1.034.986

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Jedlik Ányos Gimnázium Jubileumi Évkönyv 1945-2005

A budapesti Jedlik Ányos Gimnázium fennállása 60. évfordulójára

Szerző

Kiadó: Jedlik Ányos Gimnázium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 180 oldal
Sorozatcím: Jedlik Ányos Gimnázium Évkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-219-007-6
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Köszöntő

Jedlikesnek lenni kitüntetés.
Ez a megállapítás tanár és diák számára evidencia. Az öreg diákoknak természetes állapot, a most tanuló fiataloknak pedig néhány év múlva szintén az... Tovább

Előszó

Köszöntő

Jedlikesnek lenni kitüntetés.
Ez a megállapítás tanár és diák számára evidencia. Az öreg diákoknak természetes állapot, a most tanuló fiataloknak pedig néhány év múlva szintén az lesz, amikor az egyetemekről, főiskolákról vagy a munkahelyekről tekintenek vissza a Táncsics Mihály utcai épületben eltöltött évekre. Ennél nagyobb elismerést csak az jelenthet, ha valamit vagy valakit e kitüntetés birtokosainak, vagyis a Jedlikeseknek az emlékezete őriz meg. Ezt az ordót nem hivatalok és hivatalosságok, hanem azok ítélik oda, akik az idén hatvan éves Jedlik Ányos Gimnáziumban tanultak vagy tanítottak, illetve most is az intézményhez köti őket hivatásuk, tanulmányuk. Ilyen Jedlik Ányos bencés szerzetes, a gimnázium névadója, ilyenek a középiskola hat évtizeddel ezelőtti alapítói, a bencés rend tanárai, a csepeli helyhatóság akkori vezetői. Ilyen dr. Vermes Miklós tanár úr, akinek Csepelen, Sopronban és még sok helyen az idén ünnepelték, ünnepeltük születésének századik évfordulóját.
Az iskoláról és az előbbiekben említett jeles személyiségekről nálam avatottabb szerzők szólnak majd a jubileumi évkönyvben. Ezekben a sorokban most csak egy pedagógusról szeretnék szólni: arról a pedagógusról, aki négy évtizedes munkájából huszonhattal a hagyományokat, a gimnázium értékeit gyarapította, hírnevét öregbítette elődeihez és a névadóhoz méltó tettekkel, felelősséggel, áldozatkészséggel. Pedagógusról és nem igazgatóról írók, miközben mindnyájan jól tudjuk, Zanati Béla az elmúlt több mint negyed század legnagyobb részében a Jedlik gimnázium tanári karát, az iskola életét irányította. Zanati Béla azonban mindvégig pedagógus maradt. Szakértelme, hivatástudata, humanizmusa vívta ki a tekintélyt a diákok és a tanárok között. A Somogy megyei Bárdudvarnokról, születési helyétől hosszú, akadályokkal teli, de minden állomásában tiszteletre méltó út vezetett Csepelre, a Jedlik Ányos Gimnáziumba. A kadarkúti kisiskolás, a kaposvári gimnazista és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen matematika - fizika szakos középiskolai tanári diplomát szerzett fiatalember Ady soraival élve mindvégig az maradt, ami volt: „Nemes, küzdő, szabadlelkű diák". Melyek voltak az elismertséghez vezető adottságok, lépcsőfokok? - tette fel a kérdést egy olyan megemlékezésben, amelyet „Muki bácsiról" írt. A válasz Vermes Miklósra vonatkozik, de Zanati Béla ismerői tudják, hogy az igazgatóval kapcsolatban ugyanúgy igazak: „tehetség, önzetlen, segítő kollégák. Vissza

Tartalom

Rendhagyó előszó 5
A Jedlik Ányos Gimnázium története 1945-2005 7
Összeállította: Krassói Kornélia-Zanati Béla
Emlékfényesítő hat évtizedből 57
Írta:
Dr. Kontra Mária - Jovánovics Miklós - Keyha Tibor - Dr. Cserhalmi Zsuzsa - Fodor Mária - Juhász Attila - Árváné Doba Mária:
Akiket nem felejtünk: 81
Dr. Bonhardtné Keszthelyi Katalin
Tarján Elemér
Dr.Patonay Ervinné
Dr.Mezei Ottó
Dr.Blazovich Ágoston
Egy tudós tanár 89
írta:
Krassói Kornélia - Zanati Béla:
Megemlékezés 95
írta:
Dr. Sebestyén Zoltánné:
A Jedlik Ányos Gimnázium tanárainak névsora 1945-2005 97
A Jedlik Ányos Gimnáziumban érettségizett tanulók névsora 1950-2004 101
Alkotó tanárok, alkotó diákok 157
Büszkeségeink: országos tanulmányi versenyek helyezettei ( 2000-2005)
Dr. Szekszárdiné Gábor Ágnes
Lengyel Géza
Hargitai Zsófia
Ritmusgyakorlatok
A jubileumi év munkarendje 159
A tanév eredményei a számok tükrében 173
A jubileumi év (2004/2005) névsorai 175
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv