1.029.882

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlészet, borászat a kiskertben

Szerző
Lektor

Kiadó: Kheirón '97 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-85790-2-1
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Könyvünk azoknak a már gyakorló kertészkedőknek szól, akik kedvtelésből, valamint elsősorban családjuk ellátásra termesztenek szőlőt kiskertjükben, házikertjükben, illetve készítenek bort, vagy esetleg még ezután szeretnének megpróbálkozni bor- és csemegeszőlő telepítésével, házi bor előállításával.
A szőlőtermesztés és borászkodás olyan, az év minden időszakára szóló változatos munkát, kellemes elfoglaltságot jelent, amely mindig "meghozza gyümölcsét".
Könyvünk segítséget nyújt a szőlőfajták megválasztásához és telepítéséhez, ismerteti a szőlőművelés módjait és mukálatait. Hasznos tanácsokkal szolgál a szüreti előkészületekhez és a borkészítés teendőihez. Részletesen leírja a must- és borkezelés műveleteit, a borhibákat és -betegségeket, valamint tájékoztatást ad a borbírálat folyamatáról. Végül a borkultúra rangjához méltóan megismertet a "borfogyasztás etikájával".
Reméljük, könyvünket haszonnal forgatják majd mind a gyakorló, mind a kezdő kertészkedők, borászkodók. Kívánjuk,... Tovább

Fülszöveg

Könyvünk azoknak a már gyakorló kertészkedőknek szól, akik kedvtelésből, valamint elsősorban családjuk ellátásra termesztenek szőlőt kiskertjükben, házikertjükben, illetve készítenek bort, vagy esetleg még ezután szeretnének megpróbálkozni bor- és csemegeszőlő telepítésével, házi bor előállításával.
A szőlőtermesztés és borászkodás olyan, az év minden időszakára szóló változatos munkát, kellemes elfoglaltságot jelent, amely mindig "meghozza gyümölcsét".
Könyvünk segítséget nyújt a szőlőfajták megválasztásához és telepítéséhez, ismerteti a szőlőművelés módjait és mukálatait. Hasznos tanácsokkal szolgál a szüreti előkészületekhez és a borkészítés teendőihez. Részletesen leírja a must- és borkezelés műveleteit, a borhibákat és -betegségeket, valamint tájékoztatást ad a borbírálat folyamatáról. Végül a borkultúra rangjához méltóan megismertet a "borfogyasztás etikájával".
Reméljük, könyvünket haszonnal forgatják majd mind a gyakorló, mind a kezdő kertészkedők, borászkodók. Kívánjuk, leljék minél nagyobb örömüket a szőlészetben-borászatban, és sikerélményükben osztozva, az elkészült borral - gondolatban - mi is koccintunk Önökkel. Egészségükre! Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Szőlészet7
Gondolatok telepítés előtt7
A szőlő környezeti igénye7
A szőlő helye a kiskerben9
Milyen fajtákat telepítsnk?10
Engedélyezett bor- és csemegőszőlő-fajták11
Fehérborszőlő-fajták11
Vörösborszőlő-fajták21
Csemegeszőlő-fajták24
Szőlőalanyok30
Talaj-előkészítés és telepítés32
Tereprendezés, talajjavítás32
Alaptrágyázás, talajerő-utánpótlás34
Támrendszerek a kiskertben36
Ültetés40
A szőlő metszése, művelési módok41
Metszésmódok41
A tőkeforma43
A tőkeformák csoportosítása termesztési cél és mód szerint44
Hagyományos tőkeformák44
Intenzív tőkeformák46
Lugasok kialakítása48
A termő szőlő metszése, évközi talajmunkák, zöldmunkák52
Metszés52
Évközi talajmunkák54
Zöldmunkák54
A szőlő szaporítása57
Növényvédelmi tanácsok61
Általános tudnivalók61
A szőlő leggyakoribb betegségei, kártevői63
A szőlő növényvédelmek főbb fázisai66
Növényvédelmi szerek a szőlőben66
Vegyszeres gyomirtás68
A szüret70
Étkezési és csemegőszőlők szürete70
A szőlő tárolása70
A borszőlő szüretének időpontja71
A szőlőfürtök, bogyók egészségi állapota74
Borászat77
A borfogyasztásról77
A bor mint táplálék77
A bor gyógyító hatása78
A bor mértéktelen fogyasztásának hatása78
A bor az étkezésben78
A must és a bor összetétele80
A must összetétele80
A bor összetétele81
A bor készítése87
Tárolóhelyek, edények, eszközök, anyagok87
A szőlőfeldolgozás fontosabb szabályai92
Fehérborok készítése93
A must erjedését befolyásoló tényezők és gyakorlati teendők102
Vörösborok készítése104
Minőségi követelmények108
Alapvető borkezelési eljárások111
Töltögetés111
Fejtés112
Kénezés113
Derítés115
Szűrés117
Házasítás118
A savtartalom szabályozása120
Alkoholtartalom növelése (avinálás)122
Cukortartalom szabályozása122
Szín- és ízjavítás123
Borhibák és borbetegségek125
Borhibák125
Borbetegségek127
Borbírálat129
A bor és a vendéglátás135
Függelék141
Felhasznált és ajánlott irodalom155
Tartalom157

Jacsmenik Gyula

Jacsmenik Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Jacsmenik Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv