1.034.965

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ipari mikrobiológiai gyakorlatok

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki Kar részére

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Műegyetemi Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 168 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 72 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: 60849.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. A mikrobiológiai laboratórium 3
1.1 A mikrobiológiai laboratórium és berendezési tárgyai 3
1.2 A mikrobiológiai laboratóriumban használatos eszközök ... 4
1.3 Mikrobiológiai eszközök tisztítása és előkészítése sterilezésre 7
1.4 Sterilezés 8
1.5 A mikrobiológiai laboratóriumban végzett munka szabályai 11
2. A fénymikroszkóp 12
2.1 Alapfogalmak 12
2.2 Képhibák 15
2.3 A mikroszkóp felépítése 17
2.4 A megvilágítás beállítása Köhler szerint 21
2.5 A mikroszkópos vizsgálat 22
2. Mérés mikroszkópnál 23
2.7. Speciális megvilágítások 25
2.7.1 Ferde megvilágítás 25
2.7.2 Sötét látóterű megvilágítás 25
2.7.3 Fáziskontraszt mikroszkópia 26
2.7.4 Polarizációs mikroszkóp 27
2.7.5 Fluoreszcencia mikroszkóp 27
3. Mikroorganizmusok izolálása, tenyésztése és fenntartása 29
3.1 Tápközegek készítése 29
3.2 Átoltások 34
3.3 Mikroorganizmusok dusitása és izolálása 36
3.4 Mikroorganizmusok tenyésztése 42
3.5 Mikroorganizmusok eltartása 46
4. Mikroorganizmusok minőségi vizsgálata 48
4. 1 Makroszkópikus jellemzők 48
4.2. Mikromorfológiai tulajdonságok 52
4.3 Mikromorfológiai tulajdonságok megállapításának módjai.
Színezési eljárások 63
4.3.1 Élő mikroorganizmusok (nativ készítmények)
mikroszkópos vizsgálata 63
4.3.2 Rögzített, elölt mikrobák egyszerű színezése 65
4.3.3 Összetett és speciális színezési módszerek 66
4.4 Baktériumok biokémiai sajátosságainak vizsgálata 69
4.4.1 Oxidáz reakció 69
4 4.2 Szénhidrátok bontásának vizsgálata 70
4.4.3 A szénhidrát metabolizmus fermentativ illetve oxidativ jellegének kimutatása 70
4.4.4 Metil vörös próba 71
4.4.5 Voges-Proskauer reakció 71
4.4.6 Béta-galaktozidáz (ONPG) próba 72
4.4.7 Keményítő hidrolizis kimutatása 72
4.4.8 Cellulózbontás kimutatása 72
4.4.9 Kazein hidrolizis kimutatása 72
4.4.10 Zselatin bontás vizsgálata 73
4.4.11 Nitrát redukció vizsgálata 73
4.4.12 Indolképzés kimutatása 73
4.4.13 Jreáz reakció 74
4.4.14 Fenilalanin deamináz próba 74
4.4.15 Arginin dihidroláz próba 74
4.4.16 Aminosav dekarboxilezési reakciók 75
4.4.17 Kataláz aktivitás kimutatása 75
4.4.18 Kénhidrogénképzés vizsgálata 75
4.4.19 Citráthasznositás vizsgálata 76
4.4.20 Szerves savak bontásának vizsgálat 76
4.4.21 Gátló anyagok jelenlétében való fejlődés vizsgálata 76
1.4.22 Mozgékonyság vizsgálata 77
4.4.23 Politróp táptalajok használata 77
4.4.24 Egyéb tesztek 78
4.5 Élesztők identifikálásához alapul szolgáló vizsgálatok 78
4.5.1 Morfológiai vizsgálatok 79
4.5.1.1 Miclium illetve álmicélium képzésének vizsgálata 80
4.5.1.2 Aszkospóra képzés, a tömlők spórák vizsgálata 80
4.5.2 Növekedési vizsgálatok 81
4.5.3 Fiziológiai vizsgálatok 81
4.5.3.1 Szén forrás hasznosításának vizsgálata 81
4.5.3.1.1 Élesztők erjesztési spektrumának
meghatározása 81
4. 5.3.1.2 Szénforrás asszimilációjának
vizsgálata 81
4. 5.3.1.3. Etanol asszimilációjának
vizsgálata 82
4.5.3.1.4 Arbutin hasítás vizsgálata 82
4.5.3.2 Nitrogénforrás hasznosításának vizsgálata.. 83
4.5.3.3 Keményitőképzés vizsgálata 83
4.6 Gyors módszerek a mikroorganizmusok identifikálását szolgáló tesztek elvégzésére 83
4.7. A mikroorganizmusok identifikálása 85
5. Mikroorganizmusok mennyiségi vizsgálata 89
5.1 Az összes csiraszám illetve sejttömeg meghatározása 89
5.1.1 Mikroszkópos módszerek 89
5.1.1.1 Számlálókamrás eljárások 89
5.1.1.2 A sejtszámlálás pontossága 89
5.1.2 Műszeres részecskeszámlálás 95
5.1.3 Sejttömegmérés 95
5.1.3.1 Turbidimetria 95
5.1.3.2 Tömegmérés 96
5.1.3.3 Kémiai módszerek 97
5.2 Előcsiraszám meghatározás 98
5.2.1 Határhigitásos eljárás 99
5.2.2 Telepszámlálásos eljárásoké 108
5.2.2.1 Lemezöntéses módszer 108
5.2.2.2 A módszer pontossága 110
5.2.2.3 A lemezöntés egyéb módjai 114
5.2.3 Membránszüréses eljárás 114
5.2.4 Egyéb élőcsiraszám meghatározások 116
5.2.4.1 Forgatott csöves eljárás 116
5.2.4.2 Cső-lemez módszer 117
5.2.4.3 Mély-agar tenyészet 117
5.2.4.4 Kislemez módszer 118
5.2.4.5 Burri-féle eljárás 118
5.2.4.6 „Bacto strip" eljárás 119
5.2.4.7 „Prognostar" eljárás 119
5.3 Csiraszám meghatározás biokémiai aktivitással 121
5.3.1 Metilénkék redukciós próba 121
5.3.2 Rezazurin redukciós próba 121
5.3.3 TTC redukciós próba 122
5.3.4 Nitrátredukciós próba 123
6. Mikroszkópos fényképezés 124
6. 1 A mikrofényképezés eszközei 124
6. 1.1 Tükörreflexes fényképezőgép 124
6.1.2 Feltétkamerák 124
6.1.3 Kameramikroszkópok 125
6.1.4 .Férnyforrások 126
6.1.5 Szűrők 127
6.1.6 128
6.1.7 Objektivek 128
6.1.8 Okulárok 128
6.2 Mikrofelvételek készítése 129
6.2.1 A megvilágítási idő meghatározása 129
6.2.2 A felvételek kidolgozása 132
6.2.2.1 A film előhívása 132
6.2.2.2 Papirképek készítése 133
6.3 Fekete-fehér felvételi anyagok 133
6.3.1 Szemcsézettség 134
6.3.2 Érzékenység 134
6.3.3 Gradáció I35
6.3.4 Szinérzékenység 135
6.3.5 Fényudvarmentesség 136
7. Mikrobiológiai analitika 137
7.1 A teszt (indikátor) mikroorganizmusok 137
7.2 Alkalmazási terület 138
7.3 A mikrobiológiai analitika főbb módszerei 139
7.3.1 Lemez tesztek (agar diffúziós módszerek) 139
7.3.1.1 Beijrink teszt (lyuk módszer) 139
7.3.1.2 Henger módszer 139
7.3.1.3 Korong módszer 139
7.3.2 Csöves tesztek 140
7.3.3 Egyéb módszerek 141
7.4 Gyakorlatok 141
7.4.1 B19vitamin (cianokobalamin) meghatározása 141
7.4.2 Metionin meghatározás 143
7.4.3 Baktérium^ rezisztencia vizsgalat 145
8. Függelék 148
8.1. Festék és reagens oldatok 148
8.2 Tápközegek összetétele 152
9. Ajánlott irodalom 164
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv