A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A Móra Ferenc Múzeum Évkönyve 1982/83-2. (dedikált példány)

A szegedi táj tanyái

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Móra Ferenc Múzeum
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 270 oldal
Sorozatcím: A Móra Ferenc Múzeum Évkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Juhász Antal szerző által dedikált példány. Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Kihajtható és kivehető melléklettel. Angol, német, francia és orosz nyelvű tartalomjegyzékkel. A könyv 1000 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A táj, amelynek települését vizsgáljuk, a mai magyar Alföld, a Duna-Tisza köze egy része, olyan terület, amely sem természetföldrajzi, sem néprajzi jellemzői alapján ma nem különül el közvetlen... Tovább

Előszó

A táj, amelynek települését vizsgáljuk, a mai magyar Alföld, a Duna-Tisza köze egy része, olyan terület, amely sem természetföldrajzi, sem néprajzi jellemzői alapján ma nem különül el közvetlen környezetétől. Kiszemelése és körülhatárolása kifejezetten történeti szemszögű meggondolások, elsősorban a 18-19. századi tulajdonviszonyok és közigazgatási határok nyomán történt.
Legnagyobb közigazgatási egysége Szeged városa, hatalmas határával. A Város határának kiterjedése a török hódoltságot követő évtizedekben, a kun puszták tulajdonjogáért, majd legeltetéséért folytatott pereskedés után, hosszas birtokvitákat lezáró királyi adományozásokkal tisztázódott. A 18. század közepére jutott nyugvópontra a középkorban már szegedi polgárok által használt számos puszta (Móra halma, Kistelek, Zákány, Kereset, Bilisics stb.) tulajdonjoga, ami után csak 1776- ban, Kistelek telepítésekor változott a Város határterülete. Attól fogva kisebb változásokkal lényegében az 1950. évi közigazgatási reformig állandósult a 142 000 kat. hold kiterjedésű városhatár. Szeged határába ékelődött az 1719-ben telepített Dorozsma 32 350 kat. holdnyi területen. Dorozsma a Jászkunság 1745. évi megváltásától, 1876-ig, a kiváltságos területeknek a vármegyeszervezetbe történt betagolódásáig a Kiskunsághoz tartozó szabad jogállású település volt.
Szeged szomszédságában fekszik két, Árpád-kor óta kontinuus népességű község: Algyő és Tápé. Előbbi a török hódoltság után, magánföldesúri úrbéres község, Tápé pedig 1247-től 1848-ig - kisebb hódoltsági megszakítással - Szeged jobbágyfaluja.
Tápétól északra, a Tisza folyó és a szegedi határ közötti terület 1728-tól szintén földesúri birtok, az ún. Mindszent-Algyői uradalom, melyet 1803-tól az új tulajdonos nevéről Pallavicini uradalomnak, későbbi központjáról Sövényházi uradalomnak is említ a történeti szakirodalom. Az uradalom északon Csany és Felgyő határáig terjedt, melyek már a Károlyi család birtokai voltak, a 19. század második felében pedig hozzátartozott a Pest vármegyében fekvő Péteri puszta. Kutatóterületünk itt nem egészen követi az uradalom birtokhatárát. Nem terjesztettük ki vizsgálatainkat Mindszent községre, mivel tiszántúli település, így kívül esik a Duna-Tisza közi tájon, - Tömörkény pusztára, mely a 18. századtól a mindszenti jobbágyok úrbéres legelője, ezért használata, majd betelepülése Mindszenthez kötődött - és a Péteri pusztára, mert más vármegyei közigazgatáshoz tartozott és különben is viszonylag rövid ideig, mindössze fél évszázadig volt a Pallaviciniek birtoka. Az uradalomnak így körülhatárolt, kutatott területe a századfordulón 55 718 kat. holdra rúgott. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A tanyák és más külterületi lakott helyek településnéprajza11
Telelülési viszonyok a 18. sz. elején11
Szállások és tanyák Szeged határában16
16-17. századi szállások16
A szegedi határ övezetei, a határhasználat rendje, a szálláskialakulás feltételei20
Szállások és tanyák a kaszálóövezetben a 19. század közepéig28
A szőlőhegyek és a tanyafejlődés53
Kertészség, szántóföldi tanyák53
A közlegelők felosztása és a tanyásodás62
A tanyák népessége 1850 és 1900 között75
A tanyarendszer kiteljesedése. 20. századi városi földbérletek82
Tanyai iskolák98
Tanyai kapitányságok, közigazgatási központok101
A tanyaközségek önállósulása 1950-ben107
Szállások és tanyák Dorozsma határában109
Tanyaközpontok124
Kistelek és tanyái128
Tápé és tanyái138
A homokpuszták: Ötömös, Mérges, Pusztaszer benépesedése141
Öttömös településtörténete142
Mérges puszta benépesedése144
Felső-Pusztaszer benépesedése149
Az uradalmi birtok településtörténete165
Dohánykertészségek166
Algyői szállások179
Majorok185
Baks települése192
Haszonbéres földön települt tanyák194
Sándorfalva telepítése és tanyái200
A tanyai település formai sajátosságai207
A tanyai településforma változatai207
Tanyai telekelrendezés209
Összegzés223
Irodalom231
Adattár237
Idegen nyelvű összefoglalók249

Juhász Antal

Juhász Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Juhász Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv