| Előszó | 5 |
| A húsvizsgálat néhány alapfogalma és alapismerete | |
| A vágóállatok levágás előtti és levágást követő vizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján | 7 |
| A húsvizsgálattal kapcsolatos fogalmak | 7 |
| A levágást megelőző állatorvosi vizsgálat | 8 |
| A levágást követő húsvizsgálat | 10 |
| Az állatok levágás előtti vizsgálata | 11 |
| A kényszervágás, az elkülönített vágás és a technológiai selejt fogalma | 13 |
| Kiegészítő bakteriológiai vizsgálat | 13 |
| Kiegészítő bakteriológiai vizsgálati anyag kivétele és beküldése | 15 |
| Statisztikai mintavétel | 19 |
| A kis- és a nagyfokú szagrendellenesség megállapítása főzőpróbával | 20 |
| A hús pH-értéke | 22 |
| Soványság és lesoványodás | 24 |
| Húsvizsgálati eljárás | 26 |
| Hiányos elvérzés | 26 |
| Húsvizsgálati eljárás | 30 |
| Vizenyősség | 30 |
| Húsvizsgálati eljárás | 32 |
| Valódi sárgaság, a zsírszövet rendellenes sárga elszíneződése, egyéb pigmentációk | 32 |
| Húsvizsgálati eljárás | 32 |
| Izomelfajulás, bevérzések és idegen anyagok a húsban | 35 |
| Húsvizsgálati eljárás | 37 |
| Fülledés | 38 |
| Húsvizsgálati eljárás | 39 |
| A hús szennyeződése, felületi bomlása és elöregedése | 40 |
| Húsvizsgálati eljárás | 41 |
| Rothadás | 42 |
| Húsvizsgálati eljárás | 44 |
| A húsvizsgálatkor kiegészítő jelleggel jól értékelhető néhány kórbonctani elváltozás | 44 |
| Balesetek, csonttörések és következményeik | 47 |
| Húsvizsgálati eljárás | 49 |
| Fejlődési rendellenességek | 50 |
| A baktériumos szóródásra utaló kórbonctani elváltozások értékelése a húsvizsgálat során | |
| Fogalommeghatározás, húsvizsgálati szempontból | 51 |
| Baktériumos szóródásra utaló klinikai tünetek | 53 |
| Bőrelváltozások | 53 |
| Húsvizsgálati eljárás | 55 |
| Nyirokcsomó-elváltozások | 56 |
| Húsvizsgálati eljárás | 64 |
| Lépelváltozások sertésben | 64 |
| Húsvizsgálati eljárás | 67 |
| Lépelváltozások szarvasmarhában | 67 |
| Húsvizsgálati eljárás | 69 |
| A máj, a vese és a szív zavaros duzzadása és zsíros beszűrődése | 70 |
| Húsvizsgálati eljárás | 72 |
| A vérzések húsvizsgálati jelentősége és értékelése | 73 |
| Húsvizsgálati eljárás | 76 |
| Vérzések a veséken | 76 |
| Húsvizsgálati eljárás | 78 |
| Áttéti tályogok és gyulladásos-elhalásos gócok a májban | 79 |
| Húsvizsgálati eljárás | 80 |
| Tüdőelváltozások | 80 |
| Húsvizsgálati eljárás | 80 |
| Veseelváltozások | 83 |
| Húsvizsgálati eljárás | 86 |
| Gyakoribb tévedések és ezek okai a septikaemia húsvizsgálata során | 87 |
| Húsvizsgálati eljárás antibiotikum kimutatása esetén | 91 |
| A szarvasmarha húsvizsgálati szempontból fontos betegségei | |
| Felnőtt szarvasmarha és hathetesnél idősebb borjú vizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján | 93 |
| A fej vizsgálata | 93 |
| A zsigerek vizsgálata | 93 |
| A test vizsgálata | 93 |
| Az előgyomrok és az oltó betegségei | 94 |
| Húselbírálás | 95 |
| Húsvizsgálati eljárás | 95 |
| Az idegentest által okozott recésgyomor-átfúródás és szövődményei | 97 |
| Húsvizsgálati eljárás | 101 |
| Bélgyulladás, paratuberculosis és a bél egyéb betegségei | 101 |
| Húsvizsgálati eljárás | 101 |
| Actinomycosis és actinobacillosis | 103 |
| Húsvizsgálati eljárás | 105 |
| Tehenek ellési komplikációi | 105 |
| Húsvizsgálati eljárás | 108 |
| Tüdőgyulladás és a lélegzőszervek más betegségei | 110 |
| Húsvizsgálati eljárás | 111 |
| A csülökbetegségek és szövődményeik | 111 |
| Húsvizsgálati eljárás | 113 |
| A nagyízületek gyulladásai | 113 |
| Húsvizsgálati eljárás | 115 |
| Endocarditis és a szív egyéb betegségei | 115 |
| Húsvizsgálati eljárás | 117 |
| A vese és a húgyutak betegségei | 117 |
| Húsvizsgálati eljárás | 121 |
| Tőgygyulladások | 121 |
| Húsvizsgálati eljárás | 124 |
| A központi idegrendszer betegségei | 125 |
| A szarvasmarha salmonellosisa | 128 |
| Húsvizsgálati eljárás | 128 |
| A sertés húsvizsgálati szempontból fontos betegségei | |
| Sertés vizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján | 130 |
| A fej vizsgálata | 130 |
| A zsigerek vizsgálata | 130 |
| A test vizsgálata | 130 |
| A Corynebacterium pyogenes által okozott betegség | 131 |
| Húsvizsgálati eljárás | 136 |
| Enzootiás hurutos tüdőgyulladás | 136 |
| Húsvizsgálati eljárás | 138 |
| Csontgyengeség és rongyostalpúság | 139 |
| Húsvizsgálati eljárás | 139 |
| Savós-fibrines térdízület-gyulladás | 140 |
| Az emésztőszervek betegségei | 141 |
| A sertés heveny szívelégtelensége és szívbelhártya-gyulladása | 146 |
| A húgy- és ivarszervek betegségei | 148 |
| A savós hártyák gyulladása | 152 |
| Sertésorbánc | 152 |
| Húsvizsgálati eljárás | 155 |
| Salmonellosis | 155 |
| Húsvizsgálati eljárás | 157 |
| A sertés brucellosisa | 157 |
| Technológiai hibák következtében kialakult tüdőelváltozások | 158 |
| Húsvizsgálati eljárás | 160 |
| A borjú, a ló és a juh húsvizsgálati szempontból fontos betegségei | |
| A borjak vizsgálata hathetes korig a Codex Alimentarius bizottság 1974. évi javaslata alapján | 161 |
| A fej vizsgálata | 161 |
| A zsigerek vizsgálata | 161 |
| A test vizsgálata | 161 |
| A borjak húsvizsgálati szempontból fontos gyakori betegségei | 162 |
| Húsvizsgálati eljárás | 164 |
| A ló húsvizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján | 166 |
| A fej vizsgálata | 166 |
| A zsigerek vizsgálata | 167 |
| A test vizsgálata | 167 |
| Melanosisra irányuló vizsgálat | 167 |
| A lovak húsvizsgálati szempontból fontos gyakori betegségei | 168 |
| A juh és a kecske húsvizsgálata a Codex Alimentarius Bizottság 1974. évi javaslata alapján | 171 |
| A fej vizsgálata | 171 |
| A zsigerek vizsgálata | 171 |
| A test vizsgálata | 172 |
| A juhok húsvizsgálati szempontból fontos gyakori betegségei | 172 |
| A gümőkór húsvizsgálata és elbírálása | |
| A sertés Mycobacterium bovis és Mycobacterium avium okozta gümőkórja | 176 |
| A hús elbírálása fejtájéki tályogok esetén | 178 |
| Atípusos mycobacteriumok okozta nyirokcsomó-elváltozások sertésben | 182 |
| Húsvizsgálati eljárás | 183 |
| A szarvasmarha-gümőkór húsvizsgálata | 183 |
| A gümőkór új, korszerű húsvizsgálati bírálata a külföldi rendeletek alapján | 189 |
| A fontosabb parazitózisok húsvizsgálata | |
| A szarvasmarha borsókakórja | 191 |
| Húsvizsgálati eljárás | 195 |
| Májmételykór | 195 |
| Húsvizsgálati eljárás | 197 |
| A sertés echinococcosisa | 198 |
| Orsóférgesség | 199 |
| Trichinellosis | 201 |
| Húsvizsgálati eljárás | 202 |
| A sertés tüdőférgessége | 203 |
| A sertés borsókakórja | 205 |
| A juhok parazitás betegségei | 205 |
| Húsvizsgálati eljárás | 206 |
| A vágóállatok daganatainak jelentősége húsvizsgálati szempontból | |
| A daganatok néhány jellemző tulajdonsága | 208 |
| Sertésben és szarvasmarhában előforduló néhány gyakoribb daganatfajta | 212 |
| A daganatok húsvizsgálati elbírálása | 215 |
| A daganatos betegségek kiegészítő bakteriológiai vizsgálata | 216 |
| A húsvizsgálati szabályrendeletben szereplő, ritkábban előforduló fertőző állatbetegségek | 217 |
| Irodalom | 222 |