1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Italismeret

A vendéglátó szakképzés számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Képzőművészeti Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 204 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-337-054-4
Megjegyzés: Azonosító szám: 2269. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az italok az élvezeti szerek csoportjába tartozó kedvelt, folyékony élelmiszereink. Különleges alkotórészeiknek köszönhető, hogy kedvező élettani hatásokkal járó tulajdonságaik folytán szinte elmaradhatatlan részei táplálkozásunknak.
A tankönyv részletesen ismerteti az alkoholtartalmú és az alkoholmentes italokat, a vizsgálatukkal kapcsolatos laboratóriumi gyakorlatokat.
A korszerűsített, bővített kiadvány az eddigieken túl bemutatja
- a tejes, a kevert és az alkaloid tartalmú italokat;
- a kulturált italajánlás és -fogyasztás jellemzőit;
- egyes nemzetek italfogyasztási szokásait;
- az italok gasztronómiai szerepét;
- az aktuális törvényeket és rendeleteket.
A kötet végén kislexikon és irodalomjegyzék segíti a téma iránt érdeklődők felkészülését.

Tartalom

BEVEZETÉS 9
I. ALKOHOLTARTALMÚ ITALOK 11
BOR 14
A szőlőművelés és a bortermelés hagyományai Magyarországon 15
A borkészítés alapanyaga: a szőlő 18
A bor készítése 20
A szőlő feldolgozása 20
A must erjesztése 21
A bor kezelése 23
A bor tisztítása 25
A bor harmóniájának kialakítása 25
A bor érésének szabályozása 26
A bor stabilizálása 27
A bor érlelése 28
A bor palackozása 29
A bor tárolása, raktározása 31
A bor forgalomba hozatala, szállítása 32
A bor minősége 32
A borok fő típusai 34
Asztali bor 34
Tájbor 35
Meghatározott termőhelyről származó minőségi bor 36
Védett eredetű bor 37
Tokaji borkülönlegességek 38
Magyarország borvidékei 43
1. Tokaji borvidék 44
2. Bükki borvidék 45
3. Egri borvidék 46
4. Mátrai borvidék 46
5. Csongrádi borvidék 47
6. Hajós-Bajai borvidék 47
7. Kunsági borvidék 47
8. Etyek-Budai borvidék 48
9. Móri borvidék 48
10. Ászár-Neszmélyi borvidék 49
11. Pannonhalmi borvidék 49
12. Soproni borvidék 50
13. Nagy-Somlói borvidék 50
14. Zalai borvidék 50
15. Balaton-felvidéki borvidék 51
16. Badacsonyi borvidék 51
17. Balatonfüred-Csopaki borvidék 52
18. Balatonboglári borvidék 52
19. Pécsi borvidék 52
20. Villányi borvidék 53
21. Szekszárdi borvidék 53
22. Tolnai borvidék 54
Szénsavas borok 54
Gyöngyöző bor 54
Habzóbor 55
Pezsgő 56
Likőrborok 61
Élesztőhártya alatt érlelt borkülönlegességek 61
Sherry 61
Külföldi borkülönlegességek 62
Szőlő és bor eredetű borászati termékek 64
Ízesített italok 64
Ízesített bor (boraperitif) 64
Ízesített boralapú ital 66
Ízesített boralapú koktél 67
Szőlő alapú italok 67
Diabetikus boralapú termékek 68
Gyümölcsborok 68
Borok ajánlása 69
Ellenőrző kérdések, feladatok 71
SÖR 73
Sörtörténet Mezopotámiától napjainkig 73
Sörkészítéshez felhasználható anyagok 75
A sör készítése 76
A sör minősége 78
Sörök csoportosítása 79
Egyéb sörkészítmények 81
Sörök forgalomba hozatala, átvétele 81
A sör étrendi hatása 81
Ellenőrző kérdések, feladatok 82
SZESZESITALOK 83
PÁRLATOK 84
Gyümölcspárlatok 84
Pálinka 87
Borpárlatok 88
Gabonapárlatok 90
Borókaízesítésű párlatok 92
Egyéb növényekből készült párlatok 93
Köményízesítésű szeszes italok 94
Ánizsízesítésű szeszes italok 94
Keserű ízű szeszes italok 94
LIKŐRÖK 95
A likőrök készítése, összetétele 95
Szeszes italok forgalomba hozatala, tárolása 97
A szeszes italok érzékszervi tulajdonságai, rendellenességei 97
A szeszes italok étrendi hatása 98
KEVERT ITALOK 99
Ellenőrző kérdések, feladatok 102
II. ALKOHOLMENTES ITALOK 105
VÍZ 106
Ivóvíz 106
Palackozott ivóvíz 106
Forrásvíz 106
Szikvíz 107
Ásványi anyaggal dúsított ivóvíz 108
Ízesített víz 108
Természetes ásványvíz 108
Gyógyvíz 112
ÜDÍTŐITAL-IPARI TERMÉKEK 114
Üdítőital-ipari termékek táplálkozástani jelentősége 115
Az üdítőital-ipari termékek csoportosítása 115
Gyümölcs-és zöldséglevek 116
Üdítőitalok 118
Sűrítmények 121
Diétás italok 122
EGYÉB ALKOHOLMENTES ITALOK 124
Tej 124
Tea 126
Ellenőrző kérdések, feladatok 128
III. EGYES NEMZETEK ITALFOGYASZTÁSI SZOKÁSAI 130
IV. GYAKORLATOK 139
A laboratóriumi munka szabályai 139
Laboratóriumi eszközök 140
Tömegmérés 141
Térfogatmérés 144
Sűrűségmérés 145
Térfogatos elemzés 145
A BOR KÉMIAI ÖSSZETEVŐINEK VIZSGÁLATA 147
Az alkoholtartalom meghatározása Malligand-készülékkel 147
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása 149
A bor állóképességének vizsgálata 150
A bor vizezésének kimutatása 151
ÉRZÉKSZERVI VIZSGÁLATOK 152
A bor érzékszervi vizsgálata 152
A pezsgő érzékszervi vizsgálata 159
A sör érzékszervi vizsgálata 162
Alkoholmentes üdítőitalok érzékszervi vizsgálata 167
EGYÉB VIZSGÁLATOK 171
A zöldség- és gyümölcslevek vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel 171
A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel 173
A pálinkák (párlatok) alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval 175
KISLEXIKON 179
FELHASZNÁLT ÉS AJÁNLOTT IRODALOM 199
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv