1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tanulmányok nyugati országok haladó íróiról

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Aragont és Stilt, Fastot, Nexőt, Amadót és Nerudát mégcsak ismeri a magyar olvasó. De a kitűnő argentin költőről, Tuüonról már aligha is hallott. S nem tudja, hogy a kis Dániában, amely Nexőt adta... Tovább

Előszó

Aragont és Stilt, Fastot, Nexőt, Amadót és Nerudát mégcsak ismeri a magyar olvasó. De a kitűnő argentin költőről, Tuüonról már aligha is hallott. S nem tudja, hogy a kis Dániában, amely Nexőt adta a világnak, már tehetséges haladó írók egész sora növekedett fel. Legfőképpen pedig: a kevés lefordított műből (hiszen figyelmünk csak pár éve fordult feléjük, ők is az utóbbi években alkották a legtöbbet és legnagyobbat), nem alakulhatott ki reális kép a nyugateurópai és amerikai haladó irodalmi mozgalmak méreteiről és erejéről, nem tárulhatott fel előttünk a maga gazdagságában és bonyolultságában az az éles harc, amelyből új irodalmak születnek, s évszázados nagy irodalmak születnek újjá.
Ez a tanulmánykötet négy európai tőkés ország és az amerikai kontinens országainak jelentősebb haladó íróiról nyújt tájékoztatást. Sem az irodalmak, sem az egyes írók kiválasztásában nem törekedett, nem is törekedhetett teljességre. A magyar kiadás amúgyis nagy mértékben lerövidített változata a Tőkés országok haladó irodalma a békeharcban című szovjet gyűjteményből kiválogatott munkáknak. A rövidítés elsősorban azért vált szükségessé, mert a legtöbb tanulmány erősen támaszkodik sok olyan versre, regényre, elbeszélésre, amely oroszul már megjelent, magyarul azonban nem. S mivel a szovjet eredeti voltaképpen egy 1951-ben Moszkvában tartott előadássorozat anyagát foglalja magában, helyesnek láttuk az akkori nemzetközi helyzettel szorosabban összefüggő fejtegetések elhagyását. Az olvasó eligazodásának megkönnyítésére ugyanakkor jegyzetekkel és mutatókkal láttuk el a könyvet.
Fogadják ezt első lépésként azon az emelkedő úton, melynek magasáról a tőkés országok mai haladó irodalmának széles panorámáját lehet majd áttekinteni.
A KIADÓ Vissza

Tartalom

I. Anyiszimov: Franciaország haladó Irodalma a béke védelmében 9
Z. M. Potapova: Olaszország haladó irodalma 29
A. Jelisztratova: Anglia haladó irodalma 57
N. I. Krimova - V. P. Nyeusztrojel: Dánia haladó írói a békeharcban 81
I. Anyiszimov: Az Amerikai Egyesült Államok haladó íróinak
békeharca 95
J. Sz. Romanova: Howard Fast, a békeharcos 105
F. V. Kelin: A latinamerikai haladó irodalom 117
Bibliográfia 145
Névmutató 152
(A csillaggal megjelölt cikkek fordításának ellenőrzését
Mándy Stefánia végezte.)
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Tanulmányok nyugati országok haladó íróiról Tanulmányok nyugati országok haladó íróiról

A borító kopott, a gerinc elszíneződött. Az előzéklapon tulajdonosi pecsét és bejegyzés található.

Állapot:
2.480 Ft
1.240 ,-Ft 50
19 pont kapható
Kosárba
konyv