1.115.875

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Külföldi működő tőkebefektetések a magyar élelmiszeriparban

Nemzetközi kitekintés az FDI-koncentrációs térképek módszerével

Szerző
Budapest
Kiadó: Agroinform Kiadó és Nyomda Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 299 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-502-748-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Magyarországon a politika és közvélemény élénk érdeklődése kísérte az élelmiszeripar átalakulását és privatizációját. Különösen heves vitákat váltott ki a külföldi tőke részvétele és gyors... Tovább

Előszó

Magyarországon a politika és közvélemény élénk érdeklődése kísérte az élelmiszeripar átalakulását és privatizációját. Különösen heves vitákat váltott ki a külföldi tőke részvétele és gyors térnyerése. Közép- és kelet-európai összehasonlításban a külföldi tulajdon aránya messze a magyar élelmiszeriparban a legmagasabb. Az 1990-es évtized végére az új tulajdonviszonyok megszilárdultak, a termelés normalizálódott. A privatizáció lezárultával mára lehetővé vált a külföldi működő tőke beáramlásának és magyar élelmiszerfeldolgozásban való részvételének közgazdasági számításokon alapuló elemzése. Jelen könyv az ismert témakört három aspektusban is újszerű megvilágításban dolgozza fel. Először, az élelmiszeriparba irányuló külföldi működő tőkebefektetések átfogó, az egész iparágat felölelő elemzését nyújtja. Másodszor, a tárgyalást elfogulatlan, érzelmektől, politikai és üzleti érdekektől mentes hangvétel jellemzi. Harmadszor, a külföldi működő tőke szakágazati motivációira és iparági hatására vonatkozóan a könyv statisztikai és ökonometriai számítások széles körére támaszkodva tesz objektív következtetéseket. A fenti három aspektus egyidejű figyelembevételével a könyv a hazai szakirodalomban hiánypótló műnek számít. Az elemzés az iparági szervezetek (industrial organisation) elméleti kereteibe illeszkedik, a mezoszintű közgazdasági megközelítés az élelmiszeripar szakágazati egységeit vizsgálva érvényesül. A mű tudományos értékét egy nemzetközi viszonylatban is eredeti elemzési keret, az FDI-koncentrációs térkép kidolgozása emeli, mely a piaci szerkezet és a külföldi működő tőkebeáramlás közötti kapcsolaton alapul. A módszer dinamikus alkalmazása újszerű támpontot nyújt az élelmiszeripari szakágazatok történetének újragondolásához. A komparatív alkalmazás lehetőséget teremt a nemzetközi kitekintésre; az összehasonlítás a könyvben öt közép- és kelet-európai országra, Magyarországra, Lengyelországra, Észtországra, Lettországra és Litvániára terjed ki. Az új analitikai keret egyben hatékony eszköz az élelmiszeripari szakágazatok kategorizálására. Az FDI-koncentrációs térképek jelentősége túlnő a könyv határain, hiszen a térképek jelenlegi felhasználásuknál lényegesen tágabb alkalmazási lehetőségeket kínálnak. Egyrészt, dinamikus megközelítésben, segítségükkel az élelmiszeriparon kívül egyéb iparágak és szakágazatok történeti elemzése is elvégezhető. Vissza

Tartalom

Tartalomjegyzék 5
Rövidítések jegyzéke 11
Előszó 13
Bevezetés 15
1. A gazdasági környezet meghatározása 19
1.1. Alapfogalmak 20
1.1.1. A külföldi működő tőkével kapcsolatos definíciók 20
1.1.2. Az élelmiszerfeldolgozással kapcsolatos definíciók 22
1.2. Világgazdasági háttérösszefüggések 23
1.2.1. Külföldi működő tőkeáramlás a világgazdaságban 23
1.2.1.1. A nemzetközi termelés trendjei 24
1.2.1.2. A külföldi működő tőkeállomány földrajzi megoszlása 25
1.2.2. Külföldi működő tőkeáramlás a világ élelmiszeriparában 28
1.3. Regionális környezet - Közép- és Kelet-Európa 29
1.3.1. Külföldi működő tőke Közép- és Kelet-Európában 29
1.3.2. Külföldi működő tőkebefektetések Közép- és Kelet-Európa élelmiszeriparában 31
1.4. Nemzetgazdasági szint - Magyarország 33
1.4.1. Külföldi működő tőkebefektetések Magyarországon 33
1.4.2. Külföldi működő tőke Magyarország élelmiszeriparában 35
1.5. Zárószó az FDI tendenciák áttekintéséhez 37
2. Elméleti alapvetések 38
2.1. A könyv helye az Industrial Organisation elméletrendszerében 38
2.1.1. A közgazdasági elméletek történeti háttere 38
2.1.2. Az Industrial Organisation elmélet története 40
2.1.3. Az Industrial Organisation elmélet főbb áramlatai 41
2.1.4. A kutatás irányai az SCP paradigma oksági rendszerében 44
2.2. A külföldi működő tőke irodalmi áttekintése 45
2.2.1. FDI elméletek 45
2.2.1.1. Tökéletes piacokon alapuló elméletek 47
2.2.1.2. A tökéletlen piacokon alapuló elméletek 48
2.2.1.3. A befektetési hajlandóság és az FDI determinánsok elméletei 52
2.2.2. KKE régióról írt FDI tanulmányok irodalma 53
2.2.2.1. Az FDI tanulmányok csoportosítása 53
2.2.2.2. Elemző-leíró tanulmányok 54
2.2.2.3. Kérdőíves felméréseken alapuló tanulmányok 56
2.2.2.4. Empirikus tanulmányok 57
2.2.3. Magyar vonatkozások az FDI irodalomban 58
2.2.3.1. FDI elméletek hazai összefoglalói 58
2.2.3.2. Magyarországra irányuló FDI hazai irodalma 59
2.2.4. Élelmiszeripari FDI irodalma a KKE régióban és Magyarországon 61
3. A KÜLFÖLDI TŐKE MOTIVÁCIÓI A MAGYAR ÉLELMISZERIPARBAN 63
3.1. Iparági szinten ható motivációs tényezők 63
3.1.1. A motivációk meghatározásának elméleti keretei 63
3.1.2. A magyar élelmiszeripar külföldi tőkét vonzó tényezői 65
3.1.2.1. Vertikálisan kapcsolódó iparágak 65
3.1.2.2. Termelési tényező feltételek 66
3.1.2.3. Vállalati stratégia, szerkezet és verseny 67
3.1.2.4. Piaci feltételek 67
3.1.2.5. Kormányzati politika 67
3.2. A külföldi tőke szakágazati motivációi 69
3.2.1. Az élelmiszeripari FDI szakágazati trendjei a KKE régióban 69
3.2.2. Az élelmiszeripari FDI szakágazati megoszlása Magyarországon 70
3.2.3. Az FDI szakágazati motivációira felírt regressziós modell 71
3.2.3.1. A piaci koncentráció indikátorai 72
3.2.3.2. A modell eredményei 73
3.2.4. Összegzés 75
4. Piaci szerkezet és külföldi tőke kapcsolata a magyar élelmiszeripari szakágazatokban 77
4.1. Irodalmi bevezetés 77
4.1.1. Iparági koncentráció és FDI a nemzetközi irodalomban 77
4.1.2. Szakágazati koncentráció és FDI kapcsolata a hazai irodalomban 79
4.2. Az élelmiszerfeldolgozó ágazatok klaszter-elemzése 79
4.2.1. Grafikai megközelítés 81
4.2.2. A klaszterek leírása 82
4.2.3. A klaszterek további közös jellemzői 84
4.3. Az FDI-koncentrációs térkép kiterjesztési irányai 88
4.3.1. Definíciók 88
4.3.2. Trendek a magyar élelmiszeripar piac-típus szerkezetében 89
4.4. Az FDI-koncentrációs térkép dinamikus kiterjesztése - szakágazati életpályák 93
4.4.1. A szakágazati életpályákat alakító szabályszerűségek 93
4.4.2. A szakágazati életpályák vizsgálati időintervalluma 97
4.4.3. A magyar élelmiszeripari szakágazati életpályák tipizálása 98
4.4.4. Szakágazati példák 99
4.4.4.1. A növényolajipar példája 100
4.4.4.2. A söripar példája 101
4.4.4.3. A tejipar példája 104
4.4.4.4. A malom- és takarmányipar példája 106
4.4.4.5. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozás példája 110
4.4.4.6. A sütőipar példája 114
4.4.4.7. A szeszgyártás példája 116
4.4.4.8. Egyéb szakágazatok 117
4.4.5. Összegzés 118
4.4.5.1. A szakágazati életpályák jelentősége 118
4.4.5.2. A módszer további felhasználási lehetőségei 119
5. KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPAI KITEKINTÉS 120
5.1. Élelmiszeripar és külföldi tőke Magyarországon, Lengyelországban, Észtországban, Lettországban és Litvániában 121
5.1.1. Az élelmiszeripar működési környezete 121
5.1.1.1. Magyarország és Lengyelország 121
5.1.1.2. Észtország, Lettország és Litvánia 121
5.1.2. Az élelmiszeripar jelentősége 123
5.1.2.1. Vállalati reformok 125
5.1.2.2. Élelmiszerfeldolgozás az 1990-es években 126
5.1.3. Külföldi működő tőkebefektetések az élelmiszeriparban 128
5.1.3.1. Az FDI szakágazati megoszlása Lengyelországban és a balti országokban 130
5.1.3.2. Az élelmiszeripari FDI nemzeti szintű jellemzői 131
5.1.3.3. Az élelmiszeripari FDI származási országok szerint 133
5.2. Az FDI-koncentrációs térképek komparatív kiterjesztése - a térképek arculatát alakító összefüggések 134
5.2.1. A szakágazati pozíciókra ható külső tényezők 135
5.2.1.1. Világszinten érvényesülő külső tényező: globalizáció 135
5.2.1.2. Nemzetgazdasági és regionális szinten ható külső tényezők 140
5.2.1.3. KKE-specifikus külső tényezők 142
5.2.2. A szakágazatok helyzetére ható belső tényezők 145
5.3. Az öt ország élelmiszeriparának FDI-koncentrációs térképeken alapuló komparatív elemzése 146
5.4. Ország-specifikus elemzések 153
5.4.1. Magyarország 154
5.4.2. Lengyelország 156
5.4.2.1. Privatizáció 156
5.4.2.2. Klaszter-analízis 158
5.4.2.3. Külföldi tőke Lengyelország élelmiszeripari szakágazataiban 159
5.4.3. Észtország 165
5.4.3.1. Privatizáció 165
5.4.3.2. Klaszter-elemzés 168
5.4.3.3. Külföldi tőke Észtország élelmiszeripari szakágazataiban 169
5.4.4. Lettország 172
5.1.1.1. Privatizáció 172
5.4.4.2. Klaszter-elemzés 173
5.4.4.3. Külföldi tőke Lettország élelmiszeripari szakágazataiban 176
5.4.5. Litvánia 178
5.4.5.1. Privatizáció 178
5.4.5.2. Klaszter-elemzés 179
5.4.5.3. Külföldi tőke Litvánia élelmiszeripari szakágazataiban 181
Tartalomjegyzék
5.5. Az élelmiszeripari szakágazatok horizontális komparatív elemzése 184
5.5.1. Húsfeldolgozás és tejipar 185
5.5.2. Malom- és sütőipar 188
5.5.3. Cukoripar 189
5.5.4. Szeszipar 193
5.5.5. Sörgyártás 194
5.5.6. Dohányipar 196
5.6. Összegzés 197
5.1.1. Az FDI-koncentrációs térképeken alapuló konkrét komparatív elemzés következtetései 197
5.6.2. A kutatások további lehetséges iránya 199
6. A KÜLFÖLDI TŐKE HATÁSA A MAGYAR ÉLELMISZERIPARBAN 201
6.1. Az élelmiszeripari külföldi tőke általános gazdasági mérlege és szerepe az élelmiszervertikumban 201
6.1.1. A külföldi tulajdonnal kapcsolatos korai aggodalmak 201
6.1.2. A kezdeti aggodalmak a tapasztalatok fényében: a külföldi tőkebefektetések mérlege 203
6.1.2.1. Költségvetési kapcsolatok 203
6.1.2.2. Szociális és vidéki funkciók 206
6.1.2.3. Az élelmiszervertikum szereplői 209
6.1.3. A külföldi tulajdonú élelmiszeripari vállalatok hatásának mérlege 214
6.2. A tulajdon hatása a vállalati teljesítményre - irodalmi áttekintés 216
6.2.1. A tulajdonosi szerkezet hatása a vállalati teljesítményre 216
6.2.1.1. A fejlett országok tapasztalata 216
6.2.1.2. Az európai átmeneti országok tapasztalata 218
6.2.1.3. A vállalati teljesítmények magyarországi komparatív tanulmányai 222
6.2.2. A vállalati teljesítmény mérésére használatos adatok 223
6.3. A tulajdon hatása a magyar élelmiszerfeldolgozók teljesítményére 225
6.3.1. A tulajdonszerkezet iparági hatása a vállalatok működésére 226
6.3.1.1. A szegmentáláshoz használt vállalati mutatók és adatbázis 226
6.3.1.2. A szegmentálás eredményei 227
6.3.2. A külföldi és hazai tulajdonú élelmiszerfeldolgozók teljesítményének dinamikus összehasonlítása 229
6.3.2.1. A dinamikus teljesítmény-rés meghatározása 229
6.3.2.2. Az összehasonlításhoz használt fajlagos teljesítménymutatók 230
6.3.2.3. A dinamikus teljesítmény-rés elemzés eredményei 232
6.3.3. A tulajdonszerkezet szakágazati hatásai 236
6.3.4. Összegzés 238
7. Következtetések 239
7.1. Bevezetés - világgazdasági összefüggések 239
7.2. Elméleti eredmények - az FDI helye és szerepe az SCP paradigmában 240
7.3. Empirikus eredmények 242
7.4. Az FDI-koncentrációs térképek koncepciója 243
7.4.1. A térképek kiterjesztésének irányai 244
7.4.2. Az FDI-koncentrációs térképek globális implikációi 245
7.4.3. Az FDI-koncentrációs térképekből a KKE régió élelmiszeriparára levonható következtetések 248
7.5. Következtetések a magyar élelmiszeripar vonatkozásában 250
7.6. Következtetések a KKE régió élelmiszeriparának vonatkozásában 252
7.7. A KKE országok EU tagságával kapcsolatos következtetések 253
Irodalomjegyzék 256
Függelék 275
Mellékletek 291

Jansik Csaba

Jansik Csaba műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Jansik Csaba könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem