1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar gyermek- és ifjúsági irodalom 1965-1975 Válogatás

Nemzetközi Gyermekév - 1979

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése
Kiadás helye: Veszprém
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 187 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-201-058-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Olvasó!
Bármilyen szokványos is ez a megszólítás, mégsem találok kifejezőbbet, ha azokra gondolok, akik majd kezükbe veszik, s érdeklődéssel lapozgatják ezt a kötetet, amely a... Tovább

Előszó

Kedves Olvasó!
Bármilyen szokványos is ez a megszólítás, mégsem találok kifejezőbbet, ha azokra gondolok, akik majd kezükbe veszik, s érdeklődéssel lapozgatják ezt a kötetet, amely a gyermekirodalom ajánlójegyzékét tartalmazza. Mert ugyan kit illet meg inkább ez a megszólítás, kit nevezhetünk több joggal "kedves olvasónak", ha nem azt a könyvtárost, pedagógust, szülőt vagy bármilyen rendű-rangú felnőttet, aki a gyerekek olvasmányai iránt érdeklődik, akinek nem közömbös, hogy mit olvasnak, mit olvashatnak napjainkban a mi gyerekeink.
Ez az ajánló könyvjegyzék, amely az 1965-1975 között megjelent - és a gyerekkönyvtárak számára törzsanyagnak minősített - könyvcímeket tartalmazza rövid ismertetéssel, természetesen elsősorban könyvtárosok számára készült. Én azonban azt hiszem, hogy szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthat, mert - s ezt már nemcsak hiszem, hanem állítom - hazánkban egyre no azoknak a száma, akik szívügyüknek tekintik a gyermekirodalmat, s érdeklődve figyelik, hogy a szépirodalmi és ismeretterjesztő művekkel elégíti ki a könyvkiadás a gyerekek egyre növekvő - és egyre növelhető! - igényeit.
Ez a kiadvány 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekévben jelenik meg. Tekinthetjük ünnepi gesztusnak, felfoghatjuk úgy, hogy íme a gyermekkönyvtárak hozzáértő és lelkes elméleti szakemberei ilyen alapos és hasznos ajánlójegyzékkel járulnak hozzá a Nemzetközi Gyermekév tiszteletére a gyermekirodalom széleskörű ismertetéséhez. De ne tekintsük így. Ezek a könyvek - sőt a felsoroltaknál jóval több - nem egy nemes célú nemzetközi kampány kirakatába szánva láttak napvilágot, hanem "közönséges" években, hazai hétköznapjainkon, szükségleteink és lehetőségeink felmérésével. S azzal a szándékkal, hogy gyerekeink minél gazdagabb, sokrétűbb, vonzóbb választékból kereshessék ki olvasmányaikat, kedves könyveiket, amelyekre felnőtt korukban is visszaemlékeznek. Mert ugyan ki ne őrizné egy-egy gyerekkori olvasmányának életre szóló emlékét? S ez az ajánlójegyzék se kirakatba készült, hanem könyvtárosok kezébe, a mindennapi munka segédeszközeként. Mert szükség van rá, ebben az évben, s az elkövetkező években is.
Nemrég - 1978 májusában - alakult meg az Ifjúsági Irodalom Nemzetközi Bizottságának /International Board on Books for Young People, rövidítve: IBBY/ ennek az UNESCO-hoz tartozó szervezetnek magyar bizottsága, amely a gyerek-és ifjúsági könyvek íróit, grafikusait, kiadóit, könyvtárosait, s társadalmi patronálóit egyesíti baráti körében. Mindazokat, akiknek szívügyük, hogy gyerekeink színvonalas és szép könyveken nevelődjenek olvasó emberekké. Ennek az új szervezetnek, az IBBY Magyar Bizottságának nevében köszöntöm, tehát a kedves olvasót, remélve, hogy ebben a az ajánlójegyzékben sok olyan könyvre bukkan, amit szívesen ad saját gyereke, a gondjaira bízott gyerekek kezébe.
S végül még valamit. Ennek a gyerekirodalmi ajánlójegyzéknek az összeállítása a Könyvtártudományi és Módszertani Központ érdeme.
Az IBBY Magyar Bizottsága csak az alkalmat ragadja meg, hogy megjelenéskor köszöntse a kedves olvasót, akit joggal tekinthet a gyerekkönyvek barátjának, s így jövendő segítőtársának is.
Janikovszky Éva Vissza

Tartalom

Bevezető 5
Szépirodalom 7
Ismeretterjesztő és szakirodalom 111
Általános művek 113
Vallás 117
Társadalomtudományok 117
Természettudományok 121
Alkalmazott tudományok 134
Művészetek 143
Irodalomtudományok 149
Földrajz 150
Történelem 152
Betűrendes mutató 157

Janikovszky Éva

Janikovszky Éva műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Janikovszky Éva könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv