Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!
A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Jóslások a mezőségen

Etnomantikai elemzés

Szerző
Grafikus
Lektor

Kiadó: Bon Ami Könyvkiadó
Kiadás helye: Sepsiszentgyörgy
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 151 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-98072-1-6
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Minden kultúra a létezés tragikus, abszurd voltának feloldására, az élet megélhetésére tett kísérlet. Ugyanis a magára maradt, magára eszmélt ember a szakadatlan kiszolgáltatottság, idegenség... Tovább

Előszó

Minden kultúra a létezés tragikus, abszurd voltának feloldására, az élet megélhetésére tett kísérlet. Ugyanis a magára maradt, magára eszmélt ember a szakadatlan kiszolgáltatottság, idegenség iszonyát élte és éli meg. Esendő voltának be- és felismerésén alapulnak azok az ősi világ- és létinterpretációk (mítosz, mágia, vallás), amelyek az embert az örök, a kozmikus lét dimenziójába kapcsolják. Olyan kognitív konstrukciók ezek, amelyek rendet, törvényt vetítenek a világba, amelyen belül az emberi lét definiálható és elviselhető.
E világértelmezések mindenike a Nagy Titokkal kacérkodik: szakadatlanul ostromolják azokat a - vélt - falakat, amelyek mögött az abszolút Tudás rejtegeti magát. A falak mindegyre engednek ugyan az ostromnak, ám a Titok nem: mindig odább, az emberi tekintet elől újabb területekre költözik (Lévi 1994, 7.). Megmarad a világ újrafogalmazására ösztönző örök kihívásnak.
Hogy milyen a világ, mi az élet oka és finalitása, azt kultúránk tanítja meg. Tudnunk kell viszont azt, hogy a mi kultúránk közvetítette kép egy lehetséges világkép. A világfolyamat egy más perspektívából történő szemlélése más világképet eredményez. Nem jobbat, nem rosszabbat, csupán - másat. S ezt jó állandóan észben tartanunk. Mindannyian, akik egy adott kultúrához tartozunk,, áldozatai is vagyunk kultúránknak. Azáltal, hogy bizonyos értelmezésekre, teljesítményekre, értékítéletekre beállítódunk, közömbösekké válunk más, lehetséges értékekkel, értelmezésekkel szemben.
Egy világértelmezés kizárólagossá emelése a mássággal szembeni intoleranciát eredményezi. Megfoszt attól a lehetőségtől, hogy a másságot belülről érzékelve annak koherenciáját, adott elméleti premisszákon nyugvó racionalitását felfedezzük.
Ha mai (vallásos? racionális?) világértelmezésünk pozíciójából netán kaotikusnak, logikátlannak tűnik az ókori Kelet, a középkori Európa, az afrikai bennszülöttek világlátása, világértelmezése, próbáljunk azon is elgondolkodni, milyennek látná a mi kultúránkat a keleti, a középkori, a primitív ember az ő perspektívájából. Vissza

Fülszöveg

Ha rehabilitásra szorul az a tudás, amit hiedelemnek szokás nevezni, akkor e szerény munka épp erre tett kísérletet. Az elemzés tárgyául választott kultúraszeletet megpróbálja abból a fókuszból szemlélni, amelyből megérthető és értelmezhető. Ezért egyaránt távol áll tőlem mind a romantikus hagyományápolás, mind a babonaellenes felvilágosítás szándéka.

Tartalom

Bevezetés 5
A jóslás 7
I. A test mint receptor 9
II. Álomfejtés 22
III. Az átmetszett élet/idő 35
IV. Determináción alapuló előjelek 38
V. Előjelek 44
VI. Analógián alapuló jóslások 47
VII. Az intézményesített jóslás 67
A cseberbenézés (Egy jóslás morfológiai elemzése) 97
Kísérlet a megjósolt jövő elhárítására 126
A mantika elvi alapja 127
A jóslás funkciói 130
Irodalom 135
Adatközlők mutatója 140
Helynévmutató 144
Tartalom 147

Keszeg Vilmos

Keszeg Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Keszeg Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem