kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 421 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér és színes fotókat, ábrákat tartalmaz. |
Előszó | 5 |
Bevezetés | 7 |
A húsvizsgálat, az állatvágás és a vágóhidak fejlődése | 7 |
A húsvizsgálat egyetemes történetének főbb adatai | 7 |
A hazai húsvizsgálat történetének főbb adatai céhlevelek és rendeletek alapján | 9 |
A hazai állatvágás és a vágóhidak kialakulásának főbb adatai | 13 |
A hús | 19 |
A hús érzékszervi és fizikai tulajdonságai | 19 |
A hús kémiai tulajdonságai | 22 |
A hús érése | 26 |
A hús és a zsigerek táplálkozásélettani vonatkozásai | 28 |
Izomszöveti ismeretek | 30 |
A különböző vágóállatok húsának és zsírjának tulajdonságai | 33 |
A hús osztályozás | 36 |
A hús változása a konyhai feldolgozás során | 39 |
A vágóhíd | 41 |
Az állatrakodó és az állatgyűjtő | 41 |
A vágóhíd és típusai | 43 |
Az egészségügyi vágóhíd | 47 |
A hatósági hússzék (húsbolt) | 49 |
A bélmosó és bendőmosó | 49 |
A vérgyűjtő és a vérfeldolgozó | 53 |
A kobzott-szerv gyűjtő és tároló | 54 |
A bőrsózó | 55 |
A sörteszárító | 56 |
A trágyatároló | 56 |
Egyéb építmények a vágóhídon | 57 |
A szennyvizkezelő | 57 |
A vágás | 64 |
A vágóállatok előkészítése a vágásra | 64 |
A vágóállatok vágás előtti vizsgálata | 67 |
A vágás engedélyezése | 69 |
A vágás lefolyása | 71 |
A kényszervágás | 73 |
A kábítás | 76 |
Az elvéreztetés | 81 |
A kis- és nagyüzemi marha- és juhvágás | 87 |
A kis- és nagyüzemi sertésvágás | 94 |
A húsvizsgálat | 100 |
A húsvizsgálat általános szabályai és feltételei | 100 |
A vágóállatok előkészítése húsvizsgálatra | 109 |
A szarvasmarha húsviszgálata | 110 |
A borjú húsvizsgálata | 113 |
A bivaly húsvizsgálata | 114 |
A juh és a kecske húsvizsgálata | 114 |
A ló, a szamár és az öszvér húsvizsgálata | 115 |
A sertés húsvizsgálata | 115 |
Az oltóanyagtermelésre használt állatok húsának felhasználása | 118 |
A nyirokcsomók húsvizsgálati jelentősége | 118 |
A gyomor és a belek vizsgálata | 122 |
A belső elválasztású (organoterápiás) szervek vizsgálata, gyűjtése és tartósítása | 125 |
A vágócsarnoki hústermelés higiénéje | 127 |
A hús bírálata | 141 |
A hús elbírálásának irányelvei | 141 |
A hús elbírálásának gyakorlata | 144 |
A laboratóriumi kiegészítő húsvizsgálat | 147 |
A hús felülvizsgálata és az ellenőrző szolgálat | 150 |
A megvizsgált hús megjelölése | 150 |
A fogyasztásra feltételesen alkalmas hús hatósági kezelése | 153 |
A hatósági hússzék rendeltetése | 159 |
A hús szállításának szabályai | 159 |
A hús árusításának módja, tárgyi feltételei és ellenőrzése | 160 |
A hús és egyéb állati termékek a kereskedelemben | 162 |
A húskészítmények előállításának szabályozásáról, húsok és húskészítmények laboratóriumi vizsgálatáról | 164 |
A húskészítmények bírálata az élő csírák alapján | 168 |
Az elkobzott húsok, zsigerek ártalommentes felhasználása | 173 |
A vágási termékek hűtése, fagyasztása és tárolása | 176 |
A hűtés és fagyasztás ellenőrzése | 176 |
A hűtők és a fagyasztók berendezése és üzemeltetése | 177 |
A hús állapotának változásai a hűtés során | 181 |
A hús hűtésének és tárolásának általános szabályai | 182 |
A hús fagyasztásának és fagyasztva tárolásának általános szabályai, valamint a fagyasztáskor bekövetkező szövettani változások | 186 |
A hazai fagyasztási módszerek | 190 |
A fagyasztott húsok tárolásának művelete | 192 |
A fagyasztott húsok felengedtetése és kitárolása | 193 |
Antibiotikumok alkalmazása a vágási termékek tartósítására | 194 |
Az izomzat és a zsírszövet postmortalis elváltozásai | 199 |
A hús fermentatív hatásra bekövetkező (eslődleges) postmortalis elváltozásai | 199 |
A fülledés | 199 |
A hús mikrobák hatására bekövetkező (másodlagos) postmortali elváltozásai | 200 |
A rothadás | 200 |
A penészedés | 203 |
A hús felületi elszíneződése és foszforeszkálása | 204 |
A hús felületi szennyeződése | 204 |
A hús rovarok okozta szennyeződése és károsodása | 205 |
A zsírszövet postmortalis elváltozásai | 208 |
A hús rendellenességei | 214 |
Állomány-rendellenességek | 214 |
A hiányosan elvérzett állatok húsa | 214 |
A sovány, a leromlott és a senyves állatok húsa | 216 |
Az ún. éretlen állatok húsa | 219 |
A hús rendellenes szaga és íze | 220 |
A hús és a zsigerek önálló (kórokozómentes) kórbonctani elváltozásainak elbírálása | 225 |
Fejlődési rendellenességek | 225 |
Regresszív elváltozások | 225 |
Vérkeringési zavarok és az erek rendellenességei | 227 |
A vér és a vérképző szervek egyes betegségei | 228 |
Gyulladások | 229 |
Progresszív elváltozások | 229 |
Daganatok | 230 |
Sárgaság (icterus) | 232 |
Uraemia | 234 |
Haemoglobinaemia | 235 |
Acetonaemia (ketosis) | 236 |
A mérgezett állatok húsa | 236 |
A vágási technika hibáiból származó és egyéb eredetű elváltozások | 239 |
A gyomortartalom aspiratioja | 239 |
A vér aspiratioja (haemaspiratio) | 239 |
A forrázó víz aspiratioja | 240 |
Kábítás okozta vérkeringési zavarok | 240 |
Agoniális szervi elváltozások | 241 |
Sérülések | 241 |
A zsigerek repedése | 241 |
A feltételesen kórokozó baktériumok okozta emberi betegségek | 245 |
A saprophyta csírák okozta élelmiszerfertőzések és mérgezések | 245 |
A botulismus (allantiasis, kolbászmérgezés) | 249 |
Staphylococcusok okozta élelmiszermérgezések | 252 |
A Cl. perfringens okozta élelmiszermérgezés | 254 |
A B. cereus okozta élelmiszermérgezés | 255 |
Pseudomonas okozta élelmiszermérgezés | 255 |
Kórokozó baktériumok okozta betegségek húshigiénei elbírálása | 257 |
Salmonellák okozta állati és emberi megbetegedések | 257 |
Lépfene. Anthrax | 273 |
Rosszindulatú vizenyő. Oedema malignum | 276 |
Sercegő üszök. Gangraena emphysematosa | 278 |
Dermedés. Tetanus | 279 |
Fertőző enterotoxaemia | 279 |
Sertésorbánc | 280 |
Listeriosis | 283 |
Pasteurellosis | 285 |
Vágóállatok vérfertőzése | 297 |
Mirigykór | 295 |
Szarvasmarhák ragadós tüdőlobja | 295 |
Brucellosis | 296 |
Gümőkor | 300 |
Szarvasmarhák paratuberculosisa | 316 |
Juhok álgümőkórja | 317 |
Rodentiosis | 317 |
Tularaemia | 318 |
Sugárgombakór | 319 |
Botryomycosis | 320 |
Takonykór | 320 |
Vírusok okozta betegségek húshigiénei elbírálása | 323 |
Lovak fertőző kevésvérűsége | 323 |
Keleti marhavész | 324 |
Szarvasmarhák roncsoló orrhurutja | 325 |
Sertéspestis | 325 |
Sertések fertőző gyomor-bélgyulladása | 328 |
Aujeszky-féle betegség | 329 |
Veszettség | 329 |
Fertőző sertésbénulás | 331 |
Louping ill | 332 |
Ragadós száj- és körömfájás | 333 |
Szarvasmarhák ún. ivarszervi hólyagos kiütése | 337 |
Juhhimlő | 337 |
Rickettsiosisok húshigiénei elbírálása | 340 |
Q-láz | 340 |
Spirochaeták okozta betegségek húshigiénei elbírálása | 341 |
Leptospirosis | 341 |
Véglények okozta betegségek húshigiénei elbírálása | 345 |
Szarvasmarhák babesiosisa | 345 |
Toxoplasmosis | 346 |
Lovak tenyészbénasága | 346 |
Sarcosporidiosis | 347 |
Bélcoccidiosis | 348 |
Többsejtű paraziták által okozott betegségek húshigiénei elbírálása | 349 |
Az emberre közvetlenül ártalmas élősködők okozta betegségek | 349 |
Trichinellosis | 349 |
Borsókakór | 354 |
Linguatulidosis | 358 |
I Echinoccocosis | 359 |
Az emberre közvetve ártalmas élősködők okozta betegségek | 359 |
Cysticerbosis | 360 |
Az emberre ártalmatlan élősködők okozta betegségek | 360 |
Rühösség | 365 |
A lőtt vad húsának vizsgálata és húshigiénei elbírálása | 365 |
A hazai vad betegségei | 369 |
A lőtt vad árusítása, szállítása és raktározása | 371 |
A házinyúl húsvizsgálata | 372 |
A baromfi húsvizsgálata | 373 |
Baromfifeldolgozó üzemek | 373 |
A baromfi vágása és a húsvizsgálat végrehajtása | 375 |
A baromfihús főbb tulajdonságai és postmortalis elváltozásai | 376 |
A baromfi fertőző és parazitás betegségeinek húsvizsgálati elbírálása | 378 |
Baktériumok okozta betegségek | 378 |
Vírusok okozta betegségek | 380 |
Parazitás betegségek | 382 |
A hal húsának vizsgálata | 384 |
A hazai halhús-termelésről és halfogyasztásról | 384 |
Egyes halfajok ismertetése | 385 |
A halhús tulajdonságai | 387 |
A halak tárolása és szállítása | 389 |
A hal húsvizsgálata | 392 |
A fagyasztott, mélyhűtött halak vizsgálata | 394 |
A halhús postmortalis elváltozásai | 396 |
A halak főbb betegségei | 399 |
A halhús fogyasztásából eredő egyes emberi megbetegedések | 402 |
Halkészítmények vizsgálata | 403 |
Kivonat az 1/1964. (I.18.) FM-ÉIM-Eü M sz. rendelettel megjelent "Az állati eredetű élelmiszernyersanyagok, félkész és késztermékek higiéniai szabályzata" c. mellékletből | 405 |
Hal és halkészítmények vizsgálata | 405 |
Hal és halkészítmény árusítása | 405 |
Rák, csiga és béka vizsgálata és árusítása | 406 |
Tárgymutató | 407 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.