1.031.442

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vihar a városban (aláírt példány)

A forradalom és a szabadságharc napjai Jászberényben 1956-ban

Szerző
Lektor
Fotózta

Kiadó: Politikai Foglyok Országos Szövetsége-'56-os Szövetség Jászsági Szervezete
Kiadás helye: Budapest-Jászberény
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 177 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Járomi József szerző által aláírt példány. Néhány fekete-fehér fotóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Vihar a városban
A forradalom és a szabadságharc napjai Jászberényben 1956-ban.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóit ma már nemzeti ünneppé nyilvánították, de az emberek érdeklődése... Tovább

Előszó

Vihar a városban
A forradalom és a szabadságharc napjai Jászberényben 1956-ban.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóit ma már nemzeti ünneppé nyilvánították, de az emberek érdeklődése méltatlanul lelanyhult iránta.
Az ünnep is leginkább azok részére jelentős, akik cselekvően tevékenykedtek benne. Mostanában nem csodálkozom ezen, hiszen a "rendszerváltás" után az előző rendszerből örökölt, az élet minden területére kiterjedő válság leküzdése komoly erkölcsi és gazdasági erőfeszítést jelent a legtöbb ember részére.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc jelentőségét én nem akarom bemutatni, mert tevőlegesen részese voltam,. Beszéljen helyettem más! Fehér Ferenc és Heller Ágnes "Egy forradalom üzenete" című könyvük előszavában írják: ,,Magyarország 1956-os szerepét e könyvben ismételten és számos szempontból világtörténelmi jelentőségűnek nevezzük."
Még egy idézet álljon itt Bili Lomax: "Magyarország 1956" című könyv előszavából: ,,Az emberek sorsuk irányítását kezükbe vették, cselekvően beleszóltak alakításába és történelmet csináltak. A forradalom fejezte ki törekvésüket egy jobb holnapért és alkotó harcukat egy új világért, így képletesen azt mondhatjuk: az egeket ostromolták. Ugyanakkor ez olyan forradalom volt, amelynek hatása messze túljutott Magyarország határain, érdeklődést és csodálatot keltett az egész világon. Döntő lépés volt ez az emberiség szabaddá válásának történetében."
A világ és hazánk nagy politikusainak, történészeinek, íróinak, költőinek hosszú sora, térben és időben bizonyította az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc jelentőségét. Nekem most nem célom ez, csupán megemlítem, hogy el ne felejtsék honfitársaim.
Azért is, mert a magyar szabadságharcokat mindig leverték, de ha visszanézünk a múltba és hatásukat felidézzük, azt a jellegzetességet fedezhetjük fel, hogy a vereségükben is győztesekké váltak. így volt ez az 1956-os szabadságharccal is, mert rést ütött a bolsevik rendszeren, ezzel elősegítette, hogy az összeomoljon, és az elnyomott népek kivívják függetlenségüket és szabadságukat.
A magyarság pedig, ha léte, szabadsága veszélybe került, szabadságharcaiból merített erőt küzdelmeihez.
Ezért is kell feltárni minél részletesebben, hogy szerte a hazában mi is történt 1956-ban.
Jászberény és a jász községek lakói kiemelkedően kivették részüket a szabadságharcokból és 1956-ban sem lettek méltatlanok szabadságharcos őseikhez.
Lassan négy évtizede lesz, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc lezajlott. Eddig nem volt lehetőségünk a levéltári forrásokhoz hozzájutni. Most a 24. órában vagyunk, hogy a valóságnak megfelelően, hitelesen feltárjuk a jelen és utókor számára, hogy mi is történt városunkban 1956 nevezetes napjaiban.
Ma már nem könnyű megírni az igazságnak megfelelő történetet, mert a résztvevők visszaemlékezései sok esetben hiányosak és pontatlanok. Az utóbbi időben a visszaemlékezők elbeszélése nyomán több újságcikk született. A sajtó foglalkozása a témával dicséretes és mindenképpen méltányolni való, ugyanakkor mosolyra készteti az embert, hogy a neveket és a dátumokat, az adatokat összekeverték. Nem beszélve arról, hogy némely nyilatkozó emberi gyarlóságból magának lényegesen nagyobb szerepet tulajdonít, m int ami valójában volt. Vissza

Tartalom

Előszó. Vihar a városban 7
Előszó elfogultan 9
I. Érlelődik a forradalom 11
II. Ledőlt a bálvány 17
III. A forradalom vezető szervezete a Forradalmi Tanács 25
IV. Megalakult a „Jászberényi Járási, Városi, Nemzeti Forradalmi Bizottság" 47
V. A nemzetőrség szervezése 53
VI. A Forradalmi Ifjúsági Szövetség megalakulása 65
VII. A forradalom rohamcsapata 73
VIII. Munkában a Jászberényi Járási, Városi, Nemzeti Forradalmi Bizottság
IX. A város védelmének megszervezése 87
X. A Forradalmi Ifjúsági Szövetség tagjainak felfegyverzése és az eskütétel 95
XI. November 4-e 107
XII. Megszólalnak a fegyverek 127
XIII. Megtorlás 143
Mellékletek: 161

Járomi József

Járomi József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Járomi József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv