Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!
A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Inkák tündöklése és bukása

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor

Kiadó: Gondolat Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 337 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Harry Gerol, Amerikai múltjának neves kutatója egy régen letűnt, távoli civilizációba viszi el az olvasót, a mai Peru, Bolívia, Ecuador és Kolumbia területére, a dél-amerikai civilizáció bölcsőjébe. A régészeti leletek, a hatalmas megalitikus építmények maradványi igen régi, fejlett kultúra létéről tanúskodnak a Titicaca-tó környékén. Ennek a legutolsó, előttünk leginkább ismert szakasza az inkáké volt, de már a csodálatosan megszervezett inka birodalom előtt is számos, fejlett kultúra létezett e helyen. A szerző - aki több évtizede kutatja a dél-amerikai magas kultúrákat, kitűnően ismeri a rájuk vonatkozó irodalmat, s az ott folyó ásatásokban is több alkalommal részt vett - ezekről a spanyol hódítók betörése előtt létező kultúrákról, legfőképpen azonban az inka birodalom keletkezéséről, virágzásáról és pusztulásáról igyekszik könyvében képet adni. Hatalmas régészeti bizonyítóanyagot vonultat fel és ismerteti a körülötte folyó tudományos vitákat. De ezeken túlmenően, színesen,... Tovább

Fülszöveg

Harry Gerol, Amerikai múltjának neves kutatója egy régen letűnt, távoli civilizációba viszi el az olvasót, a mai Peru, Bolívia, Ecuador és Kolumbia területére, a dél-amerikai civilizáció bölcsőjébe. A régészeti leletek, a hatalmas megalitikus építmények maradványi igen régi, fejlett kultúra létéről tanúskodnak a Titicaca-tó környékén. Ennek a legutolsó, előttünk leginkább ismert szakasza az inkáké volt, de már a csodálatosan megszervezett inka birodalom előtt is számos, fejlett kultúra létezett e helyen. A szerző - aki több évtizede kutatja a dél-amerikai magas kultúrákat, kitűnően ismeri a rájuk vonatkozó irodalmat, s az ott folyó ásatásokban is több alkalommal részt vett - ezekről a spanyol hódítók betörése előtt létező kultúrákról, legfőképpen azonban az inka birodalom keletkezéséről, virágzásáról és pusztulásáról igyekszik könyvében képet adni. Hatalmas régészeti bizonyítóanyagot vonultat fel és ismerteti a körülötte folyó tudományos vitákat. De ezeken túlmenően, színesen, érdekesen, olvasmányosan vázolja az inkák birodalmának gazdasági, társadalmi, politikai szerepét, a mindennapi életet, a vallást, a művészetet, a tudományt. A kötet jól sikerült összefoglalása a dél-amerikai kultúrák régészeti, vallási, gazdasági, történeti, művelődéstörténeti adalékainak. Értékét emeli kitűnő illusztrációs anyaga. Vissza

Tartalom

Tiahuanaco, a titokzatos város5
Amiről a krónikák szólnak-Amit a felfedezők láttak - Mi az, amit a tudomány igazol? - Kutatásaim eredményei - Az őskorszak - Acapana - A benépesedés problémája - A "birodalmi" korszak - Calassaya - A napkapu - Új kutatások - Viracocha - Lacca-Collu vidéke - A művészet és kifejező formája - A kerámia - Az ipari tevékenységek - Kísérletek a kormeghatározásra - A pusztulás.
Rejtélyes kultúrák temetői41
Az amerikai népvándorlás - Nyelvészeti bizonyítékok - Az utak - Az Andok világa: a part - Kultúrrétegek - Titokzatos városok - A parti kerámia - A nazcai körzet - A nazcai kerámia - Nazca ipara - Ica és Chincha - Chancay - Paracás - A chimúi övezet - Chan Chan - A chimú kerámiák - A mochica kerámia - Naymlap isten - Chimú fémművessége - A vég - A chinchák - Ancón - Az Andok vidéke: Floresta - Chavín vidéke - A chavíni ,,lándzsa" - Chavín régisége - Huaylas stílusa - Belső, amerikai kapcsolatok - Az igazi amerikai magas kultúrák.
Az Ayllutól a birodalomig85
Az Andok világa: A hegység - Ár és apály - Az Andok emberfajtái - Megközelítés és megkülönböztetés - Sajátos jelleg és környezet - Helyi gazdálkodás - A gazdálkodás rendszere - Az Andok mezőgazdasága - Az ayllu, mint a társadalmi szervezet alapja - Termelési módok - A fejlődési folyamat - A korszakok és azok felosztása - A Carbon 14-es eljárás.
A Nap fiai107
A mitológia - A krónikák - Következtetések - Az uralkodóház - Az első utódok - A civilizátorok - A császárok - Az uralkodók névsora - Az inkák arcképei (ikonográfia) - Az uralkodó - a hatalom jelvényei - Az államtanács - A trónöröklés - A királyi nevelés - Az uralkodói hatalom - A nagyfülűek - Az arisztokrácia - A papi rend - Birodalmi kronológia.
A Barázda gyermekei135
A nép - A családi élet - A társadalmi élet - A mitimae - Kötelezettségek és jogok - A yanaconák - A camayocok - A hatun runák - A föld elosztása - A mezei munkák - A szerszámok - A talajjavítás - Az aratás - A mezőgazdasági termékek - A táplálkozás - Az ital és egyéb szenvedélyek - A háziállat - A lakás - Az öltözködés - Díszek - A halászat - A hajózás - A rög embere - Hibák és negatívumok - A munka nagyszerűsége - A fémművesség - Az ötvösművészet - A kőfaragás - A faipar - A csontipar - A szövés - A világ legeredetibb textilfajtája - A bőrcserzés - A kötélverés - A kerámia - Az inka gondolkodásmód.
Istenek, szertartások, ünnepek171
A két vallás - A nép vallása - Népszerű kozmogónia - A totemizmus - A napkultusz - A teremtés mitológiája - Az előkelők vallása - Az inkák istenei - Viracocha isten - A jóságos istenek - Az áldozatok - Az ünnepek - Az áldozat bemutatása - A szertartások - A gyászszertartás - Ünnepi naptár - Intip Raymi - A napszüzek - A ,,Situa" ünnep - Más ünnepségek.
A művészet és a tudomány207
A runa-simi nyelv - Versek - Vallásos himnuszok - A "jailli" - Mesék - Elégiák - A drámairodalom - llantay - A zene - A hangszerek -A csörgők - A tacatica - A fa fúvóhangszerek -A quena - Az ntara vagy pánsíp - A kürtök - A dobok - Más hangszerek - A táncok - A festészet -A szobrászat - Az írás - A quipuk -A csillagászat - A kozmogónia - A naptár - A matematikai ismeretek - A öldrajz - A botanika - Az orvostudomány - A közegészség.
Inka építészet249
Építészeti alaptípusok - A lakóház - Különleges használatra szánt épületek - A "tampu" - A paloták - A templomok - Coricancha - Az aranykert - A napszentélyek - A temetkezőhelyek - A teraszos földművelés - A csatornázás - Az utak - A hidak - Az utasok - A várak - Ollamtaytampu - Paramonga és Cerro de la Horca - Sacsayhuaman - Machu-Picchu - Pisac - Runa-Huanac - A városok - Cuzco - A többi inka város.
Politika, gazdaság és szervezés283
Alapelvek - Igazságszolgáltatás - A bíróságok - A tulajdon - Nemzetgazdaság és adórendszer - Pénzügyi rendszer - Gazdasági szervezet - Körzetek közti csere - Csere a külfölddel - A lakosság - Az inka piramis - A négy tartomány - A közigazgatás - Vajon boldog volt-e ez a világ? - A katonai szervezet - A fegyverzet - Harcászat és hadászat.
Az Inka civilizáció haldoklása309
Huyana Capac halála - Huascar inka - Atahuallpa - A gyilkos testvérháború - Megjelennek a fehér stenek - Pizarro, a végzet embere - Cajamarca, a tragédia első felvonása - Cuzco, a tragédia ásodik felvonása - Lima, az utolsó felvonás.
Függelék327
Az Andok népei - Az aymarák - A quechuák - A yungák - A rucanák - A huancák - A yauyók - Az uruk - A talánok - A chunchók - A chancák - Peremtelepülések - A chibchák vagy muyschák - A caribok - Az ecuadori népek - A déli népek - Az atacamák - A diaguiták.
Kiejtésmagyarázat336

E. Harry Gerol

E. Harry Gerol műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: E. Harry Gerol könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Inkák tündöklése és bukása Inkák tündöklése és bukása Inkák tündöklése és bukása Inkák tündöklése és bukása Inkák tündöklése és bukása

Könyvtári könyv volt. A gerinc kopott, elszíneződött.

Állapot: Közepes
2.880 Ft
2.300 ,-Ft 20
12 pont kapható
Kosárba