1.034.209

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fizikatörténeti ABC

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 248 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-17-4510-4
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 52724. Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E munka célja, hogy olyan fizikatörténeti adattárat nyújtson középiskoláink tanárainak, tanárjelöltjeinek és tanulóinak, amelyek a fizikatanítás gyakorlatában felhasználhatók és bizonyára... Tovább

Előszó

E munka célja, hogy olyan fizikatörténeti adattárat nyújtson középiskoláink tanárainak, tanárjelöltjeinek és tanulóinak, amelyek a fizikatanítás gyakorlatában felhasználhatók és bizonyára alkalmasak az érdeklődés felkeltésére. Ilyen jellegű kézikönyv hiányát a nemzetközi szakirodalomban is régóta érezzük. Jelentek meg ugyan nagy számban fizikatörténeti művek, de ezek a fizika oktatásában nehezen használhatók, mert bennük az egyes részletismeretek megtalálása időt rabló művelet. A megjelent nagy fizikatörténetek, mint pl. Poggendorff, Rosenberger, Sarton vagy a magyar nyelvűek közül Czógler, Heller, Kudrjavcev monográfiai részben a fizikatörténetnek csak a klasszikus korszakát ölelik fel, részben pedig a bennük való tájékozódás körülményes. A hazai fizikaoktatást segítő, kifejezetten fizikatörténeti munka Baumgartner 1913-ban kiadott könyve. Az ő kiváló összefoglalója azonban - mint a megjelenési és is mutatja - nem tartalmazhatja az új fizikai ismeretek történetét. A felszabadulás óta megjelent történeti munkák vagy ismeretterjesztő célzattal készültek, vagy csak a fizika alkalmazásait emelik ki, illetve a fizikának egyes témaköreire helyezik a hangsúlyt.
E könyvben igyekeztünk középfokú fizikatankönyveinkhez és az új tantervi reformokhoz igazodva, az ottani arányok szerint tárgyalni a fizika történetét. E felfogás tekintetében példaképül vettük Laue kiváló összefoglalóját, s úgy próbáltuk e rövid áttekintést összeállítani, hogy abban az adatok, akár egyenként, akár a fizika ágazatai szerint csoportosítva fellelhetők legyenek.
Az ABC első részében a fizika egyes ágainak kialakulását és fejlődését foglaltuk össze. Itt néhány téves, de a fizikatörténeti művekben elterjedt nézetet igyekeztünk a legújabb kutatások alapján helyreigazítani. Ezt követően a fizika egyes ágaiban újat alkató azon tudósokat is bemutattuk akik ritkán szerepelnek tankönyveinkben. Főként a szakkörökre gondoltunk, amikor a fizika e századi, immár "klasszikus" eredményeit tekintettük át. Napjaink fizikai kutatásainak történeti áttekintése e könyv kereteit már meghaladná, de hadd hívjuk fel az érdeklődő olvasó figyelmét Weisskopfnak a XX. századi fizika történetéről írt, magyar nyelven is megjelenő gyűjteményére (Gondolat Kiadó, 1978).
A "Fizikatörténeti adattár" c. fejezet az oktatásban előforduló lényeges fogalmak, törvények, tudománytörténeti adatok tárháza. Itt utalunk Armin Hermannak a nyugatnémet középiskoláknak szánt fizikatörténeti lexikonára, de ez számunkra kevéssé használható.
Könyvünk következő fejezetében a munka egészében előforduló fizikusok, természettudósok, természetfilozófusok pontos születési és esetleges halálozási időpontjait adtuk közre, melyeket különösen az évfordulók megünneplése szempontjából tartunk igen hasznosnak. A hazai szakirodalomban ez az első, ilyen részletességű összeállítás, melyben külön csoportosítottuk a hazai és külön a külföldi tudósokat. Ezen kívül táblázatban tüntettük fel az MTA fizikus tagjait, valamint az 1976 őszén doktori és kandidátusi fokozattal rendelkezőket. Vissza

Tartalom

Előszó
A fizikatörténet-írásról5
A fizikatörténet áttekintése11
A fizika fejezeteinek rövid története25
A mechanika története27
(Általános mechanika, folyadékok mechanikája, relatívitáselmélet, kvantummechanika)
Az akusztika története43
A hőtan története45
A fénytan története49
Az elektromosságtan és a mágnességtan története54
A magfizika története60
Fizikatörténeti adattár. A fizika fontosabb fogalmainak rövid története65
Tudóslexikon - névmutató171
Magyar és magyar származású tudósok173
XVI. század173
XVII. század173
XVIII. század174
XIX. század175
XX. század176
Az MTA fizikus tagjai 1825-1976179
A fizikai tudományok doktorai180
A fizikai tudományok kandidátusai180
Külföldi tudósok183
A legfontosabb, magyar nyelvű fizikatörténeti könyvek bibliográfiája239
Forrásmunkák245
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv