| Előszó | 7 |
| Bevezető | 9 |
| A tartósítás táplálkozás-élettani jelentősége | 9 |
| A friss, jó minőségű nyersanyag tartósítása | 10 |
| Tartósítsunk takarékosan! | 10 |
| Tartósítsunk egészségesen! | 11 |
| Tartósítsunk korszerűen! | 12 |
| A gyümölcs és a zöldség | 13 |
| A gyümölcs és a zöldség kémiai összetétele | 13 |
| A tartósítás segédanyagai | 18 |
| Édesítőanyagok | 18 |
| Savanyítószerek | 20 |
| Konyhasó | 21 |
| Kémiai tartósítószerek | 21 |
| Fűszerek | 22 |
| Hőkezelés | 24 |
| A hőkezelés célja | 24 |
| A hőkezelés elvei | 26 |
| A hőkezelés menete és berendezései | 27 |
| Befőttek készítése | 43 |
| Előfőzéssel készült befőttek | 43 |
| Befőttek készítése hőkezelés nélkül | 43 |
| A cukros felöntőlé készítése és üvegekbe töltése | 46 |
| Befőttek csonthéjas gyümölcsökből | 48 |
| Befőttek bogyósgyümölcsűekből | 54 |
| Befőttek alamtermésűekből | 58 |
| Vegyes befőttek | 62 |
| Diabetikus befőttek | 62 |
| A befőttek készítésekor előforduló leggyakoribb hibák és kiküszöbölésük | 64 |
| A befőttek tárolása | 65 |
| Gyümölcs és zöldség cukorban | 67 |
| Előkészítő műveletek | 67 |
| Készítmények | 68 |
| Hőkezeléssel tartósított zöldségek | 71 |
| Uborka | 71 |
| Paprika | 85 |
| Piros paradicsom | 89 |
| Zöldborsó | 92 |
| Zöldbab | 93 |
| Karfiol | 94 |
| Hagyma | 95 |
| Zeller | 96 |
| Cékla | 97 |
| Vegyes zöldségfélék és saláták | 99 |
| Gomba | 101 |
| Gyümölcsízek | 108 |
| Tudnivalók a gyümölcsízek főzéséről | 110 |
| Ribiszke | 112 |
| Kajszi és őszibarack | 113 |
| Őszibarackíz | 113 |
| Szilva | 114 |
| Alma | 116 |
| Dzsemek | 117 |
| Kajszidzsem | 118 |
| Szamócadzsem | 118 |
| Meggy- vagy cseresznyedzsem ribiszkepürével | 119 |
| Őszibarackdzsem | 119 |
| Aromás almadzsem | 119 |
| A dzsemek készítésekor előforduló leggyakoribb hibák | 120 |
| Gyümölcskocsonyák | 122 |
| Köszmétekocsonya | 122 |
| Almakocsonya | 122 |
| Ribiszkekocsonya | 123 |
| Lekvárok | 124 |
| Szilvalekvár | 124 |
| Almalekvár | 127 |
| Kajszilekvár | 127 |
| Meggy- és cseresznyelekvár | 128 |
| Hőkezelt édesített gyümölcs- és zöldségpürék | 129 |
| Alampüré | 129 |
| Kajszipüré | 131 |
| Szilvapüré almával | 131 |
| Sárgarépapüré | 131 |
| Gyümölcslevek | 133 |
| Lényerés | 133 |
| A gyümölcslevek hőkezelése | 136 |
| Levek | 139 |
| Rostos ivólevek | 143 |
| Kajszidzsúsz | 143 |
| Szamócadzsúsz | 145 |
| Őszibarackdzsúsz | 146 |
| Ribiszkedzsúsz | 146 |
| Almadzsúsz | 146 |
| Meggydzsúsz | 148 |
| Sárgarépadzsúsz | 148 |
| Diabetikus dzsúszok | 149 |
| Gyümölcs- és zöldségszörpök | 150 |
| Nagy cukortartalmú gyümölcsszörpök | 150 |
| Kevés cukrot tartalmazó szörpök | 153 |
| Gyümölcspüréből készült szörpök | 154 |
| Szörp készítése koronadugós palackokban | 155 |
| Borok | 157 |
| Fehérbor | 157 |
| Vörösbor | 161 |
| Gyümölcsborok | 162 |
| A borok leggyakoribb hibái és betegségei | 171 |
| Gyümölcscefrék készítése | 172 |
| Szilvacefre | 172 |
| Más gyümölcsökből készült cefre | 174 |
| Szárított gyümölcs, zöldség, gomba és levélzöld | 175 |
| Aszalt szilva | 175 |
| Aszalt kajszi | 176 |
| Aszalt körte | 176 |
| Aszalt alma | 177 |
| Aszalt csipkebogyó | 177 |
| Szárított zöldborsó | 177 |
| Szárított hagyma | 177 |
| Szárított levélzöld | 178 |
| Szárított gomba | 178 |
| Zöldség tartósítása sóban | 179 |
| Leveszöldség sóban | 179 |
| Fokhagyma sóban | 179 |
| Zöldséglevél és kapor sóban | 179 |
| Zöldbab sóban | 181 |
| Savanyított és marinált káposzta | 182 |
| Savanyított káposzta | 182 |
| Marinált káposzta | 184 |
| Fagyasztás | 188 |
| Gyümölcs fagyasztása | 192 |
| Gyümölcspüré fagyasztása | 194 |
| Félig besűrített gyümölcsízek és lekvárok fagyasztása | 195 |
| Fagyasztott szamóca | 195 |
| Fagyasztott ribiszke | 195 |
| Fagyasztott málna és szeder | 196 |
| Fagyasztott feketeáfonya | 196 |
| Fagyasztott kimagozott meggy és cseresznye | 197 |
| Fagyasztott szilva | 197 |
| Fagyasztott kajszi és őszibarack | 197 |
| Fagyasztott gyümölcslé | 198 |
| Zöldségek fagyasztása | 198 |
| Fagyasztott zöldborsó | 199 |
| Fagyasztott hüvelyes bab | 199 |
| Fagyasztott salátauborka | 199 |
| Fagyasztott gyalult tök | 199 |
| Fagyasztott paradicsom | 200 |
| Fagyasztott zöldpaprika | 200 |
| Fagyasztott kukorica | 200 |
| Fagyasztott kelkáposzta | 201 |
| Fagyasztott karfiol | 201 |
| Fagyasztott gyökérzöldségek | 201 |
| Fagyasztott zöldségkeverékek | 202 |
| Fagyasztott fűszernövény-levélzet | 203 |
| Fagyasztott gomba | 203 |
| Fagyasztott hús | 203 |
| A baromfi fagyasztása | 204 |
| Fagyasztott házikolbász | 205 |
| Fagyasztott koncentrált főzet | 205 |
| Tárgymutató | 206 |