| Bevezetés | 11 |
| A vegyipar vízgazdálkodásának elvi kérdései | |
| A vegyipar jelentősebb vízhasználatai | 16 |
| A vegyipari vízszennyeződések fontosabb jellemzői | 18 |
| Szervetlen anyagok | 19 |
| Szerveskémiai anyagok | 19 |
| A vegyipari szennyvízkezelés korszerű irányelvei | 20 |
| A kezelés szükséges mértéke | 21 |
| Az üzemi szennyvízkezelés általános szempontjai | 21 |
| A befogadó élővízfolyás szennyezési kérdései | 23 |
| A vegyipari üzemek vízminőségi kérdései | |
| Ivóvíz | 27 |
| Ipari vízszükséglet | 27 |
| Kazántápvíz | 28 |
| Hűtővíz | 28 |
| Technológiai víz | 29 |
| Tűzoltó víz | 30 |
| Friss víz | 31 |
| A vegyipari üzemek csatornázásának és szennyvíztisztításának elvi kérdései | |
| Az elfolyó víz elvezetésére szolgáló műtárgyak károsodásának elkerülése | 33 |
| Káros kiválások kiküszöbölése | 34 |
| A befogadó megengedett mértéken felüli szennyezésének kérdései | 37 |
| A szükséges utótisztítás lehetőségének biztosítása | 39 |
| A szükséges tisztítás gazdaságossági kérdései | 39 |
| Vegyipari szennyvizek fizikai és kémiai kezelése | |
| Szennyvizek hűtése | 46 |
| Szennyvizek semlegesítése | 46 |
| Savas oldatok semlegesítése | 47 |
| Alkálikus oldatok semlegesítése | 49 |
| Semlegesítő berendezések üzemeltetése és műszerezése | 50 |
| Kicsaopás, pelyhesítés | 52 |
| Ülepítés, szedimentálás | 55 |
| Szűrés | 59 |
| Homokszűrők | 60 |
| Szűrőprések | 61 |
| Dobszűrők | 61 |
| Centrifugák | 62 |
| Szűrőrácsok, durva szűrés | 62 |
| Szennyező anyagok adbszorbciós eltávolítása | 63 |
| Szennyvizek szellőztetése, gőzölés | 64 |
| Szennyvizek flotálása | 65 |
| Szennyvizek extrahálása | 68 |
| Szennyező anyagok redukálása | 69 |
| Kémiai oxidálás, égetés | 69 |
| Ioncserélők alkalmazása | 72 |
| Keverés, egységesítés | 74 |
| Vegyipari szennyvizek biológiai tisztítása | |
| Általános ismeretek | 77 |
| Biológiai kezelés technikai előfeltételei | 81 |
| Biológiai tisztítóberendezések | 85 |
| Csepegtető testek | 85 |
| Eleveniszapos szennyvíztisztítás | 90 |
| Oxidációs árkok | 108 |
| Oxidációs tavak | 109 |
| Anaerob rothasztók | 110 |
| Mezőgazdasági hasznosítás | 111 |
| A szennyvíztisztítás 3. fokozata | 112 |
| Víz- és szennyvízvizsgálatok, kísérletek | |
| Fontosabb fizikai és kémiai jellemzők, meghatározásuk jelentőségük | 116 |
| Szín | 116 |
| Zavarosság | 116 |
| Szag | 116 |
| Hőfok | 116 |
| Lebegő anyag, üledék, összes szárazanyag | 117 |
| Savasság, lúgosság | 117 |
| Kémiai oxidálhatóság | 118 |
| Oldott oxigéntartalom | 119 |
| Nitrogénvegyületek | 119 |
| Foszfát ion | 121 |
| Szulfát ion | 121 |
| Klorid ion | 121 |
| Szulfid ion | 121 |
| Cianid ion | 122 |
| Szulfit ion | 122 |
| Nehézfémsók | 122 |
| Egyéb szervetlen szennyező anyagok | 122 |
| Szerves anyagok | 123 |
| Biológiai oxidálhatóság | 124 |
| Redukciós rothadási próba | 127 |
| "Fenolok" | 127 |
| "Olajok" | 127 |
| "Detergensek" | 127 |
| "Oldószerek" | 128 |
| Vízkezelési kísérletek | 129 |
| Laboratóriumi kísérletek | 131 |
| Félüzemi kísérletek | 135 |
| Nagyüzemi kísérletek | 137 |
| Egyes vegyipari üzemek vízgazdálkodása, szennyvízkezelése | |
| Sokprofilú nagy vegyikombinát vízgazdálkodása, szennyvízkezelése | 138 |
| Sokprofilú finomvegyszergyár szennyvízkezelése | 141 |
| Kisebb gyógyszervegyészeti gyár szennyvízkezelése | 148 |
| Egyprofilú vegyészeti gyár szennyvízkezelése | 153 |
| Olajfinomító I. vízgazdálkodása és szennyvízkezelése | 155 |
| Olajfinomító II. vízgazdálkodása és szennyvízkezelése | 160 |
| Vegyipari vízgazdálkodási létesítmények néhány tervezési irányelve | |
| Csatornahálóat | 168 |
| Egységesítő és átmeneti tározó medencék | 170 |
| Biológiai oxidálás | 172 |
| Egyedi előkezelés - központi utókezelés | 172 |
| Összefoglalás | |
| Ajánlott irodalom | 177 |
| Táblázatok | 181 |