| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 7 |
| A gyümölcs és a zöldség kémiai összetételének és tartósításának jelentősége | 11 |
| A gyümölcs és a zöldség kémiai összetétele | 11 |
| A gyümölcs és a zöldség érettségi foka - szedésük tartósítása | 19 |
| Az élelmiszerek nemkívánatos változásainak és elértéktelenedésének okai | 36 |
| Az élelmiszerek tartósításának módjai | 39 |
| A tartósítás segédanyagai | 43 |
| Befőttek | 49 |
| A gyümölcs megválasztása és előkészítése befőttnek | 49 |
| A gyümölcs kezelése | 50 |
| A gyümölcs előfőzése | 51 |
| A gyümölcs mosása | 52 |
| A gyümölcs betöltése az edénybe | 52 |
| Befőttesedények | 58 |
| A felöntőlé előkészítése | 64 |
| Befőzés felöntőlé nélkül | 65 |
| A befőttek csírátlanítása | 73 |
| Befőttek készítése csírátlanítás nélkül | 75 |
| Az egyes befőttek készítése | 76 |
| Köszmétebefőtt | 77 |
| Ribiszkebefőtt | 77 |
| Szamócabefőtt | 79 |
| Málnabefőtt | 79 |
| Szederbefőtt | 79 |
| Feketeáfonya-befőtt | 80 |
| Vörösáfonya-befőtt | 81 |
| Berkenyebefőtt | 82 |
| Szőlőbefőtt | 83 |
| Befőtt direkt termő szőlőből | 83 |
| Cseresznyebefőtt | 84 |
| Meggybefőtt | 84 |
| Kajszibarackbefőtt | 87 |
| Őszibarackbefőtt | 87 |
| Szilvabefőtt | 87 |
| Ringlóbefőtt | 89 |
| Mirabellabefőtt | 89 |
| Körtebefőtt | 90 |
| Almabefőtt | 93 |
| Birsbefőtt | 95 |
| Dióbefőtt | 95 |
| Bodzabefőtt | 96 |
| Befőtt húsos somból | 97 |
| Eperbefőtt | 97 |
| Csipkebogyóbefőtt | 97 |
| Vegyes befőttek | 98 |
| Befőtt bogyós gyümölcsből | 98 |
| Befőtt cseresznyéből és bogyós gyümölcsből | 99 |
| Befőtt őszi gyümölcsből | 99 |
| Diabetikus befőttek | 100 |
| Diabetikus befőttek szaharinos felöntőlével | 100 |
| Gyümölcslével felöntött diabetikus befőttek | 101 |
| Vízzel felöntött diabetikus befőtt | 101 |
| Befőttlevek zöldségből | 101 |
| Tökbefőtt | 101 |
| Dinnyebefőtt | 101 |
| A befőttek készítésénél előforduló leggyakoribb hibák | 102 |
| A befőttek tárolása | 103 |
| Kandírozott (cukrozott) gyümölcs és zöldség | 105 |
| Az egyes kandírozott gyümölcsök és zöldségek készítése | 106 |
| Kandírozott narancs- és citromhéj | 108 |
| Kandírozott cseresznye | 108 |
| Kandírozott meggy | 109 |
| Kandírozott szilva | 110 |
| Kandírozott körte | 110 |
| Kandírozott birs | 110 |
| Kandírozott alma | 111 |
| Kandírozott kajszibarack | 111 |
| Kandírozott tök | 111 |
| Kandírozott zöldparadicsom | 112 |
| Kandírozott zöld dió | 112 |
| Kandírozott bogyós gyümölcs | 112 |
| Befőttekből készített kandírozott gyümölcs | 113 |
| Dzsemek | 113 |
| A dzsemkészítés receptjei | 114 |
| A dzsemek készítése általában | 115 |
| A dzsemkészítés vázlata | 115 |
| Az egyes dzsemek készítése | 120 |
| Szamócadzsem | 122 |
| Ribiszkedzsem | 122 |
| Köszmétedzsem | 123 |
| Szederdzsem | 123 |
| Málnadzsem | 124 |
| Feketeáfonya-dzsem | 124 |
| Vörösáfonya-dzsem | 125 |
| Bodzadzsem | 125 |
| Cseresznyedzsem | 126 |
| Meggydzsem | 126 |
| Kajszibarackdzsem | 127 |
| Őszibarackdzsem | 128 |
| Szilvadzsem | 128 |
| Almadzsem | 129 |
| Birsdzsem | 129 |
| Narancsdzsem | 130 |
| Citrom- és grapefruit-dzsem | 130 |
| Kevert dzsemek | 130 |
| Zöldségdzsemek | 131 |
| A dzsemek készítésénél előforduló leggyakoribb hibák | 131 |
| A dzsemek tárolása | 132 |
| Gyümölcskocsonyák | 134 |
| A gyümölcskocsonyák készítése általában | 134 |
| A gyümölcskocsonya készítésének vázlata | 137 |
| Az egyes gyümölcskocsonyák készítése | 138 |
| Köszmétekocsonya | 138 |
| Ribiszkekocsonya | 138 |
| Almakocsonya | 138 |
| Birskocsonya | 139 |
| Direkt termő szőlőből készített kocsonya | 139 |
| Narancs- és citromkocsonya | 139 |
| Kocsonya egyéb gyümölcsökből | 139 |
| Gyümölcshúsok | 141 |
| Szilvahús | 141 |
| Gyümölcshúsok egyéb gyümölcsökből | 142 |
| Gyümölcsízek | 143 |
| Receptek gyümölcsízek készítésére | 144 |
| A gyümölcsízek készítése általában | 145 |
| A gyümölcsíz készítése vázlatban | 146 |
| Az egyes gyümölcsízek készítése | 148 |
| Ribiszkeíz | 148 |
| Köszméteíz | 149 |
| Almaíz | 149 |
| Birsíz | 150 |
| Szamócaíz | 150 |
| Cseresznyeíz | 151 |
| Meggyíz | 151 |
| Kajszibarackíz | 151 |
| Őszibarackíz | 152 |
| Málnaíz | 152 |
| Szederíz | 152 |
| Feketeáfonya-íz | 152 |
| Bodzaíz | 153 |
| Szilvaíz | 153 |
| Ringló-, mirabella- és kökényszilvaíz | 153 |
| Csipkebogyóíz | 153 |
| Rebarbara- és dinnyeíz | 154 |
| Kétféle gyümölcsből készült gyümölcsíz | 154 |
| Gyümölcsízkeverékek | 154 |
| Lekvárok | 156 |
| A lekvár készítése általában | 156 |
| Az egyes lekvárok készítése | 158 |
| Szilvalekvár | 158 |
| Ringló- és mirabellalekvár | 161 |
| Almalekvár | 162 |
| Körtelekvár | 163 |
| Kajszibarack- és őszibaracklekvár | 163 |
| Cseresznyelekvár | 164 |
| Meggylekvár | 164 |
| Lekvár egyéb gyümölcsökből | 164 |
| Gyümölcstészták és gyümölcssajtok | 165 |
| A gyümölcstészta és a gyümölcssajt készítése általában | 165 |
| Az egyes gyümölcstészták és gyümölcssajtok készítése | 166 |
| Körte- almatészta, körte- almasajt | 166 |
| Kajszibaracktészta | 167 |
| Szilva- és ringlótészta | 167 |
| Cseresznye- és meggytészta | 167 |
| Birssajt | 167 |
| Gyümölcs- és zöldségpürék és -levek | 169 |
| Gyümölcspürék | 169 |
| A gyümölcspürék készítése általában | 169 |
| Az egyes gyümölcspürék készítése | 171 |
| Gyümölcspüré almástermésűekből | 171 |
| Gyümölcspüré bogyóstermésűekből | 172 |
| Gyümölcspüré csonthéjas termésűekből | 173 |
| Csipkebogyó- és sompüré | 174 |
| Zöldségpürék | 174 |
| Az egyes zöldségpürék készítése | 175 |
| Paprikapüré | 175 |
| Püré paradicsomból és paprikából | 175 |
| Karottapüré | 175 |
| Zöldséglevek | 176 |
| Paradicsomlé | 176 |
| Paprikalé | 176 |
| Vegyes paprika- és paradicsomlé | 177 |
| Karottalé | 177 |
| Káposztalé | 177 |
| Szörpök | 178 |
| Receptek szörpök készítésére | 178 |
| A szörpkészítés vázlata | 181 |
| Az egyes szörpök készítése | 182 |
| Almaszörp | 182 |
| Szőlőből és direkt termő szőlőből készült szörp | 183 |
| Szilvaszörp | 183 |
| Feketeáfonya-szörp | 183 |
| Szamócaszörp | 183 |
| Cseresznyeszörp | 184 |
| Ribiszkeszörp | 184 |
| Málnaszörp | 184 |
| Szederszörp | 184 |
| Citromszörp | 184 |
| Narancsszörp | 185 |
| Csipkebogyószörp | 185 |
| Somszörp | 185 |
| A szörpkészítés során elforduló leggyakoribb hibák | 186 |
| Mustok | 187 |
| A mustok készítése általában | 187 |
| Edények a must eltevésére | 190 |
| A must csírátlanítása | 193 |
| A must tárolása | 198 |
| Az egyes mustok készítése | 199 |
| Almamust | 199 |
| Körtemust | 200 |
| Szőlőmust | 201 |
| Meggymust | 202 |
| Cseresznyemust | 203 |
| Szilvamust | 204 |
| Ribiszkemust | 204 |
| Köszmétemust | 205 |
| Szedermust | 206 |
| Málnamust | 206 |
| Szamócamust | 207 |
| Feketeáfonya-must | 207 |
| Bodzamust | 207 |
| Csipkebogyóhúsmust | 208 |
| A must leggyakoribb hibái és betegségei | 209 |
| Gyümölcs- és szőlőborok | 211 |
| Gyümölcsborok | 218 |
| A gyümölcsborok készítésének vázlata | 219 |
| Az egyes gyümölcsborok készítése | 221 |
| Almabor | 221 |
| Körtebor | 228 |
| Ribiszkebor | 228 |
| Köszmétebor | 233 |
| Cseresznyebor | 234 |
| Meggybor | 235 |
| Szilvabor | 236 |
| Feketeáfonya-bor | 238 |
| Bodzabor | 239 |
| Szederbor | 239 |
| Málnabor | 240 |
| Szamócabor | 240 |
| Csipkebogyóbor | 241 |
| Berkenyebor | 241 |
| Kökénybor | 242 |
| Szőlőbor | 246 |
| Csigerbor | 248 |
| A szőlőbor készítésének vázlata | 250 |
| Habzó szőlő- és gyümölcsborok | 251 |
| Mazsolabor | 252 |
| Malátabor | 253 |
| Mézbor | 255 |
| A bor leggyakoribb hibái és betegségei | 257 |
| Borecet készítése | 259 |
| Cefrék készítése és kezelése gyümölcspálinka előállításához | 260 |
| Szilvacefre | 270 |
| Cseresznyecefre | 271 |
| Meggycefre | 271 |
| Barackcefre | 272 |
| Őszibarackcefre | 271 |
| Almacefre | 272 |
| Körtecefre | 272 |
| Cefre bogyósgyümölcsűekből | 273 |
| Borpárlat | 273 |
| Cefrekészítés szőlőtörkölyből | 274 |
| Cefrekészítés borseprőből | 275 |
| Gyümölcslikőrök készítése | 276 |
| Aszalt gyümölcs | 278 |
| A gyümölcs előkészítése aszalásra | 279 |
| Az aszalás módjai | 280 |
| A gyümölcs aszalása általában | 283 |
| Az aszalt gyümölcs tárolása | 284 |
| Az egyes gyümölcsfajok aszalása | 285 |
| Az alma aszalása | 285 |
| A körte aszalása | 286 |
| A birs aszalása | 287 |
| A kajszibarack aszalása | 287 |
| Az őszibarack aszalása | 288 |
| A szilva aszalása | 288 |
| A cseresznye aszalása | 290 |
| A meggy aszalása | 290 |
| A fekete áfonya aszalása | 290 |
| A szőlő aszalása | 291 |
| A csipkebogyó aszalása | 291 |
| A zöldségek tartósítása | 292 |
| A zöldség tartósítása csírátlanítással | 293 |
| A csírátlanításos zöldségtartósítás munkamenetének vázlata | 294 |
| A zöldség tartósítása tejsavas erjesztéssel | 296 |
| A tejsavas erjesztés munkamenetének vázlata | 296 |
| A zöldség tartósítása erősen ecetes vagy sós felöntőlében | 297 |
| A zöldség vegyszeres tartósítása | 298 |
| Az egyes zöldségfélék tartósítása | 300 |
| Uborka | 300 |
| Zöldpaprika | 310 |
| Paradicsom | 314 |
| Zöldborsó | 317 |
| Hüvelyes bab | 318 |
| Karfiol | 318 |
| Zeller | 319 |
| Hagyma | 320 |
| Cékla | 320 |
| Káposzta | 321 |
| Vegyes zöldség | 324 |
| Szárított zöldség | 325 |
| A zöldség előkészítése szárításhoz | 326 |
| A szárítás munkamenete | 326 |
| A szárított zöldség tartósítása | 327 |
| A szárított zöldség előkészítése fogyasztásra | 327 |
| Az egyes zöldségfélék szárítása | 327 |
| A zöldborsó szárítása | 327 |
| A hüvelyes bab szárítása | 328 |
| A káposzta szárítása | 328 |
| A kelkáposzta szárítása | 328 |
| A karalábé szárítása | 328 |
| A zeller szárítása | 329 |
| A petrezselyem szárítása | 330 |
| A sárgarépa szárítása | 330 |
| A hagyma szárítása | 330 |
| A vegyes zöldség szárítása | 330 |
| Az aromatikus növények szárítása | 331 |
| A friss gyümölcs és zöldség tárolása | 332 |
| A gyümölcs és a zöldség eltarthatóságát befolyásoló tényezők | 332 |
| Az eltevésre szánt gyümölcs és zöldség minősége | 334 |
| A gyümölcs és zöldség eltevése pincében | 335 |
| Az alma eltevése | 341 |
| A körte eltevése | 342 |
| A zöldségfélék eltevése | 343 |
| A gomba tartósítása | 347 |
| A gomba szedése | 348 |
| A gombatartósítás egyes módjai | 348 |
| A gomba szárítása | 348 |
| Gombakivonat | 351 |
| Gomba sóban | 352 |
| Savanyított gomba | 353 |
| Csírátlanított gomba | 354 |
| Párolt gomba | 356 |
| A hús tartósítása | 357 |
| A különféle húsok, minőségük és alkalmasságuk tartósításra | 357 |
| Edények a húskészítmények eltevésére | 359 |
| Az üvegek és a bádogdobozok megtöltése | 359 |
| Az üvegek és a bádogdobozok lezárása | 360 |
| A húskonzervek csírátlanítása | 362 |
| A húskonzervek kezelése és tárolása | 365 |
| A csírátlanított húskonzervek készítésének vázlata | 366 |
| Az egyes húskonzervek készítése | 368 |
| A házi disznóölésből eredő készítmények tartósítása | 372 |
| A marhahús tartósítása | 375 |
| A birkahús és kecskehús tartósítása | 377 |
| A baromfihús tartósítása | 377 |
| A vadhús tartósítása | 377 |
| A tojás tartósítása | 379 |
| A tojás tartósítása vízüvegben | 381 |
| A tojás tartósítása mészvízben | 381 |
| Felhasznált irodalom | 383 |