kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Képzőművészeti Kiadó Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 204 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 22 cm x 16 cm |
| ISBN: | 963-336-825-1 |
| Megjegyzés: | Tankönyvi szám: 59612. Néhány fekete-fehér ábrával. |
| Bevezetés | 5 |
| ALKOHOLTARTALMÚ ITALOK | 7 |
| Bor | 11 |
| A szőlőművelés és a bortermelés hagyományai Magyarországon | 11 |
| Magyarország borvidékei | 16 |
| Csongrádi borvidék | 17 |
| Hajós-Bajai borvidék | 17 |
| Kunsági borvidék | 18 |
| Ászár- Neszmélyi borvidék | 18 |
| Badacsonyi borvidék | 19 |
| Balatonfüred-Csopaki borvidék | 19 |
| Balatonfelvidéki borvidék | 19 |
| Etyek-Budai borvidék | 19 |
| Móri borvidék | 20 |
| Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék | 20 |
| Somlói borvidék | 20 |
| Soproni borvidék | 20 |
| Dél-Balatoni borvidék | 21 |
| Mecsekaljai borvidék | 21 |
| Szekszárdi borvidék | 21 |
| Villányi borvidék | 21 |
| Bükkaljai borvidék | 22 |
| Egri borvidék | 22 |
| Mátraaljai borvidék | 23 |
| Tokaj-hegyaljai borvidék | 23 |
| Balatonmelléke borvidék | 24 |
| Tolnai borvidék | 24 |
| A borkészítés alapanyaga: a szőlő | 26 |
| A bor készítése | 29 |
| A szőlő feldolgozása | 29 |
| A must erjesztése | 29 |
| A bor kezelése | 32 |
| A bor tisztítása | 33 |
| A bor harmóniája kialakítása | 35 |
| A bor érésének szabályozása | 36 |
| A bor stabilizálása | 37 |
| A bor tárolása és érlelése | 39 |
| A bor forgalomba hozatala | 41 |
| A bor palackozása | 41 |
| A bor szállítása és raktározása | 44 |
| A bor minősége | 46 |
| A bor kémiai összetétele | 46 |
| A bor érzékszervi tulajdonságai | 49 |
| A borok fő típusai | 52 |
| Természetes borok | 52 |
| Likőrborok | 60 |
| Szénsavas borok | 66 |
| A külföld nevezetesebb borvidékei | 74 |
| Franciaország borvidékei | 74 |
| Olaszország borvidékei | 75 |
| Spanyolország borvidékei | 75 |
| Németország borvidékei | 75 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 76 |
| Sör | 77 |
| Sörtörténet Mezopotámiától napjainkig | 77 |
| A sörgyártás nyersanyagai | 79 |
| A sör készítése | 81 |
| Malátagyártás | 82 |
| Sörfőzés | 83 |
| A sör forgalomba hozatala | 86 |
| A sör minősége | 88 |
| A sör kémiai összetétele | 88 |
| A sör érzékszervi tulajdonságai | 90 |
| A sörök fő típusai | 92 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 93 |
| Szeszesital-ipari készítmények | 94 |
| Párlatok | 95 |
| Gyümölcspárlatok | 95 |
| Gabonapárlatok | 99 |
| Borpárlatok | 101 |
| Egyéb készítmények | 103 |
| Likőrök | 103 |
| Kereskedelmi likőrök | 104 |
| Különleges likőrök | 104 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 105 |
| ALKOHOLMENTES ITALOK | 107 |
| Víz | 108 |
| Ivóvíz | 108 |
| Az ivóvíz jelentősége a táplálkozásban | 108 |
| Az ivóvíz összetétele | 109 |
| Palackozott ivóvíz | 112 |
| Asztali víz | 113 |
| Szikvíz | 113 |
| Természetes víz | 114 |
| Ásványvíz | 116 |
| Gyógyvíz | 122 |
| Üdítőital-ipari termékek | 125 |
| Az üdítőital-ipari termékek táplálkozás-élettani jelentősége | 126 |
| Az üdítőital-ipari termékek csoportosítása | 127 |
| Gyümölcs- és zöldséglevek | 127 |
| Üdítőitalok | 130 |
| Sűrítmények | 133 |
| Diétás italok | 135 |
| Az alkoholmentes italok palackozása | 136 |
| Ellenőrző kérdések, feladatok | 137 |
| GYAKORLATOK | 138 |
| A laboratóriumi munka szabályai | 138 |
| Laboratóriumi munkarend | 138 |
| Elsősegélynyújtás | 138 |
| Laboratóriumi eszközök | 139 |
| Üvegeszközök | 139 |
| Porceláneszközök | 140 |
| Fémeszközök | 140 |
| Faeszközök | 140 |
| Egyéb anyagból készült eszközök | 140 |
| Tömegmérés | 140 |
| Táramérleg | 142 |
| Analitikai mérleg | 143 |
| Térfogatmérés | 144 |
| Sűrűségmérés | 145 |
| Térfogatos elemzés | 145 |
| A bor kémiai összetevőinek vizsgálata | 147 |
| Az alkoholtartalom meghatározása Malligand-készülékkel | 147 |
| A bor összes titrálható savtartalmának meghatározása | 149 |
| A bor állóképességének vizsgálata | 150 |
| A bor vizezésének kimutatása | 151 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 152 |
| A bor érzékszervi vizsgálata | 152 |
| A pezsgő érzékszervi vizsgálata | 159 |
| A sör érzékszervi vizsgálata | 162 |
| Alkoholmentes üdítőital érzékszervi vizsgálata | 168 |
| Egyéb vizsgálatok | 172 |
| Zöldség- és gyümölcslevek vízben oldható szárazanyagtartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 172 |
| A likőrök vízben oldható szárazanyag-tartalmának meghatározása kézi refraktométerrel | 174 |
| A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval | 177 |
| Kislexikon | 179 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 197 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.