| A piac alapvető működése | 9 |
| A piaccal kapcsolatos alapfogalmak | 9 |
| A szükséglet | 16 |
| A kereslet | 21 |
| A kínálat | 21 |
| Fogyasztás és megtakarítás | 24 |
| A piacok fejlődése | 28 |
| A piacok csoportosítása | 30 |
| A piacok csoportosítása a szereplők erőviszonyai alapján | 30 |
| Árupiac | 33 |
| A munkaerőpiac | 34 |
| Pénzpiacx | 36 |
| A piac alapvető működési mechanizmusa | 38 |
| A piaci ár | 38 |
| A piaci egyensúly változása | 43 |
| A gazdaság szereplői | 51 |
| Az állam | 52 |
| A költségvetés | 59 |
| A vállalkozás | 59 |
| A háztartás | 61 |
| A turizmus és a vendéglátás alapfogalmai | 63 |
| A turizmus és vendéglátás rövid történeti áttekintése | 63 |
| A nemzetközi turizmus és vendéglátás, ill. szállodaipar kialakulása és fejlődése napjainkig | 63 |
| Magyarország turizmusának történeti áttekintése, és a hazai szálloda- sé vendéglátóipar fejlődése | 77 |
| A turizmus fogalmának meghatározása | 84 |
| A turizmus iránti kereslet | 89 |
| A turisztikai motivációk fajtái | 89 |
| Az idegenforgalmi keresletet befolyásoló tényezők | 90 |
| Az idegenforgalmi kereslet csoportosítása | 94 |
| A turizmus kínálata | 96 |
| A turizmus kínálatának elemei | 96 |
| A turizmus és ezen belül a vendéglátás helye a nemzetgazdaságban | 109 |
| A turizmus jelenségének mérési lehetőségei | 109 |
| A statisztikai adatszolgáltatás és alapfogalmai | 109 |
| A nemzetközi turizmus mérési módszerei | 110 |
| A belföldi turizmus mérési módszerei | 110 |
| A vendégforgalom számbavételi lehetőségei | 110 |
| A turizmusból származó bevételek és kiadások mérési lehetőségei | 116 |
| A turizmus szervezeti rendszere | 122 |
| Gazdasági jellegű minisztériumok szerepe | 123 |
| A turizmus közérdekű szervezetei | 124 |
| Az idegenforgalom és vendéglátóipar gazdálkodó szervezetei és szervezési feladatai | 135 |
| Szervezési alapfogalmak | 135 |
| Gazdálkodó szervezetek | 139 |
| A vállalkozással kapcsolatos alapfogalmak | 141 |
| A vállalkozás megkezdésének feltételei | 142 |
| Az egyéni vállalkozások jogi szabályozása | 144 |
| A társas vállalkozások jogi szabályozása | 147 |
| A működő vállalkozás felügyeleti szervei | 157 |
| Az utazási vállalkozások, ill. irodák szervezési feladatai | 159 |
| Az utazásközvetítői szektor szereplői, működésük | 159 |
| Az utazásszervezés folyamata | 172 |
| A szervezeti felépítés | 173 |
| Üzlethálózat | 178 |
| Személyi feltételek | 180 |
| A vendéglátás szervezési folyamatai | 181 |
| A vendéglátás üzlethálózata | 181 |
| A vendéglátás főfolyamatainak szervezése | 190 |
| Az idegenforgalom és vendéglátás árrendszere, árképzése | 202 |
| Árrendszer | 202 |
| Utazási irodák árképzése, gazdálkodása | 206 |
| A vendéglátás árképzése | 213 |
| Marketing tevékenység a turisztikai vállalatok piacán | 219 |
| A marketing fogalma | 219 |
| Marketing-információk gyűjtése | 219 |
| Keresletkutatás | 220 |
| Erőforrások elemzése | 224 |
| A marketingterv | 226 |
| Összvállalati szintű tervezés | 227 |
| Utazási irodák tervezési folyamata alapításkor | 233 |
| A szálloda stratégiai tervezési folyamata | 234 |
| Üzletági stratégiai tervezés | 234 |
| Utazási irodai marketing | 241 |
| Az utazási irodai marketing tevékenység lépései | 242 |
| Termék/szolgáltatás | 244 |
| Ösztönző tevékenység | 245 |
| Elosztási csatorna | 247 |
| Árstratégia | 248 |
| Személyes szolgáltatás | 248 |
| Marketing a szállodában | 249 |
| A marketingmix elemei | 250 |
| A szálloda szolgáltatásai | 250 |
| Az elosztási csatorna | 251 |
| Az ár | 251 |
| A személyes szolgáltatás | 252 |
| Felhasznált, illetve javasolt irodalom | 254 |