775.587

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Fűszernövényeink és fűszerkészítés

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 182 oldal
Sorozatcím: Kertünk, házunk, otthonunk
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-231-974-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.

Fülszöveg

Sokáig az volt a felfogás, hogy a fűszerek ártalmasak az egészségre. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz. Mértékkel alkalmazva nemcsak ízesebbé teszik az ételeket, hanem elősegítik az emésztést is, és ily módon a tápanyagok jobb hasznosulását.
A fűszerekről természetesen már jelent meg sikeres könyv, de a fűszernövények ízzamat- és illatanyagaival, azok kivonásával és felhasználásával ilyen részletességgel még nem foglalkozott egyik sem. Külön érdeme a könyvnek, hogy nemcsak a szakemberekhez szól, hanem a vállalkozó kedvű olvasó (ha van egy kis érzéke a barkácsoláshoz) maga is elkészítheti a leírtak alapján a különböző eszenciákat, valamint a finomabbnál finomabb fűszerkeverékeket, mártáskivonatokat és mustárokat.
A szerző nemcsak a receptúrákat közli, amelyek alapján fűszerkeverékek készíthetők, hanem bemutatja a hazánkban előforduló fűszernövényeket is. Ábécésorban írja le a növényeket, megemlítve a fűszerként használt részeiket és hatóanyagaikat.

Tartalom

Bevezetés5
Nyersanyagok7
Növények7
Aloé7
Angelika7
Ánizs8
Babér9
Bazsalikom10
Benedekfű10
Boróka11
Bors12
Cayenni bors13
Cickafark14
Citromfű14
Csillagánizs16
Csombor17
Édeskömény17
Ezerjófű18
Fahéj19
Fehérüröm20
Feketeüröm21
Fodormenta21
Galgant22
Gyömbér23
Gyömbérgyökér24
Ibolya24
Izsóp25
Jázmin25
Kakukkfű26
Kálmos27
Kamilla27
Kapor29
Kapri29
Kardamomo30
Kóladió31
Koriander32
Kömény33
Kukbebabors34
Lestyán35
Levendula36
Majoránna37
Mustár38
Nőszirom39
Pasztinák40
Római kömény41
Rozmaring41
Rózsa42
Szentjánoskenyér44
Szegfűbors44
Szegfűszeg45
Szerecsendió46
Tárkony47
Tárnics48
Torma49
Turbolya50
Vanília51
Vetiver51
Vidrafű52
Zeller52
Zsálya53
Gyakrabban használt vegyületek54
A fűszernövények illat- , íz- és zamatanyagai61
Illóolajok61
Balzsamok és gyanták64
Alakoidok65
Glikozidok66
Keserűanyagok67
A nyersanyagok feldolgozásának általános műveletei69
A nyersanyagok gyűjtése, tisztítása69
A nyersanyagok szárítása, konzerválása70
Raktározás, csomagolás72
Illat, íz és aromanyagok kinyerése74
Előkészítő műveletek74
A lepárlás (desztilláció)76
Vákuumdesztilláció77
Vízgőz-desztilláció77
Különleges eljárások78
A desztilláció gyakorlati kivitelezése80
Az illóolaj elválasztása a víztől86
A kohobáció87
Illóolajok finomítása (retifikálás)87
Sajtolás88
Extakció88
Néhány extahálóeljárás90
Extahálóberendezések91
Az extrakcióhoz használt oldószerek97
Enfleurage99
Részletes technológia101
Eszenciareceptek101
Likőrök és egyéb szeszes italok ízesítésére való eszenciák (1-62. rp.)106
Limonádé és alkoholmentes italok készítéshez való eszenciák (63-78. rp.)131
Cukrászsütemény-, valamint mézeskalács-fűszerkivonatok (79-104. rp.)142
Konyhai fűszerkivonatok, ízesítésre használt készítmények (105-205. rp.)147
A feketeribiszke feldolgozása (206-208. rp.)174

Inczefi Lajos

Inczefi Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Inczefi Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fűszernövényeink és fűszerkészítés Fűszernövényeink és fűszerkészítés Fűszernövényeink és fűszerkészítés

A borító kissé kopott.

Állapot:
1.640 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba