A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Az újjászületett gobelin

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Balassi Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 173 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 963-506-416-0
Megjegyzés: Színes reprodukciókkal gazdagon illusztrálva. Angol nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ősi törekvés, hogy az ember használati tárgyait létrehozva, azokat díszítse is, a célszerűség elve mellett tehát érvényesült a kézműves ösztön. A „mesterember" és a „művész" egybeforrott fogalma... Tovább

Előszó

Ősi törekvés, hogy az ember használati tárgyait létrehozva, azokat díszítse is, a célszerűség elve mellett tehát érvényesült a kézműves ösztön. A „mesterember" és a „művész" egybeforrott fogalma hosszú idők során különült el s vált ki a kézművesiparból az iparművészet.
A pamut, a len és a gyapjú - mint elemi szál, a textília alapanyaga - végigkísérte az ember életét. Kezdetben a testi kiszolgáltatottság ellen nyújtott védelmet, majd - eredeti funkcióját nem feledve - lelki téren kínált újabb támpontokat.
A szövött kelme azonban - túl a gyakorlati szükségleteken - eszköze volt a megmutatkozásnak is. Elődeink pompaszeretetéről már nemzetté válásunk hajnalán feljegyzések születtek. E tulajdonság fejedelmi, úri kiváltságként élt tovább a történelem során.
A pompás, egyedi kézművek előállítása főleg asszonyi tevékenység volt. Boldog Margitról, IV Béla lányáról feljegyzi a krónikás, hogy „ebéd után kézimunkát tészen vala". Erzsébet királynéról, Károly Róbert feleségéről közli egy másik, hogy Zách Felicián épp ama ujjaitól fosztotta meg őt, amelyekkel díszes miseruhákat varrt-hímzett. Történelmi relikviáink egyik legnevezetesebbje, a magyar koronázási palást is - I. István felesége, Gizella királyné és a veszprémvölgyi apácák munkája - mint ünnepi szertartás díszes kelléke szolgált.
Ami a ruházatra vonatkozik, mindaz az élet egyéb területeire, mindjárt a lakókörnyezetre is igaz. A falikárpitok szerepe - alkalmazása, gyűjtése -, valamint a műfaj, a mesterség szeretete és tisztelete, akárcsak a korabeli Európában, otthonra lelt hazánkban is. Gyakorlati funkciója, a vastag, hideg falak barátságossá, melegebbé tétele mellett az idők során előtérbe került esztétikai hatása: díszítő szerepe s nem utolsósorban értékképző jelentősége. Több változatát említik a feljegyzések (hozomány-lajstromok, hagyatéki leltárak) e falra aggatott textíliáknak, „nyírott" és „szőr"-kárpitokat, de mindközt a legértékesebb, igazi pompás darabok az ún. képes kárpitok voltak. E műalkotások főúri, fejedelmi megrendelések és vásárlások útján kerültek az országba, egyenesen a kárpitszövés nagy központjaiból: Flandriából, Burgundiából, olasz és német műhelyekből.
Olyan hazai szövőműhelyről, amely ezekhez fogható darabokat készített volna, nem maradt fenn feljegyzés, s a műfaj gyakorlati meghonosodása egészen a XIX. század végéig váratott magára.
S itt vessünk egy pillantást e külföldről hozott áru elnevezésére, nemes technikájára. Gobelin - így ismeri a köznyelv. (Nem összetévesztendő a varrott képekkel, amelyeket lazán szövött vászonra, árnyalt, színes fonállal, átlósan egyirányú öltésekkel hímeznek, kitöltve a teljes felületet. Ennek neve gros point vagy petit point - hogy mikor melyik, azt az öltés mérete határozza meg).
Maga a gobelin szó a műfaj történetére utal. XIV Lajos minisztere, a művészeteket tevékenyen pártoló Colbert 1662-ben megvásárolta a Gobelin család fonalfestő üzemét, amelyben királyi műhelyeket helyeztek el, (Manufacture royale des meubles de la couronne), köztük a szövött falikárpit részleget. Kezdetben csupán az itt, helyben készült darabok megkülönböztető neve volt gobelin, később kiterjesztették azt minden szövött kárpitra.
Hogyan is készülnek, milyen szövési eljárással jönnek létre e darabok, hogy aztán „megkoronázzák" a helyet, ahol tovább élnek, hatásuk alá vonva az oda belépőt? Szövőszék és fonál - ez létrejöttüknek két alapvető materiális feltétele, ezek által lényegíthető anyagba a művészi invenció. Vissza

Tartalom

BEVEZETŐ 5
Balogh Edit 12
Baráth Hajnal 15
Bálint Ildikó 20
Bényi Eszter 22
Erdélyi Eta 24
Farkas Éva 26
Fett Jolán 29
R. Fürtös Ilona 32
Hager Ritta 35
Hajnal Gabriella 38
Hauser Beáta 44
Kapros Kosa Edit 48
Katona Szabó Erzsébet 50
Kiss Katalin 54
Kókay Krisztina 56
Kovács Péter 57
Kubinyi Anna 60
Lencsés Ida 63
Lugossy Edit 67
Máder Indira 69
Málik Irén 72
Mészáros Erzsébet 75
Nagy Judit 76
Nyerges Éva - Oláh Tamás 80
Örsi Zsuzsanna 86
Pasqualetti Eleonóra 88
Pápai Lívia 91
Pázmány Judit 94
Penkala Éva 97
Péreli Zsuzsa 100
Polgár Rózsa 104
Remsey Flóra 108
Rónai Éva 112
Sipos Éva 115
Vajda Mária 117
Zelenák Katalin 120
FIATAL MŰVÉSZEK
Benedek Noémi 124
Harmati Zsófia 125
Vastag Ágnes 126
KÖZÖS MUNKÁK
Himnusz 127
Kárpit határok nélkül 132
Szent István és műve 133
MŰJEGYZÉK 137
RESUME 169
TARTALOM 173

Jankovich Júlia

Jankovich Júlia műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Jankovich Júlia könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Az újjászületett gobelin Az újjászületett gobelin Az újjászületett gobelin

Szép állapotú példány.

Állapot:
3.940 ,-Ft
32 pont kapható
Kosárba
konyv