1.035.006

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Novellák

Szerző
Fordító

Kiadó: Athenaeum Irod. és Nyomdai R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött keménykötés
Oldalszám: 92 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatták az Athenaeum r-t. könyvnyomdában, Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Vajjon mindig ember kell hogy legyen az, akire szeretetünket pazaroljuk? Hiszen eléggé ismert dolog, hogy különösen a magános, visszavonult emberek inkább állatokat ajándékoznak meg szívökkel.... Tovább

Előszó

Vajjon mindig ember kell hogy legyen az, akire szeretetünket pazaroljuk? Hiszen eléggé ismert dolog, hogy különösen a magános, visszavonult emberek inkább állatokat ajándékoznak meg szívökkel. Például lovakat, melyek sokszor sokkal bolondabb bonyodalmakat és hevesebb szenvedélyeket váltottak ki, mint akár a legelragadóbb asszonyok. Vagy macskákat, melyeket olyan költők dicsőítenek, mint Crébillon fia, Baudelaire, Maupassant és Hoffmann. Avagy kutyákat, melyeknek lelkét Schopenhauer, Turgenyef, Maeterlinck és mások annyira szerették és tanulmányozták. Azt mondom „szerették és tanulmányozták", mert hány embert nem tartunk méltónak szeretetünkre, mihelyt alaposan megismertük őket? Az állatoknál az érzelem viszonya épen fordítottja ennek: annál melegebben szeretjük, mennél jobban megismertük őket.
Hogy rövidre fogjam: Golm Dietrich egy kutyát szeretett úgy, ahogy egy jó anya szereti egyetlen fiát. Ha le tudta vagy le akarta volna írni a szeretetét, akkor abból olyan tökéletes költemény született volna, hogy erről a kutyáról úgy beszélne mindenki, mint Petrarca Laurájáról vagy Raffael Fornarinájáról. És Golm annyi szamárságot követett el a kutyájáért, mint Metternich Elsner Fannyért. Aki nem hiszi el, hogy hogyan szerethet az ember egy állatot ily bensőségesen, annak jusson eszébe Newton, aki, midőn egyik kutyája tönkretette valami hatalmas munkáját, csak ennyit mondott annak:
- Ó, ha tudnád, hogy mit tettél most tönkre!... Vissza

J. E. Poritzky

J. E. Poritzky műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: J. E. Poritzky könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv