| Bevezetés | 3 |
| A tárgykör | 3 |
| A tárgykör rövid története | 4 |
| Az életjelenségek | 6 |
| A sejt | 9 |
| A sejt szerkezete | 9 |
| A protoplazma összetétele | 10 |
| A protoplazma szerkezete | 11 |
| A plazmatikus részek | 12 |
| Az alloplazmatikus részek | 21 |
| A növényi és állati sejt összehasonlítása | 26 |
| Új sejtek keletkezése | 27 |
| A kromoszómák | 27 |
| A számtartó osztódás | 28 |
| A számcsökkentő osztódás | 29 |
| Új sejtek keletkezése összeolvadással | 31 |
| A változékonyság - variabilitás | 32 |
| A módosulások | 33 |
| A rekombináció | 34 |
| Mendel törvényei | 34 |
| Rekombináció a baktériumoknál | 35 |
| A mutációk | 36 |
| Általános enzimológia | 38 |
| Enzimológiai alapfogalmak | 38 |
| Az enzimek képződése és előállítása | 39 |
| Az enzimek fajlagossága | 40 |
| Az enzim hatást befolyásoló tényezők | 41 |
| A hidrogénion koncentráció | 41 |
| A hőmérséklet hatása | 42 |
| A sugárzó energia hatása | 44 |
| Az enzimek mint katalizátorok | 45 |
| Az enzimek hatásmechanizmusa | 48 |
| Enzim effektorok | 51 |
| Az enzimek osztályozása | 53 |
| A redoxázok-oxidoreduktázok | 53 |
| A redoxpontenciál | 54 |
| A redoxázok osztályozása | 57 |
| A transzferázok | 65 |
| Acil-transzferázok | 66 |
| Amino-transzferázok | 67 |
| Metil-transzferázok | 67 |
| Glikozil-transzferázok | 67 |
| Foszfo-transzferázok | 67 |
| A hidrolázok | 68 |
| Az észreázok | 68 |
| A karbohidrázok | 74 |
| Az amidázok | 80 |
| A proteázok | 83 |
| A liázok és szintetázok | 88 |
| Ketosav-dekarboxilázok | 88 |
| A karboligáz | 89 |
| Az aminosav-dekarboxilázok | 89 |
| A szénsav-anhidráz | 89 |
| A hidrogénliáz | 90 |
| Az izomerázok és racenázok | 90 |
| Mikrobiológia | 91 |
| A mikroorganizmusok élettere és szerepe | 91 |
| A baktériumok alaktana | 92 |
| A baktériumok méretei-csírátlanítás szűréssel | 94 |
| A miroorganizmusok szaporodása | 95 |
| A baktérium-szaporodás kinetikája | 95 |
| A spóraképzés | 98 |
| A környezeti tényezők hatása | 100 |
| A hőmérséklet hatása | 100 |
| A sugárzó energiák | 102 |
| A nedvesség | 104 |
| A felületi feszültség | 106 |
| A hidrogénion koncentráció | 106 |
| Az oxigén szerepe | 107 |
| A környezet anyagai | 109 |
| Vegyszeres csírátlanítás | 119 |
| Az allélopátia, antibiozis | 124 |
| A baktériumok színes anyagai | 128 |
| A katabolizmus | 128 |
| Az energia biztosítása | 128 |
| A glukolizis | 131 |
| A trikarbonsav kör | 132 |
| Részletes mikrobiológia | 133 |
| A mikroorganizmusok taxonómiája | 133 |
| A taxonok | 133 |
| A növények csoportosítása | 134 |
| A baktériumok rendszerezése | 134 |
| A spórátlan baktériumok | 137 |
| Az ecetsav baktériumok | 137 |
| A cefre ecet-baktériumok | 138 |
| A sörecet-baktériumok | 138 |
| A borecet-baktériumok | 139 |
| A gyorsecet-baktériumok | 140 |
| A tejsav baktériumok | 140 |
| A tejsav baktériumok jellemzői | 141 |
| A tej mikroflórája | 142 |
| A tejsavképzők az erjedési iparban | 146 |
| A tejsavképzőúk a sütőiparban | 147 |
| A tejsavbaktériumok a bőriparban | 148 |
| A söriparban káros tejsavképzők | 148 |
| Az élesztő- és cukorgyárban káros tejsavképzők | 149 |
| A silózás | 150 |
| Az Enterobactériumok | 151 |
| Csoportosításuk | 151 |
| A kóliformok jellemzői | 152 |
| A Salmonellák | 154 |
| Az alkáliképző baktériumok | 154 |
| A kórokozók - toxinképzés | 156 |
| A mikózisok | 158 |
| A higiéne | 158 |
| A propionsav baktériumok | 159 |
| A spórás baktériumok | 159 |
| A szénabacillus csoport (aerob) | 159 |
| Spórás anaerobok | 160 |
| A vajsavképző bacillusok | 160 |
| Az aceton-butanolos erjedés | 161 |
| A pektinbontók | 163 |
| Spórás alkáliépzők | 164 |
| Autotróf baktériumok | 165 |
| A nitrifikáló baktériumok | 166 |
| A kén baktériumok | 166 |
| Desulphovibrio desulphuricans | 167 |
| A vas- és mangán baktériumok | 167 |
| A szénhidrogéneket oxidálók | 168 |
| A sugárgombák | 169 |
| A talaj mikroorganizmusai | 170 |
| A talajlégzés | 171 |
| A humuszképződés | 172 |
| A nitrogén kör | 172 |
| A nitrogén megkötése | 172 |
| A dentrifikálás | 174 |
| A vírusok és fágok | 175 |
| A gombák | 178 |
| Az élesztők | 179 |
| Az élesztők tulajdonságai | 179 |
| Az élesztő összetétele | 181 |
| Az élesztők és a környezet hatása | 182 |
| Az élesztők kémiai tevékenysége | 183 |
| A Schizosaccharomycetaceae család | 192 |
| Pungi imperfecti | 193 |
| A penészek jellemzői | 194 |
| Mycella sterillia - meddő micéliumok | 202 |
| Basidiomycetes - bazidiumos gombák | 203 |
| A vizek mikrobiológiája | 204 |
| A biocönozis | 204 |
| Az algák | 205 |
| A kék algák | 205 |
| Az ostoros moszatok | 206 |
| A páncélos moszatok | 206 |
| A kovamoszatok | 206 |
| A zöld moszatok | 206 |
| A barna moszatok | 206 |
| A vörös moszatok | 206 |
| A vizek öntisztulása | 207 |
| A szaprobia rendszerek | 208 |
| A szennyvíztisztítás | 209 |