai | 22 |
| A hústehén nemi működése | 22 |
| A húsmarhaállományokban használt tenyészbikák nemi működése | 26 |
| A borjúszaporulat növelésének lehetőségei | 27 |
| Biotechnikai eljárások alkalmazása a szaporaság növelésére | 35 |
| A húsmarha nemesítése (Bodó Imre, Dohy János, Keleméri Gábor) | 39 |
| Genetikai paraméterek (Dohy János) | 39 |
| Értékmérő tulajdonságok (Keleméri Gábor) | 43 |
| Szaporasággal összefüggő tulajdonságok | 43 |
| Ivarérés | 43 |
| Fogamzóképesség | 45 |
| Az ellés lefolyása | 48 |
| Ikerellés | 50 |
| A vemhesség időtartama | 51 |
| A két ellés közti időtartam | 51 |
| Életképesség | 53 |
| Borjúnevelő képesség | 53 |
| Borjúszaporulat | 54 |
| A növekedésssel összefüggő tulajdonságok | 55 |
| Növekedési erély és a fejlődés intenzitása | 55 |
| A testtömeg | 56 |
| Takarmányértékesítő képesség | 58 |
| Húsformák, izmoltság | 59 |
| A vágóértéket meghatározó tulajdonságok | 61 |
| Csontoshús-termelés | 61 |
| Faggyútermelés | 62 |
| A vágóértéket befolyásoló egyéb tulajdonságok | 64 |
| Tűrőképesség, tartási viszonyokkal szembeni ellenálló képesség | 64 |
| Legelőkészség | 64 |
| Örökletes terheltségek | 65 |
| Tenyészértékbecslés és szelekció (Dohy János) | 65 |
| A húsmarhafajták (Dobó Imre) | 72 |
| A fajtákról általában | 72 |
| A fajták ismertetésének nehézségei | 73 |
| A fajták jelentősége | 74 |
| A húsmarhafajták csoportosítása | 75 |
| A nagy testű francia és belga húsmarhafajták | 77 |
| A charolais | 77 |
| A limousin | 80 |
| A blonde d'Aquitaine | 82 |
| A maine-anjou | 83 |
| A kék belga fajta | 84 |
| A nagy testű olasz húsmarhafajták | 86 |
| A chianina | 86 |
| A romagnola | 88 |
| A marchigiana | 89 |
| A piemonti | 90 |
| A brit húsmarhafajták | 92 |
| A hús-shorthorn | 92 |
| Az aberdeen angus | 93 |
| A hereford (Keleméri Gábor) | 95 |
| A galloway | 99 |
| A sussex | 100 |
| A welsh black | 101 |
| A devon | 102 |
| A south devon | 102 |
| A lincoln red | 104 |
| A longhorn | 105 |
| Egyéb húsmarhafajták | 106 |
| A murray grey | 106 |
| A japán wagyu | 107 |
| A vegyes hasznosítású szarvasmarhafajták szerepe az egyhasznú húsmarhatenyésztésben | 108 |
| A hegyi tarka mint húsmarha | 108 |
| A gelbvieh (sárga marha) | 109 |
| A vöröstarka lapálymarha | 110 |
| A pinzgaui | 110 |
| Az osztrák szürke marha (Grauvieh) | 110 |
| A borzderes | 110 |
| A normandiai marha | 111 |
| A red poll | 111 |
| Az egyoldalú tejtermelő fajták szerepe a húsmarhatenyésztésben | 112 |
| Primitív fajták az egyhasznú húsmarhatenyésztésben | 113 |
| A zebu | 116 |
| Az újabban keresztezéssel előállított húsmarhafajták | 118 |
| A santa gertrudis | 118 |
| A luing | 119 |
| A kazah fehér fejű marha | 119 |
| A kalmük marha | 120 |
| A charbray | 120 |
| A brangus | 120 |
| A braford | 120 |
| A simba | 121 |
| A sabre | 121 |
| A barzona | 121 |
| A beefmaster | 121 |
| A senepol | 122 |
| A hays converter | 123 |
| A south bravon | 123 |
| Afrikai fajtái | 124 |
| Véletlenszerűség a keresztezésben | 124 |
| Fajhibridek | 124 |
| Szintetikus fajták | 125 |
| Tenyésztési (párosítási) eljárások (Dohy János) | 126 |
| Genotípus X környezet kölcsönhatás (Dohy János) | 134 |
| A marhahústermelés gyakorlata (Bodó Imre, Hajas Pál, Keleméri Gábor) | 139 |
| A technológia elemei (Bodó Imre) | 139 |
| Tenyésztési kérdések | 140 |
| A fajta megválasztása | 140 |
| A tenyésztési módszer megválasztása | 141 |
| Tenyésztési nyilvántartások | 141 |
| A pároztatás módszerei | 142 |
| Mikor ellessünk? | 144 |
| Az üszők tenyésztésbe vétele | 146 |
| Egyedi megjelölés | 147 |
| Állományváltás, rotáció | 147 |
| Az ivartalanítás | 149 |
| Technikai feltételek | 150 |
| Épületek, elhelyezés | 150 |
| Borjúóvoda és -iskola | 153 |
| A hústehenek nyári elhelyezése | 154 |
| Elletőistálló és elletés | 157 |
| Az ágazat beilleszkedése az üzembe | 159 |
| Munkaszervezés | 159* |
| Az egy gondozóra jutó állatlétszám | 160 |
| Munkabérezés | 160 |
| A borjú-előállítás különleges módszerei | 161 |
| A húsmarha takarmányozása (Hajas Pál) | 162 |
| Táplálóanyag-transzformálás | 163 |
| A takarmányok kémiai összetevői | 164 |
| Az energia-háztartás jellemzői | 164 |
| A fehérje és a N-tartalmú anyagok | 166 |
| Az Npn-anyagok megítélése | 166 |
| Fontosabb hazai karbamidkészítmény-típusok | 168 |
| A húsmarhák ásványianyag- és mikroelemellátása | 171 |
| A konyhasópótlásról | 173 |
| Az ivóvíz sótartalmának megítélése | 173 |
| Vitaminellátás | 173 |
| A húsmarha takarmányai | 175 |
| A takarmányozás gyakorisága | 179 |
| A vízellátás | 179 |
| TAkarmányértékelés, táplálóanyag-szükséglet, szabványok, irányelvek | 180 |
| A húshasznú üszők takarmányozása | 183 |
| A húshasznú tenyészbikák takarmányozása | 183 |
| Néhány gyakorlati takarmányozási ajánlat húshasznú tenyézsbikáknak | 184 |
| A marhahizlalás | 185 |
| A hízóalapanyag-ellátás | 186 |
| A borjak előkészítése hizlalásra | 186 |
| A hízóalapanyag összegyűjtése, fogadása | 186 |
| A húsmarha takarmányozásának programozása | 188 |
| Hízlalási módok | 189 |
| Marhahizlalás tömegtakarmányon és melléktermékeken | 190 |
| A mikrobiológiai módszerekkel tartósított szilázsok felhasználása a hizlalásban | 191 |
| A kukoricaszár felhasználása | 191 |
| Marhahústermelés legelőn | 192 |
| Hízlalás legelőn | 198 |
| Speciális hízlalási módok melléktermékekkel | 200 |
| Hízlalás árpával ("barley beef") | 201 |
| Extenzív hizlalási rendszer | 201 |
| Sertés- és baromfitrágya mint szarvasmarha-takarmány | 201 |
| Faggyúsodást mérséklő hizlalás | 202 |
| Hozamfokozók a marhahústermelésben (Hajas Pál, Bulyovszky Tamás közreműködésével) | 204 |
| Az antibiotikus hozamfokozók és hatásmechanizmusuk | 204 |
| Rumensin (monensin) | 205 |
| Flavomycin | 208 |
| Bovatec (lasalocid) | 210 |
| Solinomycin | 210 |
| ICI 139603 | 211 |
| Avorparcin (Avotan) | 211 |
| Egyéb hozamfokozók | 212 |
| Sarsaponin | 212 |
| A niacin mint hozamfokozó | 213 |
| Növekedésserkentők a marhahizlalásban | 214 |
| Ralgro (zeranol) | 216 |
| Compudose (ösztradiol) | 217 |
| Finaplix (trenbolone-acetát, TBA) | 218 |
| MGA (melangestrol-acetát) | 219 |
| Steer-oid | 220 |
| Synovex (Syntex USA) | 220 |
| A növekedésserkentők és a hozamfokozók összeadódó hatása együttes használat esetén | 220 |
| Nagy marhahizlaló telep (feedlot) tervezés, elhelyezés (Hajas Pál) | 221 |
| Vágómarha-kezelő berendezések tervezése | 224 |
| A hőmérséklet hatása a hizlalási eredményre | 224 |
| Gondolatok a jövőről | 225 |
| A húsmarhaállományban leggyakrabban előforduló betegségek (Keleméri Gábor) | 227 |
| Baktériumok, gombák és vírusok okozta betegségek | 228 |
| Élősködők okozta bántalmak | 230 |
| Belső élősködők | 230 |
| Külső élősködők | 231 |
| Takarmányozási ártalmak, hiánybetegségek | 231 |
| A vágómarha és a marhahús mint termék (Hajas Pál) | 237 |
| A marhahústermelés és a fogyasztói szokások viszonya | 238 |
| A vágómarha húsipari értékelése | 239 |
| A csontos hús jellemzői | 240 |
| A marhahús fizikai és kémiai tulajdonságai | 242 |
| A foggyúsodás és a hús kémiai összetételének összefüggése | 242 |
| A hús kémhatásának szerpe a minőség alakulásában | 243 |
| A hús vízkötő képessége | 244 |
| A marhahús színe | 244 |
| A DFD-jelleg megítélése a marhahúsban | 245 |
| A porhanyóság és az íz | 246 |
| A rugós hús | 246 |
| A marhahús nemkívánatos íz- és szagelváltozásai | 247 |
| A marhahús mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők | 247 |
| A fajta (genotípus) hatása | 247 |
| A testtömeg hatása a hústermelésre és a minőségre | 253 |
| Takarmányozási hatások | 255 |
| A takarmányozás és a faggyúsodás | 256 |
| Az ivar szerepe a marhahústermelésben | 257 |
| Marhahús tehenekből | 257 |
| Hústermelés üszőkkel | 258 |
| A szállítás, az előkészítés és a húsipari kezelések hatása a húsminőségre | 259 |
| A húsipar új igénye: az ipari vágómarha | 260 |
| A vágómarha és amarhahús minősítésének módszerei | 261 |
| A vágóérték | 261 |
| Minőség, minősítés | 262 |
| A marhahús magyarországi minősítése, darabolása | 263 |
| A darabolt marhahúsrészek leírása és elnevezése | 268 |
| A közös piaci "EUROPA" húsminősítés | 270 |
| Az objektív minősítés előkészítése | 273 |
| A húsipari felhasználást érintő szarvasmarha-betegségek | 274 |
| A marhahús piaci értékesítése (Hajas Pál) | 277 |
| A húsmarhaipar jellemzői | 277 |
| A marhahústermelés, -értékesítés és -fogyasztás kapcsolata | 280 |
| A marketing szerepe a magyar harmahústermelésben | 284 |
| Külföldi marketingszervezetek | 285 |
| A marhahúsmarketing tényezői | 285 |
| A piaci felvevőképesség | 285 |
| Az életmód változása | 286 |
| A különleges piacok | 287 |
| A húsminőség és az ár | 288 |
| A húsipari előkészítés (mint marketingelem) | 288 |
| A fogyasztói reklám | 289 |
| Az exportmarketing | 290 |
| Az európai marhahústermelés és a magyar export viszonya | 291 |
| Az élő állat értékesítése | 293 |
| A minősítési módszerek szerepe | 293 |
| Videoaukció | 294 |
| Húsminősítés | 294 |
| Az ütemezett értékesítés | 294 |
| Tenyészállatok értékesítése | 295 |
| Élő állatok szállítása | 296 |
| A vágómarhák szállítása | 296 |
| A szállítási veszteség | 297 |
| Tenyészállatok szállítása | 299 |
| A marhahús szállítása | 299 |
| Kartonos hússzállítás | 299 |
| A húsmarhatartás gazdaságossága (Bodó Imre) | 301 |
| A gazdaságosságról általában | 301 |
| Az állami támogatás kérdése | 303 |
| A gazdaságosság legfontosabb tényezői és az azt kifejező mutatószámok | 304 |
| A költségek | 305 |
| A hozamok | 307 |
| A különböző mutatószámok | 308 |
| Gazdaságossági számítások | 310 |
| Válogatott irodalom | 315 |
| Függelék | 317 |
| Fajta-összehasonlító táblázatok | 318 |
| Takarmányozási táblázatok | 324 |
| Tárgymutató | 339 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.