1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Érteni a szív nyelvén

27 éves az Eötvös Társaság

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"Eötvös József" Cigány - Magyar Pedagógiai Társaság Elnökségének
Tisztelt Elnökség! Elnök Asszony!
Társaságunk megalakulása óta, irányító és segítő munkájuknak következtében, több mint negyed százada, töretlen az együttműködésünk. Nyugdíjas éveimben is tovább tudtam folytatni azt a tevékenységet, ami egész életemet átszőtte. A gyermekek nevelését, személyiségük formálását - minden gyermek esetében, akármilyen színű is volt a bőrük. Akármelyik nemzeti kisebbséghez tartozó családok bízták rám, gyermekeik nevelését. Változó, értékeket vesztett világunkban „legendának" tartják azt, hogy a gyermekek szülei, önzetlen segítséget nyújtottak a nehéz sorban élő cigány gyerekeknek. Együtt működtek a gyermekek szüleivel, elfogadták a másságukat, tisztelve az emberi méltóságukat. Együtt támogatták a gyermekek integrált nevelését, az iskolára való készségeik, képességeik fejlesztését. Differenciáltan segítettük a szociális körülmények miatt hátrányokkal küszködőket. Ma már, csupán fél évszázad... Tovább

Fülszöveg

"Eötvös József" Cigány - Magyar Pedagógiai Társaság Elnökségének
Tisztelt Elnökség! Elnök Asszony!
Társaságunk megalakulása óta, irányító és segítő munkájuknak következtében, több mint negyed százada, töretlen az együttműködésünk. Nyugdíjas éveimben is tovább tudtam folytatni azt a tevékenységet, ami egész életemet átszőtte. A gyermekek nevelését, személyiségük formálását - minden gyermek esetében, akármilyen színű is volt a bőrük. Akármelyik nemzeti kisebbséghez tartozó családok bízták rám, gyermekeik nevelését. Változó, értékeket vesztett világunkban „legendának" tartják azt, hogy a gyermekek szülei, önzetlen segítséget nyújtottak a nehéz sorban élő cigány gyerekeknek. Együtt működtek a gyermekek szüleivel, elfogadták a másságukat, tisztelve az emberi méltóságukat. Együtt támogatták a gyermekek integrált nevelését, az iskolára való készségeik, képességeik fejlesztését. Differenciáltan segítettük a szociális körülmények miatt hátrányokkal küszködőket. Ma már, csupán fél évszázad alatt végzett munkámról és élményeimről, apró-cseprő írásaimmal fogalmazom meg és elevenítem fel a cigányság belső világát, értékeit, hagyományaikat, hogy minél többen megismerhessék. Szét kívánom osztani azokat a tapasztalatokat, amivel bizonyíthatom, hogy minden gyermekben értékek rejtőznek. Ezeket a gyermekeket öröm volt fejleszteni. Olyan értékeket hordoznak magukban, mint a zenei, manuális készségek. Gazdag a képzeletviláguk. Az ősi családi nevelési kultúrájukra alapozni lehetett. Az intézményi szocializáció során építhettem a családi tevékenységekre: Az egymás segítése, a mindent megosztó képességeik - befolyásolták a közösséghez tartozás érzéseit. Baráti kapcsolatok szép példáinak számtalan tényeit lehetne felsorolni. A nevelés folyamatában biztosítottam azokat a feltételeket, amiből a gyermekek saját lelki szükségleteiket kielégíthették. A különböző nemzetiségek hagyományainak, szokásainak a gyakorlati feltételeit is megteremtettem. A gyermekek saját maguk fedezték fel a saját és egymás belső értékeit. Barkácsoltak, fúrtak faragtak, vesszőket fontak. Szerepjátékaikban egymás népviseletét, ruhadarabjait magukra öltötték. Képek, mesék, énekek, amit otthonról hoztak, megtanították egymásnak. Önfeledt játékaikban nyomát sem lehetett érezni a másság elutasításának. Ugyanúgy a szülők is megajándékoztak bennünket nemzetiségüket jelző tárgyakkal. A szülőknek köszönet és hála a Szabolcsfalvi óvodában, és a Pécs Szabolcstelep Bányatelepi Iskolában - akikkel harmonikusan együttműködhettem és ezt megörökíthettem a Szeretet Pedagógiája c. könyvemben. Életem során sokféle tevékenységet kezdeményeztem a cigányság érdekében. Az „Eötvös József' Cigány - Magyar Pedagógiai Társaság, amelynek alapítója és megyei tagozatvezetője vagyok mindig támogatott, gondozta írásaimat. Valóban számon tartottak, tartanak. 2007-ben eljuttattak a legnagyobb szakmai elismeréshez, a Magyar Kultúra Napján a Brunszvik Teréz díjat vehettem át. 2010-ben a közösségi munkámért a Raul Wallenberg díj kitüntetést kaptam. A gondviselés tenyerén hordott, hogy átvehettem. Köszönöm, hogy élni segítenek!
Tisztában vagyok azzal, hogy hazánkban, Baranya megyében, Pécs városa külterületi intézményeiben a Társaság tagjai közül sokan voltak és vannak, lesznek, akik önzetlenül, nevelnek - oktatnak a gyermekek jövőjét szolgálják. Teszik ezt együtt a családdal. Mert a szociális, nevelési hátrányok leküzdéséhez, belső akarati erő és tudás szükséges! Felemelkedés záloga a tanulás. Időm végezetéig én is teszem a dolgomat, mert van egy Társaságom.
Budapest, 2013. január 25. Tisztelettel: Tóth Józsefné Gizi néni Vissza

Tartalom

Juhász Gyula:
Prológus Eötvös József ünnepére 10
BEVEZETŐ
Rácz Gyöngyi:
Az „Eötvös József" Cigány - Magyar Pedagógiai Társaság 27 éves 12
Duló Károly:
Országos Roma Filmakadémia Zamárdiban - visszajelzésekkel 27
Kovács József Hontalan:
A tudás és a szeretet ünnepe 32
Molnár István Gábor:
Kadi Phuv Si Muro Them - Ez a Föld a Hazám 33
HELYZETKÉP:
Nagy Ferenc - Rácz Gyöngyi:
Aktuális programok, feladatok 42
Nemesné Leiti Magdolna:
Állami neveltek családjainak gondozása 54
Takács Géza:
Lehetne-e Csobánkán, a szegregált iskolából nemzetiségi iskola? 59
Magyar Ari:
Rozika gyermekei 65
Takács Géza:
Iskolai jelenetek - Csütörtöki foci 68
Szabó Istvánné Nagy Magdolna:
Békési család
Molnár István Gábor:
Úton 79
Csóka János Pál - Giczy Béla - Molnár István Gábor:
Újpesti Cigány Közösségi Ház 81
Trencsényi László:
Mikor is kezdődött 90
MŰVÉSZET
Erdős István:
Vak Béla nótája 96
Ducsai Tiborné:
Drámapedagógia 101
Vinczéné Bíró Etelka:
A beszéd művészete 111
PÉLI TAMÁSRA EMLÉKEZÜNK
Pethes Mária:
Péli Tamás 118
A hátsó borítón
Sajgó Szabolcs:
Lehetnél
Tóth Józsefné:
Levél a Társasághoz
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Érteni a szív nyelvén Érteni a szív nyelvén
Állapot:
1.740 Ft
870 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba
konyv