1.031.464

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hétköznapi történet

Szerző
Fordító

Kiadó: Franklin Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 280 oldal
Sorozatcím: A világirodalom remekei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Franklin-nyomda N. V. nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egyszer nyáron Gracsy falvában Anna Pavlovna Adueva gazdag földbirtokosasszony házában már pirkadáskor fölkelt mindenki, a háziasszonytól kezdve Barboszig, a láncos kutyáig.
Csak Anna Pavlovna... Tovább

Előszó

Egyszer nyáron Gracsy falvában Anna Pavlovna Adueva gazdag földbirtokosasszony házában már pirkadáskor fölkelt mindenki, a háziasszonytól kezdve Barboszig, a láncos kutyáig.
Csak Anna Pavlovna egyetlen fiacskája, Alekszandr Fedorycs aludt úgy, ahogy egy húszéves ifjúnak dukál aludnia, hősi álommal; a házban pedig mindenki kapkodott, sürgött-forgott. Azonban mégis lábujjhegyen járt valamennyi és suttogva beszélt, hogy föl ne ébressze a fiatal urat. Ha valaki csak egy kicsit kopogott, vagy hangosan megszólalt, Anna Pavlovna tüstént föltűnt, mint valami bősz nőstényoroszlán és a vigyázatlant szigorú szidással, sértő címekkel, sőt olykor, haragja és ereje szerint, hátba düföléssel büntette.
A konyhában hárman tíz ember helyett dolgoztak, ámbár az egész úri család csak Anna Pavlovnából, meg Alekszandr Fedorycsből állott. A kocsiszínben törölgették és megkenték a kocsit. Mindenki el volt foglalva és izzadásig dolgozott. Csak Barbosz nem csinált semmit, de ő is részt vett az általános mozgásban a maga módja szerint. Ha elment mellette a lakáj, a kocsis, vagy elsuhant a szolgálóleány, megcsóválta farkát és gondosan megszagolta, és mintegy a szemével azt kérdezte: megmondják-e nekem végre, mi ez a kavarodás ma minálunk?
Ez a kavarodás pedig azért volt, mert Anna Pavlovna elengedte a fiát Pétervárra, hogy szolgálatba lépjen, vagy ahogy kifejezte magát: embereket látni és magát megmutatni. Gyilkos nap volt ez számára. Ettől olyan szomorú és zilált. A nagy sürgés-forgásban gyakran kinyitja száját, hogy valamit parancsoljon és hirtelen megáll a szó közepén, hangja cserben hagyja, félre fordul, s ha ráér, letörli könnyét, s ha nem ér rá, leejti az uti ládába, amelybe maga rakta be Szasenjka fehérneműjét. A könnyek régóta forrnak szívében; föltolulnak a torkába, szorítják a mellét, s minden pillanatban készek három patakban ömleni; ő azonban mintha csak a búcsú pillanatára tartogatná őket, csak néha ejt el belőlük egy-egy cseppet... Vissza

Fülszöveg

Goncsarovnak, a klasszikus realizmus világhírű művészének remekművét, az Oblomov-ot jól ismeri a magyar olvasóközönség. Másik nagy regénye: a Hétköznapi történet most jelenik meg első ízben magyarul. A cári Oroszország nemesi intelligenciájának lomha, tehetetlen, zilált életét ábrázolja ez a regény, olyan világossággal és igazsággal, amilyenre csak a nagy realista irodalom képes. Ez a munkátlanságban felnőtt nemesi réteg visszariadt attól, hogy valóságos tettekkel - és ne csak szavakkal - helyezkedjék szembe környezetével és szakítson szokásaival, hagyományaival; így élete belesüllyedt a teljes céltalanságba és ürességbe. Adujev, a regény hőse, tipikusan példázza ezt az életet, amíg ifjúkora nagy, romantikus ábrándjaitól elérkezik a hozományvadászaton át a hivatalnoki rangkórságig. Az értékes fordítás Trócsányi Zoltán műve.

Ivan Goncsarov

Ivan Goncsarov műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Ivan Goncsarov könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv