A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Méhészeti zsebkönyv 1955-re

Szerkesztő

Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím: Méhészeti zsebkönyv
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 14 cm x 10 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy esztendővel ezelőtt döntő fordulat következett be a magyar méhészet életében. 1953. december 23-án került nyilvánosság elé pártunk és kormányunk határozata a mezőgazdasági termelésről, azon... Tovább

Előszó

Egy esztendővel ezelőtt döntő fordulat következett be a magyar méhészet életében. 1953. december 23-án került nyilvánosság elé pártunk és kormányunk határozata a mezőgazdasági termelésről, azon belül a méhészet fejlődéséről.
A határozat kimondja: "A méztermelés növelése és a magtermelés megjavítása érdekében növelni kell a méhcsaládok számát. A lekénezésre szánt kasos méhcsaládokat kaptárak biztosításával kell megmenteni. 1954-től kezdve évente mintegy 5000 köbméter faanyagot kell méhkaptárak készítésére biztosítani. A vándorlás irányítására méhlegelő megfigyelő hálózatot, a méhegészségügy javítására méhbetegség ellenőrző hálózatot kell szervezni. Fokozni kell a költésrothadás elleni harcot. A költésrothadás miatt kiirtott méhcsaládokért a méhészeket kártalanítani kell. A vándorméhészetet utazási- és fuvarkedvezményekkel kell támogatni. A méhviasz termelői árát 25 Ft-ról 50 Ft-ra kell emelni. A méhészet tevékenységét minden adó alól mentesíteni kell."
A határozat hatására a magyar méhészek táborában olyan lelkes tevékenység indult meg, amilyenre eddig nem volt példa. Az 1954. esztendőre kereken kétszer annyi méz és méhcsalád szállítására kötöttek vállalatunkkal szerződést, mint a megelőző, 1953. évben. Az akácra háromszor-négyszer annyian vándoroltak, mint a korábbi esztendőkben. A tömeges vándorlásnak és az igen kedvező 1953. évi termésből áthozott jelentős mézkészleteknek tudható be, hogy az idei, közepesnek minősíthető akácméztermés és jelentéktelen nyári hordás ellenére, a háború előtti évek átlagos felvásárlásának három-négyszeresét és a kimagasló eredményű 1953. év begyűjtésének másfélszeresét adták át a méhészek a földművesszövetkezetek útján. Statisztikai adatok ugyan nem állnak rendelkezésre, nem vitás azonban, hogy a méhészek az 1954. évben állományukat jelentékenyen szaporították, a méhészek tábora több ezer új, kezdő méhésszel gyarapodott. Az érdeklődést, a fejlődést igazolja az is, hogy a méhészeti szaklap ma már 12 ezer példányban jelenik meg. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv