1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Italismeret

A vendéglátó szakképzés számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Képzőművészeti Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 204 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN: 963-336-825-1
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 59612. Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az italok az élvezeti szerek csoportjába tartozó kedvelt, folyékony élelmiszereink. Fogyasztásuk táplálkozás-élettani szempontból nem feltétlen szükséges, mivel legősibb italunk a víz, valamint az... Tovább

Előszó

Az italok az élvezeti szerek csoportjába tartozó kedvelt, folyékony élelmiszereink. Fogyasztásuk táplálkozás-élettani szempontból nem feltétlen szükséges, mivel legősibb italunk a víz, valamint az élelmiszerekben és az ételekben lévő természetes víztartalom biztosítja az életműködések folyadékszükségletét, nem létfontosságú táplálékaink. Mégis nélkülözhetetlenek, hiszen sajátos, esetenként különleges alkotórészeik folytán kedvezően befolyásolják az emésztés folyamatát, előnyösen hatnak az érzékszervekre és az idegrendszerre, ezáltal élénkítő, üdítő-frissítő hatásúak. Mindezen tulajdonságaikból adódóan szinte elmaradhatatlan részei táplálkozásunknak. Napjainkban már megszámlálhatatlanul sokféle ital készül, a legkülönbözőbb igényeket kielégítve évről évre gazdagabbá, változatosabbá, színesebbé téve ezen árucsoport választékát. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
ALKOHOLTARTALMÚ ITALOK7
Bor11
A szőlőművelés és a bortermelés hagyományai Magyarországon11
Magyarország borvidékei16
Csongrádi borvidék17
Hajós-Bajai borvidék17
Kunsági borvidék18
Ászár- Neszmélyi borvidék18
Badacsonyi borvidék19
Balatonfüred-Csopaki borvidék19
Balatonfelvidéki borvidék19
Etyek-Budai borvidék19
Móri borvidék20
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék20
Somlói borvidék20
Soproni borvidék20
Dél-Balatoni borvidék21
Mecsekaljai borvidék21
Szekszárdi borvidék21
Villányi borvidék21
Bükkaljai borvidék22
Egri borvidék22
Mátraaljai borvidék23
Tokaj-hegyaljai borvidék23
Balatonmelléke borvidék24
Tolnai borvidék24
A borkészítés alapanyaga: a szőlő26
A bor készítése29
A szőlő feldolgozása29
A must erjesztése29
A bor kezelése32
A bor tisztítása33
A bor harmóniája kialakítása35
A bor érésének szabályozása36
A bor stabilizálása37
A bor tárolása és érlelése39
A bor forgalomba hozatala41
A bor palackozása41
A bor szállítása és raktározása44
A bor minősége46
A bor kémiai összetétele46
A bor érzékszervi tulajdonságai49
A borok fő típusai52
Természetes borok52
Likőrborok60
Szénsavas borok66
A külföld nevezetesebb borvidékei74
Franciaország borvidékei74
Olaszország borvidékei75
Spanyolország borvidékei75
Németország borvidékei75
Ellenőrző kérdések, feladatok76
Sör77
Sörtörténet Mezopotámiától napjainkig77
A sörgyártás nyersanyagai79
A sör készítése 81
Malátagyártás82
Sörfőzés83
A sör forgalomba hozatala86
A sör minősége88
A sör kémiai összetétele88
A sör érzékszervi tulajdonságai90
A sörök fő típusai92
Ellenőrző kérdések, feladatok93
Szeszesital-ipari készítmények94
Párlatok95
Gyümölcspárlatok95
Gabonapárlatok99
Borpárlatok101
Egyéb készítmények103
Likőrök103
Kereskedelmi likőrök104
Különleges likőrök104
Ellenőrző kérdések, feladatok105
ALKOHOLMENTES ITALOK107
Víz108
Ivóvíz108
Az ivóvíz jelentősége a táplálkozásban108
Az ivóvíz összetétele109
Palackozott ivóvíz112
Asztali víz113
Szikvíz113
Természetes víz114
Ásványvíz116
Gyógyvíz122
Üdítőital-ipari termékek125
Az üdítőital-ipari termékek táplálkozás-élettani jelentősége126
Az üdítőital-ipari termékek csoportosítása127
Gyümölcs- és zöldséglevek127
Üdítőitalok130
Sűrítmények133
Diétás italok135
Az alkoholmentes italok palackozása136
Ellenőrző kérdések, feladatok137
GYAKORLATOK138
A laboratóriumi munka szabályai138
Laboratóriumi munkarend138
Elsősegélynyújtás138
Laboratóriumi eszközök139
Üvegeszközök139
Porceláneszközök140
Fémeszközök140
Faeszközök140
Egyéb anyagból készült eszközök140
Tömegmérés140
Táramérleg142
Analitikai mérleg143
Térfogatmérés144
Sűrűségmérés145
Térfogatos elemzés145
A bor kémiai összetevőinek vizsgálata147
Az alkoholtartalom meghatározása Malligand-készülékkel147
A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása149
A bor állóképességének vizsgálata150
A bor vizezésének kimutatása151
Érzékszervi vizsgálatok152
A bor érzékszervi vizsgálata152
A pezsgő érzékszervi vizsgálata159
A sör érzékszervi vizsgálata162
Alkoholmentes üdítőital érzékszervi vizsgálata168
Egyéb vizsgálatok172
Zöldség- és gyümölcslevek vízben oldható szárazanyagtartalmának meghatározása kézi refraktométerrel172
A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel174
A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval177
Kislexikon179
Felhasznált és ajánlott irodalom197
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv