| Bevezetés | 9 |
| ALKOHOLTARTALMÚ ITALOK | 11 |
| Bor | 14 |
| A szőlőművelés és a bortermelés hagyományai Magyarországon | 15 |
| Magyarország borvidékei | 18 |
| Csongrádi borvidék | 20 |
| Hajós-Bajai borvidék | 20 |
| Kunsági borvidék | 21 |
| Ászár- Neszmélyi borvidék | 23 |
| Badacsonyi borvidék | 25 |
| Balatonfüred-Csopaki borvidék | 25 |
| Balatonfelvidéki borvidék | 26 |
| Etyek-Budai borvidék | 27 |
| Móri borvidék | 28 |
| Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék | 29 |
| Somlói borvidék | 31 |
| Soproni borvidék | 32 |
| Dél-Balatoni borvidék | 32 |
| Mecsekaljai borvidék | 34 |
| Szekszárdi borvidék | 34 |
| Villányi borvidék | 35 |
| Bükkaljai borvidék | 36 |
| Egri borvidék | 37 |
| Mátraaljai borvidék | 38 |
| Tokaj-hegyaljai borvidék | 43 |
| Balatonmelléke borvidék | 44 |
| Tolnai borvidék | 45 |
| A borkészítés alapanyaga: a szőlő | 46 |
| A bor készítése | 46 |
| A szőlő feldolgozása | 47 |
| A must erjesztése | 47 |
| A bor kezelése | 47 |
| A bor tisztítása | 48 |
| A bor harmóniája kialakítása | 48 |
| A bor érésének szabályozása | 49 |
| A bor stabilizálása | 49 |
| A bor tárolása és érlelése | 50 |
| A bor forgalomba hozatala | 50 |
| A bor palackozása | 50 |
| A bor szállítása és raktározása | 51 |
| A bor minősége | 51 |
| A bor kémiai összetétele | 52 |
| A bor érzékszervi tulajdonságai | 52 |
| A borok fő típusai | 52 |
| Természetes borok | 53 |
| Likőrborok | 53 |
| Szénsavas borok | 54 |
| A külföld nevezetesebb borvidékei | 54 |
| Franciaország borvidékei | 54 |
| Olaszország borvidékei | 55 |
| Spanyolország borvidékei | 56 |
| Németország borvidékei | 61 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 61 |
| Sör | 61 |
| Sörtörténet Mezopotámiától napjainkig | 62 |
| A sörgyártás nyersanyagai | 64 |
| A sör készítése | 64 |
| A sör forgalomba hozatala | 67 |
| A sör minősége | 67 |
| A sör kémiai összetétele | 68 |
| A sör érzékszervi tulajdonságai | 68 |
| A sörök fő típusai | 69 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 82 |
| Szeszesital-ipari készítmények | 83 |
| Párlatok | 84 |
| Gyümölcspárlatok | 84 |
| Gabonapárlatok | 87 |
| Borpárlatok | 88 |
| Egyéb készítmények | 90 |
| Likőrök | 92 |
| Kereskedelmi likőrök | 93 |
| Különleges likőrök | 94 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 94 |
| ALKOHOLMENTES ITALOK | 105 |
| Víz | 106 |
| Ivóvíz | 106 |
| Palackozott ivóvíz | 106 |
| Forrásvíz | 106 |
| Szikvíz | 107 |
| Ásványi anyaggal dúsított ivóvíz | 108 |
| Ízesített víz | 108 |
| Természetes ásványvíz | 108 |
| Gyógyvíz | 112 |
| Üdítőital-ipari termékek | 114 |
| Az üdítőital-ipari termékek táplálkozás-élettani jelentősége | 115 |
| Az üdítőital-ipari termékek csoportosítása | 115 |
| Gyümölcs- és zöldséglevek | 116 |
| Üdítőitalok | 118 |
| Sűrítmények | 121 |
| Diétás italok | 122 |
| Tej | 123 |
| GYAKORLATOK | 139 |
| Alkaloditartalmú italok | 125 |
| Kávé | 125 |
| Tea | 127 |
| Egyes nemzetek italfogyasztási szokásai | 129 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 127 |
| Gyakorlatok | 139 |
| A laboratóriumi munka szabályai | 139 |
| Laboratóriumi munkarend | 139 |
| Laboratóriumi eszközök | 140 |
| Tömegmérés | 141 |
| Térfogatmérés | 144 |
| Sűrűségmérés | 145 |
| Térfogatos elemzés | 145 |
| A bor kémiai összetevőinek vizsgálata | 147 |
| Az alkoholtartalom meghatározása Malligand-készülékkel | 147 |
| A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása | 149 |
| A bor állóképességének vizsgálata | 150 |
| A bor vizezésének kimutatása | 151 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 152 |
| A bor érzékszervi vizsgálata | 152 |
| A pezsgő érzékszervi vizsgálata | 159 |
| A sör érzékszervi vizsgálata | 162 |
| Alkoholmentes üdítőital érzékszervi vizsgálata | 167 |
| Egyéb vizsgálatok | 171 |
| Zöldség- és gyümölcslevek vízben oldható szárazanyagtartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 171 |
| A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 173 |
| A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval | 175 |
| Kislexikon | 179 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 199 |