808.982

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Hasznok és keserűségek

Egy szabadkai gimnazista század eleji naplója (1908-1910)

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szabadegyetem
Kiadás helye: Szabadka
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 151 oldal
Sorozatcím: Életjel Könyvek
Kötetszám: 85
Nyelv: Magyar 
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 86-82147-37-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. 300 példányban jelent meg.

Fülszöveg

Jász Dezső (Brenner Dezső) naplóját éppen a napló- és memoárírás, illetve -olvasás időszakában veheti kézbe az olvasó. Az olvasás időpontja nagyon is lényeges, hiszen a kulturális átrendeződés igényével fellépő olvasó a kritikai szigorra és az érzékeny gondolkodóra összpontosít. Az „energiátlanság" ugyanis szigorú ítélet, amely egy egész városra, egy egész nemzedékre vonatkozik. A bírálat főként a fiatalokat érinti, mégpedig a modernitás legapróbb mozzanataira is reflektáló fiatal gondolkodó nézőpontjából.
Csáth Géza gyógyszerész öccsének feljegyzései a naplóírói pozícióból eredő spontaneitás jegyeit hordozzák. A személyesség retorikája kapcsán Pilinszky János gondolatai merülnek fel: „A naplót én írom, s később - megérkezve az igazságba - a napló kezd írni engem."
Jász Dezső naplójának olvasója (a regionalitás megkerülhetetlen kérdései mellett) pontosan a Pilinszky által említett szerepcserére figyel, és azt is pontosan tudja, hogy a helyhez és időhöz kötött, hol kihagyásos, hol... Tovább

Jász Dezső

Jász Dezső műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Jász Dezső könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem