1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Integrált gyümölcstermesztés

Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 843 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7362-85-1
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal gazdagon illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
Az integrált gyümölcstermesztés alapjai (Soltész M.)9
Fogalma és kialakuása9
Nemzetközi helyzete13
Az integrált termesztés és a piac kapcsolata16
Szervezeti kérdések17
Fejlesztési irányok20
Minőségbiztosítási rendszerek (Inántsy F.)24
A friss gyümölcsre vonatkozó EU-szabályok és kereskedelmi osztályba sorolások24
Az Orosz Föderációban érvényes szabályok és a minőségbiztosítás az importárunál26
A Magyar Élelmiszerkönyv minőségi előírásai a friss fogyasztásra kerülő gyümölcsökkel szemben27
Áruvédjegy - közösségi marketing27
Védjegyközösségek az integrált gyümölcstermesztésben29
Gyümölcsfajok és -fajták (Soltész M.)34
A nemesítésben és a termesztésben szerepet játszó gyümölcsfajok (Dibuz E.)34
Almatermésűek35
Csonthéjasok39
Héjasok41
Kisebb gyümölcsű fajok (bogyós gyümölcsűek)42
A fajták megválasztásának szempontjai (Soltész M.)45
Termesztési és áruérték45
A fajtaválasztás folyamata47
A szüreti (érési) idény48
A fajtahelyettesítés szerepe52
A fajtainformációk megbízhatósága55
A fajtahasználat56
A gyümölcsök nagysága, alakja és felületi jellemzői57
Nagyság57
Alak és felületi bélyegek65
Kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállóság71
A növényi reakciók típusai710
A kórokozókkal szembeni ellenállóságot befolyásoló fajtatulajdonságok73
Az állati kártevők támadását és kártételét befolyásoló fajtatulajdonságok82
A nemes- és alanyfajta tulajdonságainak érvényesülése az oltványok ellenállóságában84
Gyümölcsfajták nemesítése84
Módszere és célkitűzései84
A főbb gyümölcsfajok nemsítési sajátosságai87
Szaporítás és faiskolai termesztés (Hrotkó K.)107
A faiskolai termesztés általános kérdései107
Csemetenevelés111
Ivaros szaporítás és magcsemete-nevelés111
Bujtványcsemete előállítása112
Dugványcsemete előállítása114
A málna sarjcsemete nevelése119
Szamóca-indanövények nevelése120
Oltványnevelés121
Előkészítés121
Oltványnevelés alvószemzéssel122
Kézben oltott oltvány nevelése128
Kitermelés131
Tárolás133
Alanyfajták134
Az alanyhasználat tényezői134
Az alma alanyai135
A körte alanyai138
A cseresznye és a meggy alanyai144
Az őszibarack alanyai148
A szilva alanyai148
A kajszi alanyai148
A dió alanyai153
A ribiszke és a köszméte alanyai159
Ültetvények fajtatársítása (Soltész M.)160
Virágzásfenológiai sajátosságok160
Fenológiai ismeretek160
A gyümölcsfajok virágzási ideje162
A fajták virágzásfenológiai törvényszerűségei162
A virágzási időt befolyásoló tényezők167
Megporzási és termékenyülési viszonyok170
A megporzás módjai és a termkékenyülés típusai170
A gyümölcsfajok termékenyülési viszonyai (Soltész M., Szabó Z., Poprácz A.)171
A fajták összetétele és elhelyezése (Soltész M.)189
A fajták száma és aránya189
A fajták elhelyezése az ültetvényben195
Gyümölcsösök létesítése (Soltész M.)200
A termőhely megválasztása200
Talaj-előkészítés (Papp J.)206
Művelési rendszerek (Soltész M.)210
A művelési rendszer elemei210
Tenyészterület, sor- és tőtávolság218
Telepítés224
Termesztési technológia227
Talajművelés (Papp J.)227
Célja és feladata227
Talajművelési módok228
Tápanyag-gazdálkodás236
Jelentősége és feladata236
A gyümölcstermő növények táplálkozási sajátosságai237
A tápelemek és szerepük239
A tápanyagszükséglet meghatározása248
A trágyázási módok és időpontok253
Öntözés (Ligetvári F.)263
Szerepe és szükségessége263
A gyümölcstermő növények vízigénye (Ligetvári F., Krammer O.)266
Öntözési területi egységek (Ligetvári F.)268
Az öntözővíz beszerzése és tárolása268
Az öntözővíz szállítása273
Öntözési módok és célok275
Fitotechnika (Soltész M.)293
Célja és elemei293
Termőfelület-kialakítás, termőre fordulás296
A fontosabb koronaformák nevelési alapelvei299
A termőfelület fenntartása301
Terméskötődés és -ritkítás309
A terméskötődés mértéke és tényezői309
Termésritkítás323
Virágrügyképződés (Bubán T.)332
Belső tényezői332
Helye és ideje334
Virágrügy-differenciálódás336
A virág ivarszerveinek kialakulása346
A kedvezőtlen meteorológiai hatások mérséklése (Szabó Z.)353
A levegő anyagai353
Napsugárzás353
Hőmérséklet354
Szél és csapadék358
Rovarmegporzás (Benedek P.)359
Megporzó rovarok359
A rovarok tevékenysége360
Méhcsaládok elhelyezése361
Az irányított méhmegporzás technológiája362
Növényvédelem365
Az integrált növényvédelmi technológia alapelvei (Eke I.)365
A kártevők elleni védekezés (Jenser G.)372
A betegségek elleni védelem (Glits M.)384
A gyümölcsösök újratelepítésének növényvédelmi problémái (Jenser G.)386
Szüret, tárolás és értékesítés (Sass P.)390
Szüret390
A gyümölcs fejlődése és érése390
A szüreti időpont meghatározása393
Termésbecslés és szüreti előkészület394
Szedés általános szempontjai395
A fajok betakarítási sajátosságai397
Tárolás401
A tárolásra ható tényezők402
Tárolási veszteségek és betegségek405
A fajok tárolási jellemzői408
Áruvá készítés412
Göngyölegek és csomagolás412
Válogatás és osztályozás415
Gyümölcsértékesítés (Lakner Z., Sass P.)417
A termelési és piaci viszonyok bizonytalansága417
A gyümölcs mint termék418
Az ár kialakításával kapcsolatos marketingdöntések419
A piacválasztás és az értékesítési csatorna420
Értékesítési irány megválasztása420
Kapcsolattartás és tájékoztatás422
Gyümölcsértékesítési csatornák423
Alma (Soltész M.)426
Fajták (Soltész M., Szabó T.)428
Művelési rendszer és fitotechnika (Gonda I.)438
Művelési rendszer438
Fitotechnika440
Termésszabályozás (Bubán T.)450
Hagyományos eljárások alkalmazása450
Vegyszerhasználat nélküli módszerek452
Vegyszeres termésszabályozás453
Talajművelés, tápanyag-gazdálkodás (Papp J.)464
Öntözés (Löffler L., Tamás J.)471
Betakarítás (Lakner Z., Tamás J.)477
Tárolás (Sass P.)482
Növényvédelem (Molnár J.-né, Balázs K., Jenser G.)489
Állati kártevők elleni védekezés489
Növényi kórokozók elleni védekezés (Sallai P.)501
Vegyszeres gyomirtás (Szőke L.)503
Körte (Dibuz E., Soltész M.)505
Fajták506
Művelési rendszer és fitotechnika (Soltész M.)514
Termésszabályozás (Bubán T.)522
Agrotechnika (Soltész M.)527
Szüret, tárolás és utóérlelés532
Növényvédelem (Jenser G., Obzsut J.-né)537
Birs (Szabó T.)544
Fajták544
Művelési rendszer és fitotechnika549
Agrotechnika550
Betakarítás550
Növényvédelem (Jenser G.)551
Őszibarack (Timon B.)552
Fajták553
Művelési rendszer561
Fitotechnika563
A termőfelület kialakítása563
Termőkori metszés572
Gyümölcsritkítás574
Agrotechnika576
Talajművelés és tápanyag-gazdálkodás576
Öntözés579
Betakarítás580
Növényvédelem (Vályi I.)582
Kajszi (Szabó Z.)587
Fajták587
Művelési rendszer és fitotechnika591
Agrotechnika594
Betakarítás595
Növényvédelem (Vályi I.)595
Szilva (Szabó Z.)600
Fajták600
Művelési rendszer és fitotechnika606
Agrotechnika611
Betakarítás612
Növényvédelem (Bozai J.)614
Meggy (Soltész M.)620
Fajták622
Művelési rendszer és fitotechnika626
Agrotechnika630
Betakarítás632
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.)637
Cseresznye (Soltész M.)639
Fajták640
Művelési rendszer és fitotechnika647
Agrotechnika654
Betakarítás655
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.)657
Héjasok (Szentiványi P., Soltész M.)661
Dió661
Fajták661
Művelési rendszer663
Növényvédelem (Makó Sz.)664
Gesztenye (Szentiványi P., Soltész M.)667
Fajták667
Művelési rendszer668
Növényvédelem (Gál T.)669
Mogyoró (Szentiványi P., Soltész M.)672
Fajták673
Művelési rendszer674
Növényvédelem (Gál T.)675
Mandula (Soltész M.)678
Fajták és művelési rendszerek678
Növényvédelem (Vályi I.)680
Málna (Papp J.)682
Fajták688
Művelési rendszer691
Fitotechnika695
Agrotechnika697
Betakarítás700
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.)702
Szeder (Papp J.)706
Fajták709
Művelési rendszer709
Fitotechnika712
Agrotechnika713
Betakarítás714
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.)714
Ribiszke (Papp J.)716
Fajták720
Művelési rendszer724
Fitotechnika729
Agrotechnika731
Betakarítás734
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.)736
Köszméte (Harmat L.)740
Fajták740
Művelési rendszer és fitotechnika742
Agrotechnika746
Betakarítás748
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.)749
Szamóca (Papp J.)751
Fajták758
Művelési rendszer759
Agrotechnika765
Fitotechnika768
Betakarítás770
Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.)771
Különleges mérsékelt égövi gyümölcsök (Porpáczy A.)776
Áfonya776
Fekete berkenye781
Festőbodza785
Homoktövis789
Rózsa793
Húsos som794
Kínai datolya795
Különleges gyümölcsök növényvédelme (Vályi I.)795
Szakirodalmi források (Soltész M.)797
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv