| Előszó | 5 |
| Az integrált gyümölcstermesztés alapjai (Soltész M.) | 9 |
| Fogalma és kialakuása | 9 |
| Nemzetközi helyzete | 13 |
| Az integrált termesztés és a piac kapcsolata | 16 |
| Szervezeti kérdések | 17 |
| Fejlesztési irányok | 20 |
| Minőségbiztosítási rendszerek (Inántsy F.) | 24 |
| A friss gyümölcsre vonatkozó EU-szabályok és kereskedelmi osztályba sorolások | 24 |
| Az Orosz Föderációban érvényes szabályok és a minőségbiztosítás az importárunál | 26 |
| A Magyar Élelmiszerkönyv minőségi előírásai a friss fogyasztásra kerülő gyümölcsökkel szemben | 27 |
| Áruvédjegy - közösségi marketing | 27 |
| Védjegyközösségek az integrált gyümölcstermesztésben | 29 |
| Gyümölcsfajok és -fajták (Soltész M.) | 34 |
| A nemesítésben és a termesztésben szerepet játszó gyümölcsfajok (Dibuz E.) | 34 |
| Almatermésűek | 35 |
| Csonthéjasok | 39 |
| Héjasok | 41 |
| Kisebb gyümölcsű fajok (bogyós gyümölcsűek) | 42 |
| A fajták megválasztásának szempontjai (Soltész M.) | 45 |
| Termesztési és áruérték | 45 |
| A fajtaválasztás folyamata | 47 |
| A szüreti (érési) idény | 48 |
| A fajtahelyettesítés szerepe | 52 |
| A fajtainformációk megbízhatósága | 55 |
| A fajtahasználat | 56 |
| A gyümölcsök nagysága, alakja és felületi jellemzői | 57 |
| Nagyság | 57 |
| Alak és felületi bélyegek | 65 |
| Kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállóság | 71 |
| A növényi reakciók típusai | 710 |
| A kórokozókkal szembeni ellenállóságot befolyásoló fajtatulajdonságok | 73 |
| Az állati kártevők támadását és kártételét befolyásoló fajtatulajdonságok | 82 |
| A nemes- és alanyfajta tulajdonságainak érvényesülése az oltványok ellenállóságában | 84 |
| Gyümölcsfajták nemesítése | 84 |
| Módszere és célkitűzései | 84 |
| A főbb gyümölcsfajok nemsítési sajátosságai | 87 |
| Szaporítás és faiskolai termesztés (Hrotkó K.) | 107 |
| A faiskolai termesztés általános kérdései | 107 |
| Csemetenevelés | 111 |
| Ivaros szaporítás és magcsemete-nevelés | 111 |
| Bujtványcsemete előállítása | 112 |
| Dugványcsemete előállítása | 114 |
| A málna sarjcsemete nevelése | 119 |
| Szamóca-indanövények nevelése | 120 |
| Oltványnevelés | 121 |
| Előkészítés | 121 |
| Oltványnevelés alvószemzéssel | 122 |
| Kézben oltott oltvány nevelése | 128 |
| Kitermelés | 131 |
| Tárolás | 133 |
| Alanyfajták | 134 |
| Az alanyhasználat tényezői | 134 |
| Az alma alanyai | 135 |
| A körte alanyai | 138 |
| A cseresznye és a meggy alanyai | 144 |
| Az őszibarack alanyai | 148 |
| A szilva alanyai | 148 |
| A kajszi alanyai | 148 |
| A dió alanyai | 153 |
| A ribiszke és a köszméte alanyai | 159 |
| Ültetvények fajtatársítása (Soltész M.) | 160 |
| Virágzásfenológiai sajátosságok | 160 |
| Fenológiai ismeretek | 160 |
| A gyümölcsfajok virágzási ideje | 162 |
| A fajták virágzásfenológiai törvényszerűségei | 162 |
| A virágzási időt befolyásoló tényezők | 167 |
| Megporzási és termékenyülési viszonyok | 170 |
| A megporzás módjai és a termkékenyülés típusai | 170 |
| A gyümölcsfajok termékenyülési viszonyai (Soltész M., Szabó Z., Poprácz A.) | 171 |
| A fajták összetétele és elhelyezése (Soltész M.) | 189 |
| A fajták száma és aránya | 189 |
| A fajták elhelyezése az ültetvényben | 195 |
| Gyümölcsösök létesítése (Soltész M.) | 200 |
| A termőhely megválasztása | 200 |
| Talaj-előkészítés (Papp J.) | 206 |
| Művelési rendszerek (Soltész M.) | 210 |
| A művelési rendszer elemei | 210 |
| Tenyészterület, sor- és tőtávolság | 218 |
| Telepítés | 224 |
| Termesztési technológia | 227 |
| Talajművelés (Papp J.) | 227 |
| Célja és feladata | 227 |
| Talajművelési módok | 228 |
| Tápanyag-gazdálkodás | 236 |
| Jelentősége és feladata | 236 |
| A gyümölcstermő növények táplálkozási sajátosságai | 237 |
| A tápelemek és szerepük | 239 |
| A tápanyagszükséglet meghatározása | 248 |
| A trágyázási módok és időpontok | 253 |
| Öntözés (Ligetvári F.) | 263 |
| Szerepe és szükségessége | 263 |
| A gyümölcstermő növények vízigénye (Ligetvári F., Krammer O.) | 266 |
| Öntözési területi egységek (Ligetvári F.) | 268 |
| Az öntözővíz beszerzése és tárolása | 268 |
| Az öntözővíz szállítása | 273 |
| Öntözési módok és célok | 275 |
| Fitotechnika (Soltész M.) | 293 |
| Célja és elemei | 293 |
| Termőfelület-kialakítás, termőre fordulás | 296 |
| A fontosabb koronaformák nevelési alapelvei | 299 |
| A termőfelület fenntartása | 301 |
| Terméskötődés és -ritkítás | 309 |
| A terméskötődés mértéke és tényezői | 309 |
| Termésritkítás | 323 |
| Virágrügyképződés (Bubán T.) | 332 |
| Belső tényezői | 332 |
| Helye és ideje | 334 |
| Virágrügy-differenciálódás | 336 |
| A virág ivarszerveinek kialakulása | 346 |
| A kedvezőtlen meteorológiai hatások mérséklése (Szabó Z.) | 353 |
| A levegő anyagai | 353 |
| Napsugárzás | 353 |
| Hőmérséklet | 354 |
| Szél és csapadék | 358 |
| Rovarmegporzás (Benedek P.) | 359 |
| Megporzó rovarok | 359 |
| A rovarok tevékenysége | 360 |
| Méhcsaládok elhelyezése | 361 |
| Az irányított méhmegporzás technológiája | 362 |
| Növényvédelem | 365 |
| Az integrált növényvédelmi technológia alapelvei (Eke I.) | 365 |
| A kártevők elleni védekezés (Jenser G.) | 372 |
| A betegségek elleni védelem (Glits M.) | 384 |
| A gyümölcsösök újratelepítésének növényvédelmi problémái (Jenser G.) | 386 |
| Szüret, tárolás és értékesítés (Sass P.) | 390 |
| Szüret | 390 |
| A gyümölcs fejlődése és érése | 390 |
| A szüreti időpont meghatározása | 393 |
| Termésbecslés és szüreti előkészület | 394 |
| Szedés általános szempontjai | 395 |
| A fajok betakarítási sajátosságai | 397 |
| Tárolás | 401 |
| A tárolásra ható tényezők | 402 |
| Tárolási veszteségek és betegségek | 405 |
| A fajok tárolási jellemzői | 408 |
| Áruvá készítés | 412 |
| Göngyölegek és csomagolás | 412 |
| Válogatás és osztályozás | 415 |
| Gyümölcsértékesítés (Lakner Z., Sass P.) | 417 |
| A termelési és piaci viszonyok bizonytalansága | 417 |
| A gyümölcs mint termék | 418 |
| Az ár kialakításával kapcsolatos marketingdöntések | 419 |
| A piacválasztás és az értékesítési csatorna | 420 |
| Értékesítési irány megválasztása | 420 |
| Kapcsolattartás és tájékoztatás | 422 |
| Gyümölcsértékesítési csatornák | 423 |
| Alma (Soltész M.) | 426 |
| Fajták (Soltész M., Szabó T.) | 428 |
| Művelési rendszer és fitotechnika (Gonda I.) | 438 |
| Művelési rendszer | 438 |
| Fitotechnika | 440 |
| Termésszabályozás (Bubán T.) | 450 |
| Hagyományos eljárások alkalmazása | 450 |
| Vegyszerhasználat nélküli módszerek | 452 |
| Vegyszeres termésszabályozás | 453 |
| Talajművelés, tápanyag-gazdálkodás (Papp J.) | 464 |
| Öntözés (Löffler L., Tamás J.) | 471 |
| Betakarítás (Lakner Z., Tamás J.) | 477 |
| Tárolás (Sass P.) | 482 |
| Növényvédelem (Molnár J.-né, Balázs K., Jenser G.) | 489 |
| Állati kártevők elleni védekezés | 489 |
| Növényi kórokozók elleni védekezés (Sallai P.) | 501 |
| Vegyszeres gyomirtás (Szőke L.) | 503 |
| Körte (Dibuz E., Soltész M.) | 505 |
| Fajták | 506 |
| Művelési rendszer és fitotechnika (Soltész M.) | 514 |
| Termésszabályozás (Bubán T.) | 522 |
| Agrotechnika (Soltész M.) | 527 |
| Szüret, tárolás és utóérlelés | 532 |
| Növényvédelem (Jenser G., Obzsut J.-né) | 537 |
| Birs (Szabó T.) | 544 |
| Fajták | 544 |
| Művelési rendszer és fitotechnika | 549 |
| Agrotechnika | 550 |
| Betakarítás | 550 |
| Növényvédelem (Jenser G.) | 551 |
| Őszibarack (Timon B.) | 552 |
| Fajták | 553 |
| Művelési rendszer | 561 |
| Fitotechnika | 563 |
| A termőfelület kialakítása | 563 |
| Termőkori metszés | 572 |
| Gyümölcsritkítás | 574 |
| Agrotechnika | 576 |
| Talajművelés és tápanyag-gazdálkodás | 576 |
| Öntözés | 579 |
| Betakarítás | 580 |
| Növényvédelem (Vályi I.) | 582 |
| Kajszi (Szabó Z.) | 587 |
| Fajták | 587 |
| Művelési rendszer és fitotechnika | 591 |
| Agrotechnika | 594 |
| Betakarítás | 595 |
| Növényvédelem (Vályi I.) | 595 |
| Szilva (Szabó Z.) | 600 |
| Fajták | 600 |
| Művelési rendszer és fitotechnika | 606 |
| Agrotechnika | 611 |
| Betakarítás | 612 |
| Növényvédelem (Bozai J.) | 614 |
| Meggy (Soltész M.) | 620 |
| Fajták | 622 |
| Művelési rendszer és fitotechnika | 626 |
| Agrotechnika | 630 |
| Betakarítás | 632 |
| Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 637 |
| Cseresznye (Soltész M.) | 639 |
| Fajták | 640 |
| Művelési rendszer és fitotechnika | 647 |
| Agrotechnika | 654 |
| Betakarítás | 655 |
| Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 657 |
| Héjasok (Szentiványi P., Soltész M.) | 661 |
| Dió | 661 |
| Fajták | 661 |
| Művelési rendszer | 663 |
| Növényvédelem (Makó Sz.) | 664 |
| Gesztenye (Szentiványi P., Soltész M.) | 667 |
| Fajták | 667 |
| Művelési rendszer | 668 |
| Növényvédelem (Gál T.) | 669 |
| Mogyoró (Szentiványi P., Soltész M.) | 672 |
| Fajták | 673 |
| Művelési rendszer | 674 |
| Növényvédelem (Gál T.) | 675 |
| Mandula (Soltész M.) | 678 |
| Fajták és művelési rendszerek | 678 |
| Növényvédelem (Vályi I.) | 680 |
| Málna (Papp J.) | 682 |
| Fajták | 688 |
| Művelési rendszer | 691 |
| Fitotechnika | 695 |
| Agrotechnika | 697 |
| Betakarítás | 700 |
| Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 702 |
| Szeder (Papp J.) | 706 |
| Fajták | 709 |
| Művelési rendszer | 709 |
| Fitotechnika | 712 |
| Agrotechnika | 713 |
| Betakarítás | 714 |
| Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 714 |
| Ribiszke (Papp J.) | 716 |
| Fajták | 720 |
| Művelési rendszer | 724 |
| Fitotechnika | 729 |
| Agrotechnika | 731 |
| Betakarítás | 734 |
| Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 736 |
| Köszméte (Harmat L.) | 740 |
| Fajták | 740 |
| Művelési rendszer és fitotechnika | 742 |
| Agrotechnika | 746 |
| Betakarítás | 748 |
| Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 749 |
| Szamóca (Papp J.) | 751 |
| Fajták | 758 |
| Művelési rendszer | 759 |
| Agrotechnika | 765 |
| Fitotechnika | 768 |
| Betakarítás | 770 |
| Növényvédelem (Glits M., Pénzes B., Petrányi I.) | 771 |
| Különleges mérsékelt égövi gyümölcsök (Porpáczy A.) | 776 |
| Áfonya | 776 |
| Fekete berkenye | 781 |
| Festőbodza | 785 |
| Homoktövis | 789 |
| Rózsa | 793 |
| Húsos som | 794 |
| Kínai datolya | 795 |
| Különleges gyümölcsök növényvédelme (Vályi I.) | 795 |
| Szakirodalmi források (Soltész M.) | 797 |