1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fotó 1975. július

22. évfolyam 7. szám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Gép és ember

Fantasztikus elektronikus vezérlésű fényképezőgépek, elképesztő fényerejű lencserendszerek és minden képzeletet felülmúló árak a világpiacon.
Az egyszerű fotóamatőr sóvárogva,... Tovább

Előszó

Gép és ember

Fantasztikus elektronikus vezérlésű fényképezőgépek, elképesztő fényerejű lencserendszerek és minden képzeletet felülmúló árak a világpiacon.
Az egyszerű fotóamatőr sóvárogva, felborzolt idegekkel nézi a kiállított csillogó eszközöket, elcsüggedve lapozgatja a pazar fotóprospektusokat. "Elérhetetlen álomvilág+ - írja egyik olvasónk, majd kifejti, hogy "márpedig korszerű felszerelés nélkül nem tudunk előrelépni a fotóművészetben..."
Ha egyedül volna ezzel a nézetével, nem is tennénk szóvá az ügyet, de ezekben a napokban sok, "megvadított" olvasónk reagált hasonló borúlátással a fotóipari jelenségre. Mintha a fotóművészet sorsa valóban és egyedül a felszereltségen múlna, s mintha nem találhatnánk a piacon a célnak kiválóan megfelelő modern kameratípust - elérhető áron.
Igen, de az nem tud annyit, kisebb a teljesítménye - halljuk az ellenvetést. Erre gazdag tapasztalataink alapján csak azt mondhatjuk, hogy a fényképészet napi és alkotóművészi gyakorlatában még azt a teljesítményt se tudjuk kihasználni, amit egy mai kétezer,hatezer forintos apparátus nyújt. Egyébként objektíve nincs is akkora teljesítménybeli minőségi különbség egy mai gyártmányú hatezer és egy hatvanezer forintos fényképezőgép között, mint amennyit az árkülönbség alapján a laikusok feltételeznek. Az utóbbi készülék nem "tud" tízszer annyit az előbbinél, ezt nyugodt lélekkel állíthatjuk. Ám ha tudna is, a fotóamatőri művészi és a professzionista fényképészi gyakorlatban ez a többlet kihasználatlan maradna, igénybevételére a mi mozgáskörünkben úgyszólván sohasem kerül sor. Témáink egyelőre a földön találhatók, nem a végtelen világűrben. A műalkotásban különben is a gondolkodó emberé a főszerep és nem a beprogramozott mechanizmusoké. Vissza

Tartalom

Gép és ember289
Forrai Zoltán: World Press Photo '75290
Dr. Gáldi Mária: Egy osztrák fotós Magyarországon300
Könyvekről308
T. T.: A Hongkongi Szalon309
Fotóamatőrök munkáiból310
A képek láttán324
Az Orwochrom anyagok kidolgozása325
Színes tanácsok326
Járai Rudolf: Még egyszer a prizmáról327
Réti Pál: Ember, mukna életöröm330
Szokatlan döntések331
Képbírálat332
Dr. Fekete Alfréd: Barkácsoljunk: Panorámafej336
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Fotó 1975. július Fotó 1975. július Fotó 1975. július

A borító kissé sérült.

Állapot:
860 Ft
430 ,-Ft 50
3 pont kapható
Kosárba
konyv