Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!
A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Huszadik Század 1949. február-március

Társadalomtudományi és politikai folyóirat - 37. évf. 1. szám

Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
ADY ENDRE
- Halálának harmincadik évfordulójára -
Nagy út az Értül az Óceánig. De éppen akkora - és más képpel kifejezve, talán ugyanaz az út - az Éntől a Minden-ig. Telnek az évek;... Tovább

Előszó

Részlet:
ADY ENDRE
- Halálának harmincadik évfordulójára -
Nagy út az Értül az Óceánig. De éppen akkora - és más képpel kifejezve, talán ugyanaz az út - az Éntől a Minden-ig. Telnek az évek; mind messzebbről, mind magasabbról szemléljük a költő és az ember útját; "folyókáit'' lassan eggyémossa a távolság. Kezdtük már megérteni, hogy miért kellett azt írnia, amit írt és úgy írnia, ahogy írta. Amit a közeli szemlélő szemében véletlennek mutatott a harcos, körülvitázott jelen, azt predesztinált szükségszerűségnek tanítja a lezárt, befejezett mult.
A "mit" és "hogyan" körül elült már az Ady-vita. És hitem szerint a befejezettségében tökéletesen áttekinthető emberi és költői pálya fölöslegessé, értelmetlenné teszi az egyetlen még fel-fellángoló vitát is: hogy "kié Ady".
Értelmesebb így tennünk fel a kérdésit: honnan indult Ady és hová érkezett el; vagy, egyszerű képpel élve: hová bocsátotta le talajt és táplálékot kereső gyökereit s gyümölcseit hová hullatta.
A zilahi kollégium diákja és önképzőköri tagja még "valaki" volt a kisváros társadalmában. A debreceni jogász már magányosnak, elveszettnek érezte magát. A nagyváradi újságírót fejbeverte egy nála százszor műveltebb (és ezerszer műveltebbnek látszó) társadalom, amelynek szellemi fölényét semmin sem csodálkozó hetykeséggel kellett ellensúlyoznia. Ennek az ellensúlyozásnak fegyverei közé tartoznak a honfoglaló ősök is; róluk és "fajtájáról" - dicsérve, szánva vagy ostorozva - nem feledkezik meg többé soha, legforradalmibb korszakában sem.
Párizsba kerül, ahol egyetlen szalónban - valaki; egyébként kis szállodában, kávéházakban, bormérésekben elvesző szegény idegen.
Budapest. Váradi és párizsi "nevelőinek" hatása alatt elszakadt mindentől, ami "fajtájának" kedves, népszerű költőjévé tehetné. Vannak elvbarátai. Cikkírója és ünnepi költője az általános választó jogért a „darabontság" foltját is vállaló Budapesti Naplónak. Jászi Oszkár barátsága, a nemzetiségi kérdésről vallott felfogása nemsokára meglátszik a Magyar jakobinus dalán.
Vannak személyes barátai, költészetének tisztelői, nagyságának heroldjai, a „szájas Duna" vad támadásai ellen védelmezői. Vissza

Tartalom

TANULMÁNYOK:
Benedek Marcell: Ady Endre 1
Kislégi Nagy Dénes: A fegyelem szociológiája 4
SZEMLE:
László Ferenc: Klasszikus irodalom - filmen 21
Sós Aladár: A Russell-féle paradoxon 24
Csécsy Imre: A kereskedelem védelmében 31
VITA:
Molnár Sebestyén: "Zsidókérdés Magyarországon 1944 után" 40
Bibó István: Néhány kiegészítő megjegyzés a zsidókérdéshez 47
KÜLFÖLDI FOLYÓIRATSZEMLE:
Orosz folyóiratok (Nógrádi László) 54. - A francia újjáépítés problematikája (Görög Imre) 60. - Dávid és Góliát (Fábián Tibor) 63. - A demokrácia száz éve (Szabó József) 64. - A fiatal Marx szociológiája (Csécsy Imre) 66.
KÖNYVISMERTETÉSEK:
Trencsényi-Waldapfel Imre: Humanizmus és marxizmus (Ürögdi György) 64. - Az emberi fejlődés új elmélete. Sir Arthur Keith: A New Theory of Human Evolution (Tonelli Sándor) 77.
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Huszadik Század 1949. február-március Huszadik Század 1949. február-március Huszadik Század 1949. február-március

A gerinc enyhén sérült.

Állapot:
1.840 Ft
920 ,-Ft 50
5 pont kapható
Kosárba
10-100% kedvezmény!