1.034.221

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nézőtér, színpad, díszlet

A Mérnöki Továbbképző Intézet 1943. évi tanfolyamainak anyaga

Szerző
Grafikus

Kiadó: Királyi Magyar Egyetemi Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 60 oldal
Sorozatcím: A Mérnöki Továbbképző Intézet kiadványai
Kötetszám: 28
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A 34 fekete-fehér ábra a szerző eredeti tervei és sajátkezű rajzai. Királyi Magyar Egyetemi Nyomda nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

A színháztervezés, számos különböző méretű, egy közös célt szolgáló helyiségek csoportosítása, a különböző szintek összeegyeztetése, egyszóval az alaprajzi megoldás, összhangban a külső... Tovább

Előszó

Részlet:

A színháztervezés, számos különböző méretű, egy közös célt szolgáló helyiségek csoportosítása, a különböző szintek összeegyeztetése, egyszóval az alaprajzi megoldás, összhangban a külső művészi megjelenéssel, a legnehezebb építészeti feladatok közé tartozik. A nézőközönség igényeinek minél tökéletesebb módon való kielégítése jóllátás, kényelmes elhelyezés és zavartalan közlekedés szempontjaiból, a színpadi képnek kialakítása művészi hatás, történeti hűség, célszerűség és műszaki felépítés szempontjaiból a színháztervezés folyamán az építészre mindig újabb és újabb feladatokat ró, melyeket minden összeható tényezőnek tüzetes ismerete alapján csakis a térben való mélyreható gondolkodás útján oldhat meg. Ismernünk kell a színházépítés és a díszletezés fejlődésének történetét, és bár az utolsó évtizedek alatt e téren kiváló alkotások létesültek, korántsem szabad azt hinnünk, hogy a színházépítés és a díszletezés elérte fejlődésének tetőfokát. Egy új eszme, egy műszaki találmány, egy célirányos változtatás nagyszabású távlatot nyújthat a fejlődés terén.
A színház célja a drámairodalom termékeit nagyszámú közönség előtt bemutatni, erre minden tekintetben alkalmas, valamint megfelelően berendezett és felszerelt épület szükséges.
A mai színházak legtöbbjében, ha nagyobb figyelmet szentelünk a díszletnek, különösen, ha ülőhelyünk magasabb emeleten vagy erősen oldalt van, többrendbeli visszásságot észlelünk, nem kapunk megfelelő színpadi képet, a játékteret csak hiányosan, az alakokat erős rövidülésben látjuk, holott minden színházlátogatónak kivétel nélkül megvan az a kívánsága, hogy arányos és teljes színpadi képet kapjon. Az ülőhelyek magasabb és alacsonyabb árainak nem szabad azt jelenteniök, hogy drága helyről jól látni, olcsó helyről rosszul, a helyárak csakis az ülőhelyek távolságaival lehetnek arányosak. A feladat tehát a színpadi képet az összes nézők számára egyenlő értékűvé tenni.
Jelen tanulmányban a színházépítés fejlődését csak vázlatosan érintjük, éppenúgy a mai színház berendezését is csak nagy vonásokban vázoljuk. Az ismertetés lényege gyanánt új megoldás gondolatát vetjük fel, melynek e mellett megvan az ősi forrása. Kiindulásunk az, hogy a díszletezésnek ma még elkerülhetetlen nehézségeit a meglévő rendszer alapvető megváltoztatásával elhárítani törekszünk; ehhez az újszerű díszletezéshez pedig új színpad kell, ez viszont új nézőteret is követel. Vissza

Tartalom

Nézőtér2
Akusztika3
Zenekar, közlekedés4
Padsorok7
Személybefogadó képesség, színpadnyílás, páholyok9
Egységes és tagozott nézőtér összehasonlítása11
Ruhatár11
Színpad12
Horizon, proscénium, felvonulás, elsőrendű játéktér13
Másodrendű játéktér, népgyűlés, vetítő folyosó15
Díszlettervezés, forgó- és tolószínpad17
Világítás, rivalda17
Világító keret18
Tervezés, nézőtér19
Ülőhelyek méretei21
Padsorok fokozatos emelkedésének szerkesztése22
Nézőtéri csoportok beosztása26
Lejtők, lépcsők26
Társalgó, előcsarnok, ruhatár, pénztár27
Ajtók, proscénium29
Színpad, raktárak30
Öltözők, dobogók31
Teherfelvonók32
Operaház33
Süllyeszett tolószínpad35
A Városi Színház36
Díszletezés, látkép37
Városi utcarészlet, nagyterem38
Klasszikus dráma színhelye, magyar falu, várudvar40
Dunaparti sétány, tájkép, templombelső, erdő40
Centrális templom45
Díszletről általánosságban47
Puszta, parkrészlet48
Országút, folyó, tengerpart50
Városkép folyóparti sétánnyal53
Kolostorudvar, kisvárosi tér54
Nyitott oszlopos csarnok, görög templom56
Stilizálás57
Színházépítés fejlődéstörténetének áttekintése58
Összehasonlítás59

Jakabffy Zoltán

Jakabffy Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Jakabffy Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv