1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szőlő és egyéb gazdasági növények paizstetvei

Különlenyomat a «Kisérletügyi Közlemények» XIX. kötetének (1916.) 2. füzetéből

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 120 oldal
Sorozatcím: Kisérletügyi Közlemények
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Különlenyomat. 31 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. Nyomtatta a Pallas Részvénytársaság nyomdája Budapesten.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
A szőlő és egyéb gazdasági növények paizstetvei.
I. A paizstetvekről általában.
1. A szőlő legrégibb ellensége. A szőlőnek, ha nem is a legrégibb, de mindenesetre a legrégibb... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
A szőlő és egyéb gazdasági növények paizstetvei.
I. A paizstetvekről általában.
1. A szőlő legrégibb ellensége. A szőlőnek, ha nem is a legrégibb, de mindenesetre a legrégibb ellenségeinek egyike a paizstetvek családjából való. A Szent-Irásnak Mózes egyik könyvében van ugyanis egy adat, amely említést tesz a szőlőnek egyik ellenségéről. Sokan - mint alább meglátjuk - azt tartják, hogy ez az ellenség a paizstetvek sorából való. Ezen adathoz szó fér, de annyi mégis bizonyos, hogy a görög irodalomnak egy századdal Krisztus születése előtt való adata már kétségtelenül a szőlő egyik paizstetűjére vonatkozik. Érdekes, hogy ez az adat nemcsak a kártevőt említi, hanem az orvosságát is, amely részben még ma is, tehát idestova két ezer év múlva is használatban van.
2. A paizstetű előfordulása nehezen ismerhető fel. Ha régi ellensége is a szőlőnek a paizstetű, a szőlősgazda aránylag keveset tud róla. Ennek oka egyrészt az, hogy a paizstetvek legtöbbje igazán tétlen, egyszerű, feltűnést nem keltő külsejű állat s másrészt nem is tartozik a szőlő állandóan nagy, komoly kártevői közé. Azután számba veendő az is, hogy a szőlőmívelés módjainak legnagyobb része, kivált minden rövid csapos, vagy különösen a kopasz fejre való metszés, már természeténél fogva is ellene van, hogy a paizstetvek valamelyike a szőlőben annyira elhatalmasodjék, hogy azután számánál fogva is szembetünjék.
Végül nem utolsó ok arra nézve, hogy ez az állat fel ne tűnjék, az is, hogy a paizstetű, kivált a gyakoribb nősténye, igen csekély mértékben emlékeztet ama szembeszökő vonásokra, amelyek a rovarokat jellemzik. Vissza

Jablonowski József

Jablonowski József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Jablonowski József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv