| Bevezetés | 5 |
| Az italforgalom helye a kereskedelemben | 7 |
| A kereskedelem növekvő szerepe az italok forgalmazásában | 7 |
| Az italok kereskedelmi forgalmának alakulása | 9 |
| Az italforgalom növekedésének problémái | 14 |
| A növekedés gondjai a sörforgalomban és a megoldás lehetősége | 15 |
| Borfogyasztásunk alakulásának jellemzői és új tendenciái | 18 |
| Az égetett szeszesitalok forgalmának főbb tendenciái | 22 |
| Az üdítőitalok növekvő szerepe | 25 |
| Az italok beszerzése | 29 |
| A beszerzés forrásai | 29 |
| Az italáruk beszerzése a nem hagyományos forrásokból | 34 |
| Általános tudnivalók az ital-árualapok beszerzéséről | 39 |
| Az italáruk megrendelésének módozatai | 40 |
| A szállítási szerződésekről és a szakmai szállítási alapfeltételekről | 42 |
| Az italok útja a készletezéstől az eladásig | 50 |
| Az italok tárolásának alapkövetelményei | 50 |
| Az egyes italfélék szállítása és tárolása | 55 |
| Az italok az értékesítés helyén: eladás, kimérés, felszolgálás | 60 |
| Italáruismeret | |
| Az italok minőségével kapcsolatos tudnivalók | 66 |
| A megjelenési forma és a minőség összefüggései | 66 |
| Az egyes italok fogalmának meghatározása, főbb minőségi jellemzői, termékcsoportjai | 70 |
| Egyéb italok | 83 |
| Az italok eltarthatósága | 85 |
| Az italok kifogástalan minőségben való eltartása | |
| Káros minőségi elváltozások és azok megszüntetése | 88 |
| Az italok kezelése, a tároló edények gondozása | 101 |
| Egyszerűbb italkezelési műveletek | 101 |
| Házasítás, keverés, alkoholfok beállítása | 108 |
| A tároló edényzet gondozása | 113 |
| Az italok mérése és érzékszervi minősítése | 117 |
| Mennyiségi mérések az italoknál. Töltési teljesség | 118 |
| Az italok alkoholtartalmának meghatározása. Alkoholfok tűrések | 121 |
| Az italok szárazanyagtartalmának mérése | 127 |
| Az italok érzékszervi vizsgálata | 130 |
| Mintavétel italokból | 136 |
| Az italforgalom ellenőrzése | 143 |
| A kereskedelem italforgalmának ellenőrei | 143 |
| Az ellenőrző munka személyi és tárgyi feltételei | 144 |
| Útmutató az ÁFÉSZ vezetői-ellenőrzéshez | 145 |
| Az italfogyasztás élettani és társadalmi vonatkozásai | 151 |
| Milyen ételhez milyen ital "illik" | 152 |
| Az italok hatása az emberi szervezetre | 155 |
| Az alkoholfogyasztás társadalmi vonatkozásai | 157 |
| Zárszó | 164 |
| 1. sz. függelék | 166 |
| A pálinka- és likőrkészítmények fontosabb jellemzői | |
| Kimutatás a pálinka- és likőrkészítmények minőségét meghatározó legfontosabb összetevőkről | |
| 2. sz. függelék | 170 |
| Az italokra vonatkozó szabványok | |
| 3. sz. függelék | 173 |
| Az italok forgalmazásával kapcsolatos jogszabályok | |
| Irodalomjegyzék | 176 |