| Előszó | 5 |
| Az élelmiszerhűtés és -fagyasztás kialakulása | |
| Az élelmiszerhűtés és -fagyasztás története | 9 |
| Hűtőipar Magyarországon | 11 |
| A hűtés elméleti alapjai és technikája | |
| A hőtan főtételei | 21 |
| A hőtan első főtétele | 21 |
| A hőtan második főtétele | 22 |
| A hőtan harmadik főtétele | 23 |
| Hőátszármaztatás | 23 |
| Hővezetés | 23 |
| Hőátadás | 29 |
| Halmazállapot-változás nélküli - konvektív - hőátadás | 31 |
| Hőátadás a közeg párolgása esetén | 44 |
| Hősugárzás | 52 |
| Hőátbocsátás | 58 |
| Nyitott hűtési folyamatok | 63 |
| Természetes előfordulású hűtőközegekkel | 63 |
| Mesterséges beavatkozással | 64 |
| Zárt hűtési folyamatok | 66 |
| Zárt hűtő körfolyamatok mechanikai energia felhasználásával | 67 |
| Zárt hűtési folyamat hőenergia felhasználásával | 102 |
| A hűtés technikája | 110 |
| Kompresszorok | 110 |
| Elpárologtatók | 139 |
| Folyadékadagolási rendszerek | 145 |
| Déreltávolítási eljárások | 150 |
| Méretezés | 151 |
| Folyadékleválasztók | 157 |
| Kondenzátorok | 164 |
| Egyéb hűtéstechnikai berendezések | 169 |
| Jéggyártás | 200 |
| A jéggel való hűtés alkalmazása és fejlődése | 200 |
| Gyártás | 201 |
| A jégfagyasztás hűtőszükséglete | 201 |
| Tömbjéggyártás | 203 |
| Sólevek | 205 |
| Közvetlen elpárologtatású jéggyártó berendezések | 206 |
| Törmelékjéggyártó berendezések | 209 |
| Eutektikus jég | 212 |
| Szárazjég | 213 |
| Gyorsfagyasztott élelmiszerek jelentősége a táplálkozásban | |
| A korszerű táplálkozás | 219 |
| Energiaszükséglet | 220 |
| Fehérje- és aminosav-szükséglet | 221 |
| Ásványianyag-szükséglet | 222 |
| Makroelem-szükséglet | 223 |
| Mikro- és ultramikroelemek szükséglete | 224 |
| Vízháztartás és sav-bázis egyensúly | 224 |
| Ballasztanyag-szükséglet | 224 |
| A helyes étrend-összeállítás alapelvei | 225 |
| A komplettálás élettani alapjai | 225 |
| A gyorsfagyasztott élelmiszerek tápértéke | 226 |
| Az élelmiszerek tartósítása hűtőkezeléssel | |
| Az élelmiszerek tulajdonságai | 237 |
| Kémiai, fizikai, érzékszervi tulajdonságok | 237 |
| Biológiai tulajdonságok | 239 |
| Hőfizikai tulajdonságok | 240 |
| Az élelmiszerek romlékonysága | 247 |
| Élelmiszer-tartósító eljárások | 248 |
| A hűtőkezeléses élelmiszer-tartósítás | 250 |
| A hideg hatása | 250 |
| A hideg hatása az enzimtevékenységre | 251 |
| A hideg hatása a mikroorganizmusokra | 252 |
| A hideg hatása a magasabb rendű élő növényi szervezetekre | 253 |
| A hideg hatása az állati származású élelmiszerekre | 254 |
| A hideg hatása az élő állati szervezetekre | 256 |
| Hűtés (hűtőkezelés a fagyáspont felett) | 257 |
| Az élelmiszerekkel kapcsolatos hidegszükséglet | 262 |
| A berendezéssel kapcsolatos hidegszükséglet | 262 |
| A hűtőberendezések hőterhelése | 263 |
| A hűtőtárolás hidegszükséglete | 263 |
| Fagyasztás (hűtőkezelés a fagyáspont alatt) | 264 |
| A víz fagyása | 264 |
| A víz fagyása oldatokból | 267 |
| Állati és növényi sejtek fagyása | 269 |
| A fagyasztási reverzibilitás | 269 |
| A jégkristályok képződésének módja és hatása | 270 |
| A megfagyó víz mennyisége | 272 |
| Átkristályosodás | 275 |
| A fagyasztás hatása a mikroorganizmusokra | 275 |
| Élelmiszerek fagyasztása és gyorsfagyasztása | 278 |
| A fagyasztás hidegszükséglete | 283 |
| A fagyasztás időtartama | 284 |
| Az előhűtés és utánhűtés időtartama | 288 |
| Fagyasztási sebesség | 289 |
| Gyorsfagyasztott élelmiszerek gyártása | |
| Előkészítő műveletek | 295 |
| Mosás | 295 |
| Szártépés | 299 |
| Csumázás | 301 |
| Héjeltávolítás | 301 |
| Magozás | 303 |
| Szállítóberendezések | 304 |
| Válogatás | 306 |
| Osztályozás | 313 |
| Aprítás | 316 |
| Húsaprítás | 321 |
| Keverés, homogenizálás | 326 |
| Adagolás, formázás | 328 |
| Előfőzés, sütés | 333 |
| A termékek fagyasztás előtti hűtése | 340 |
| Vízleválasztás | 341 |
| A gyorsfagyasztott termékek gyártástechnológiája | 342 |
| Gyorsfagyasztott zöldségek | 342 |
| Gyorsfagyasztott gyümölcsök | 356 |
| Gyorsfagyasztott kész- és félkész ételek, tésztás készítmények | 368 |
| Komponens ételek | 370 |
| A gyorsfagyasztott termékek segédanyagai | 381 |
| Adalék töltő- és kötőanyagok | 381 |
| Ízesítőanyagok | 385 |
| Tartósítószerek, antioxidánsok | 387 |
| A gyorsfagyasztás alkalmazása egyéb területeken | 388 |
| Liofilezés | 388 |
| Fagylaltgyártás | 392 |
| Kriokoncentrálás | 394 |
| Csomagolás | |
| A csomagolás célja és alapfogalmai | 403 |
| Csomagolóanyagok, csomagolóeszközök | 404 |
| Papír alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 404 |
| Fa alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 409 |
| Üveg alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 409 |
| Fém alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 410 |
| Műanyag alapú csomagolóanyagok és -eszközök | 411 |
| Csomagolási segédanyagok | 417 |
| Csomagológépek | 419 |
| Kézi csomagolás | 426 |
| A gépi csomagolás kiegészítő berendezései | 426 |
| Gyűjtőcsomagolás | 430 |
| Szállítási csomagolás | 432 |
| Modulrendszer | 433 |
| Élelmiszerek hűtőtárolása | |
| A hűtőtárolás feltételei | 439 |
| A hőmérsékletre ható tényezők szabályozása és ellenőrzése | 440 |
| A levegő relatív páratartalmának szabályozása és ellenőrzése | 442 |
| A légmozgás és szabályozása | 445 |
| A légtér összetételének szabályozása és ellenőrzése | 445 |
| Állati eredetű élelmiszerek hűtőtárolása | 452 |
| A hús hűtőtárolása | 452 |
| Vágási melléktermékek és húsipari készítmények hűtése | 456 |
| A zsír hűtőtárolása | 456 |
| A baromfi hűtőtárolása | 457 |
| A tojás hűtőházi tárolása | 457 |
| A vad hűtőtárolása | 458 |
| A hal hűtőtárolása | 458 |
| A tej és tejtermékek hűtőtárolása | 460 |
| Növényi eredetű élelmiszerek hűtőtárolása | 461 |
| A tárolhatóságot befolyásoló tényezők | 461 |
| A gyümölcsfélék hűtőtárolása | 464 |
| Az almatermésűek | 469 |
| A zöldségfélék hűtőtárolása | 485 |
| Zöldségfélék rövid idejű hűtőtárolása | 498 |
| Egyéb növényanyagok tartósítása hűtéssel | 501 |
| Élelmiszerek hűtőtárolás alatti elváltozásai | 503 |
| Az állati eredetű élelmiszerek elváltozásai | 503 |
| Gyümölcs- és zöldségfélék fizikai és biokémiai változásai | 506 |
| A légtér-összetétel változásának hatása a terményekre | 509 |
| Gyümölcsök élettani tárolási betegségei | 511 |
| Zöldségfélék élettani tárolási betegségei | 514 |
| Gyümölcsök mikrobák okozta tárolási betegségei | 515 |
| Zöldségfélék mikrobák okozta tárolási betegségei | 518 |
| Fagyasztott élelmiszerek tárolása | |
| A fagyasztva tárolás feladata | 525 |
| Tárolási körülmények | 525 |
| A tárolás időtartama | 527 |
| Mennyiségi változások | 528 |
| Minőségi változások | 528 |
| Fizikai változások | 529 |
| Kémiai-biokémiai változások | 530 |
| Érzékszervi tulajdonságok változásai | 531 |
| Mikrobiológiai változások | 533 |
| A tárolhatósági időtartam-tárolási hőmérséklet összefüggése | 536 |
| A hőmérséklet-változás hatása | 536 |
| A hőmérséklet-időtartam történet ellenőrzése | 539 |
| A gyorsfagyasztott készítmények tárolása és tárolás alatti minőségi változásai | 539 |
| Gyorsfagyasztott élelmiszerek fölengedtetése | 553 |
| Hűtőházak | |
| A fogalom meghatározása és funkció szerinti csoportosítás | 565 |
| Technológiai hűtőházak | 565 |
| Gyümölcs-zöldség hűtőházak | 566 |
| Tároló hűtőházak | 568 |
| Univerzális hűtőházak | 568 |
| A hűtőházak technikai kialakítása | 570 |
| Hűtőhelyiségek hűtőtechnikai berendezései | 572 |
| Légcirkulációs hűtés | 574 |
| Hűtőberendezések | 575 |
| Hőszigetelés | 577 |
| A hőszigetelő képességet meghatározó tényezők | 578 |
| A vízgőz diffúziója | 586 |
| Szigetelőanyagok | 590 |
| Hőszigetelések méretezése | 597 |
| Szigetelt konstrukciók | 610 |
| Hűtőajtók | 619 |
| Talajfűtés | 633 |
| Fagyasztóberendezések | 639 |
| Levegővel működő fagyasztóberendezések | 640 |
| Cseppfolyós közvetítőközeggel működő fagyasztóberendezések | 653 |
| Hűtőközeg közvetlen érintkeztetésével működő fagyasztóberendezések | 536 |
| A fagyasztóberendezések összehasonlító értékelése | 659 |
| Hűtőházi anyagmozgatás és -tárolás | 666 |
| Árumozgatás | 666 |
| Hűtőházi árutárolás | 679 |
| Hűtőlánc, átmeneti hűtőtárolás | |
| A hűtőlánc feladatának meghatározása | 689 |
| A hűtőszállítás | 689 |
| A hűtőszállítás tárgyai és technológiája | 692 |
| A hűtőszállítás eszközei | 697 |
| A hűtőjárművek szerkezeti megoldása | 702 |
| Az átmeneti hűtőtárolás szerepe, jelentősége | 713 |
| Az átmeneti hűtőtárolás változatai, területei, eszközei | 715 |
| Hűtés a háztartásban | 724 |
| Minőségellenőrzés, szabványok | |
| Minőségellenőrzés | 733 |
| Iparági minőségellenőrzés | 734 |
| Szabványosítási tevékenység, szabványok | 742 |
| A Magyar Hűtőiparban előírt fontosabb szabványok jegyzéke | 743 |
| Higiéniai feladatok | 752 |
| Gyártási és üzemi higiénia | 753 |
| Személyi higiénia | 754 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | 754 |
| Szermaradványok, peszticidmaradványok vizsgálata | 756 |
| Hatályos jogszabályok | 761 |
| Minőségellenőrzési és higiéniai előírások | 761 |
| Baleset- és tűzvédelmi előírások | 763 |
| A hűtőtechnika mértékrendszere és mértékegységei | 765 |