1.035.097

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Pick szalámi és parasztkolbász

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Rt.
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 95 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-202-466-4
Megjegyzés: 1000 példányban jelent meg. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ifj. Lele József nagyrészt megélt tapasztalatai alapján írta meg könyvét. Édesapja hentes és mészáros volt Tápén, ez magyarázza, hogy akár a sertés paraszti feldolgozásában, akár a hentesszakmában... Tovább

Előszó

Ifj. Lele József nagyrészt megélt tapasztalatai alapján írta meg könyvét. Édesapja hentes és mészáros volt Tápén, ez magyarázza, hogy akár a sertés paraszti feldolgozásában, akár a hentesszakmában kellő tájékozottsággal rendelkezik, hozzátéve, hogy maga is kitanulta a húsipari szakmát. Könyvében megismerhetjük a szalámi útját Olaszországtól Szegedig, s hogy miként került az érett mangalica vágás után feldolgozásra Pick Mark gyárában. Megtudhatjuk azon szalámimesterek nevét, akik „szögediesítették" a kezdetben olasz módra készített téliszalámit, mely az új ízzel s Pick szalámi néven világhíressé vált. Olvashatunk a ringakéses vágásról, a heikena gyorsvágóról, a paszta teknőszobában való érleléséről, az úgynevezett ágyútöltőről, a lóbeles szalámi kötözéséről, a nyersakasztás, a pirosleadás és -rámolás, a szárítás, a szalámi kefélés, a csomagolás korabeli gyakorlatáról. A szerző a szakkifejezéseket is közli, melyek a gyártástechnológia fejlődéséből adódóan mára már „múzeumi szavakká" nemesedtek. Betekinthetünk a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum kiállítására, melynek létrehozásában a könyv írójának döntő szerepe volt. Az Adatok a Pick Szalámigyár hentesüzemének történetéhez című fejezet első ízben ad hírt az üzemrész életéről, ennélfogva elvitathatatlan forrásértékkel rendelkezik. Mivel a szerző több éven át dolgozott itt, a megírt anyag hiteles és olvasmányos. A könyv igen sok egykori munkás és tisztviselő nevét is jegyzi, amely kivételes értéket ad neki. A fejezetek egytől-egyig a szalámi és a kolbász gyártásának hőskorát idézik, melyek föltárásához a későbbiekben ifj. Lele Józsefhez hasonlóan aligha férne hozzá más kutató. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Bevezető 9
A Pick szalámi gyártása és szókincse 11
A disznó vágása, gyárba szállítása 11
A félsertés boncolása és csontozása 15
A szalámipaszta készítése és töltése 19
A szalámi kötése 23
A szalámi füstölése 27
A szárítás 31
Leadás, csomagolás 35
Csemege- és más szalámik 39
Nevek, emlékek 43
Név- és tárgymutató 49
Múzeum a gyárban 56
Visszatekintés helyett 57
A szegedi szalámigyár - ma 58
Adatok a Pick Szalámigyár hentesüzemének történetéhez 59
Kultúr- és sportélet a szalámigyárban 69
A disznó házi és hentes módra történő vágása és feldolgozása 79
Házi vágás és feldolgozás 79
Hentes módra történő vágás és feldolgozás 89
Záró gondolatok 95
Irodalom 96

Ifj. Lele József

Ifj. Lele József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ifj. Lele József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv