1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Juhtenyésztés

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 270 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókat, illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A JUH NÉPGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE

A juh háromirányú termelésével szolgálja az embert. Szőrköntöse, azaz gyapja egyike a szövőipar legbecsesebb nyersanyagainak. A vegyi technika az utóbbi években... Tovább

Előszó

A JUH NÉPGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE

A juh háromirányú termelésével szolgálja az embert. Szőrköntöse, azaz gyapja egyike a szövőipar legbecsesebb nyersanyagainak. A vegyi technika az utóbbi években meglepően értékes műszálakat állított elő; a rostokat termelő növények nemesítése is gyors ütemben halad előre, mégis a finom gyapjú velük szemben megőrzi becsét. Hogy a finom gyapjúra szükség van, azt semmi se igazolja jobban, mint az a tény, hogy a legutóbbi 20 év alatt tovább fejlődik a juhtenyésztés. A földkerekség juhállománya 1938-ban 755 millió volt, 1951-ben 786 millió volt, 1953-ban 814 millió volt, 1954-ben 824 millió volt, 1955-ben 833 millió volt, 1956-ban 908 millió volt. A számszerű emelkedés 20 év alatt 20%-os. Miért van szükség még mindig finom gyapjúra? Ha a merinógyapjút textilipari szempontból akár növényi rostokkal (pamut, len, kender), akár más állati szőrökkel vagy a vegyi ipar termékeivel összehasonlítjuk, akkor kiderül, hogy szálfinomságban, fehérségben és festhetőségben a merinógyapjú egyenlő értékű a pamuttal és a cellulóz-műszállal. Szakítóhosszúságban (erősségben) ugyan a merinógyapjút a pamut 25%-kal, a lenszál 100%-kal felülmúlja, de minden egyéb értékmérőben a felsorolt textilanyagok között elvitathatatlanul vezet a merinójuhok gyapja. Ha a merinógyapjú tartósságát (hajtogatással szembeni ellenállását) 100-zal jelöljük, akkor a teveszőré és pamuté csak 50, a lenszálé 40, sőt a cellulóz-műszálé csak 10. Nyújthatóságban a merinógyapjú egyenlő értékűnek mutatkozik a durva gyapjúval és a teveszőrrel, de már a cellulóz-szál vele szemben csak 50, a pamut 20, a lenszál 5 értékszámot érdemel. Rugalmasságban még az említett állati szőrök (durva gyapjú és teveszőr) 100, a pamut csak 30, a lenszál 25, a cellulóz-műszál pedig csak 10 értéket képvisel a merinógyapjú 100 értékszámával szemben. Hőszigetelésben is egyenlő értékűek az állati szőrök, de már a növényi eredetűek távolról sem. Vissza

Tartalom

Első rész
Bevezetés
A juh népgazdasági jelentősége ..................................................3
A juh mezőgazdasági jelentősége ..........................................................5
A juhot nem töri a belterjes gazdálkodás? ......................................7
A juh megnevezése ivar és kor szerint............................................................8
A juh domesztikációja .....................................................................9
Második rész
Előismeretek a juhtenyésztés gyakorlásához
A testtájak külső alakulásának ismertetése .....................................13
A fej .....................................................................13
A törzs ........................................................................15
A végtagok..........................................................................................................18
A juh konstitúciós típusai ......................................................................20
Méretek felvétele a juhon ........................................................21
A juh súlya ...................................................................................23
A juh életkorának meghatározása........................................................................23
A juhok bőre ..................................................................................................25
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság...................................................26
Gyapjúismeret
A gyapjú .....................................28
A bundát alkotó szőrképletek ..................28
A gyapjúszál kémiai összetétele ................31
Gyapjúzsír....................................32
A gyapjúszál tulajdonságai.....................34
A gyapjúszál színe ........................34
A gyapjúszál fénye........................35
A gyapjúszál „finomsága" (vastagsága)......36
A gyapjúszál hűsége.......................41
A gyapjúszál erőssége (szilárdsága, tartóssága)...........42
A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága .............................44
A gyapjúszál nyújthatósága ......................................................................44
A gyapjúszál rugalmassága................................................................................45
A gyapjúszál zsugorodóképessége (nemezedő-képessége).......................46
A belszerkezet (jelleg) ...........................................................................46
A gyapjú összértékét kifejező „szortimentum"-ok ...............................................49
Kiegyenlítettség .......................................................................................50
Gyapjúféleségek ........................................................................................53
„Nyírósúly", „gyapjúanyag", „rendement" ...................................................56
Harmadik rész
A juh fajtái
A juhfajták csoportosítása .........................................................................59
A merinók ...............................................................................................60
A finom posztógyapjas merinó ...........................................................................61
A rambouillet vagy francia fésűsmerinó ...............................................62
A francia húsmerinó..............................................................................................64
A német húsmerinó ........................................................................................65
A magyar fésűsmerinó .............................................................66
A magyar húsmerinó...............................................................................70
A Szovjetunió „finomgyapjas" fajtái ..............................................................71
A cigája ....................................................................74
A racka .........................................................................................77
A tolna-baranyai sváb juh ...................................................80
A keletfriz ..............................................................................81
A karakul ...........................................................................................82
Ile -de Francé..........................................................................................85
Az angol down-juhok .....................................................................................87
Egyéb fajták ................................................................ 89
A tenyészjuhok kiválasztása, takarmányozása és ápolása
Milyen fajtát tenyésszünk? ..............................................96
Az anyajuhok kiválasztása .................................................97
1. Termékenység és nevelőképesség ....................................98
2. Egészséges, ép és szilárd szervezet .....................................101
3. Testnagyság .........................................................101
4. A kor ........................................................103
5. Testalkat ........................................................105
6. Termelőképesség.....................................................105
7. Igénytelenség és élelmesség.........................................108
8. Származás és átörökítőképesség ........................................108
A tenyészkosok kiválasztása..................................................109
A kos tenyészértékének meghatározása ivadékvizsgálattal .......................112
Milyen értékmérőkre alapozzuk a vizsgálatot?..............................112
A háremek összeállítása..................................................113
Egy egy kos háremébe hány anyajuh osztandó be? ........................114
Adatgyűjtésre szolgáló jegyzőkönyv ......................................114
Ciklikus cserepárosítás..................................................... 115
Törzsnyáj -alakítás.............................................................. 116
Juhok törzskönyvezése........................................................ 118
Állományfelvétel ......................................................... 118
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése .................................. 118
A külemi bírálat előfeltételei............................................ 119
Jegyezzük fel összes anyajuhaink termelési adatait! ............................. 121
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyagszükséglete.................... 124
A juh nyári takarmányai...................................................126
Gyeplegelők ............................................................ 127
Tarlók .................................................................. 128
Mesterséges legelők ...................................................... 129
Óvintézkedések legeltetés közben .......................................... 129
A legeltetés rendje ....................................................... 130
A juhászkutya ......................................................... 132
A juh téli takarmányai ...................................................... 134
A szilázsok.............................................................. 134
Téli legelők ........................................................... 134
Nedvdús takarmányok.................................................... 135
Szénafélék ............................................................. 136
Szalmafélék.............................................................. 136
Abrakfélék ............................................................137
A juhok itatása .......................................................................137
A tenyészkosok takarmányozása .............................................. 138
A juhakol..................................................................... 139
A juh ápolása .............................................................. 146
Körömápolás ........................................................... 146
Orrbagócs-betegség (Oestrosis) ............................................. 146
Kergeség (Coenurosis)..................................................... 147
Hólyagférgesség........................................................... 148
Bárányok galandférgessége................................................. 149
Gyomor-bélférgesség és tüdőférgesség ...................................... 149
A mételykor............................................................ 150
A juhcsimbe .......................................................... 151
A rühösség .............................................................. 153
A juhok büdös sántasága (panaritiuma)..................................... 154
Tőgy-gyulladás............................................................ 156
Felfúvódás .....................................................................156
Ötödik rész
A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés
A párosítás .......................................................................157
Az üzekedés (berregés) jelei, tartama és ismétlődése ..................................158
Mikor ellessünk? ..............................................................159
A sűrített (gyakoribb) elletés....................................................................163
Elletés az anyanyájak megosztásával ..........................................................165
Egy koshoz hány anyajuh osztható be? .....................................................165
Az anyák és kosok előkészítése a pároztatásra .................................166
A pároztatás (behágatás, beűzetés).............................................169
A pároztatási idény időtartama ........................................................................170
Az utópároztatás..........................................................................171
A mesterséges termékenyítés .....................................................................172
A vemhesség jelei és tartama ....................................................................173
A vemhes anya takarmányozása és ápolása..........................................................................174
Koraszülés és elvetélés.............................................................................176
A juh szaporasága ....................................................................................176
Az ellés............................................................................178
A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása .........................................................179
Hatodik rész
A juh felnevelése
A szopós bárány ápolása és táplálása................................................................182
A szopós bárányok osztályozása.................................................................188
A bárányok leválasztásának ideje........................................................................189
A növendék jerkék és ürük takarmányozása ......................................................................190
A növendékkosok második bonitálása, takarmányozása és ápolása ................................191
Hetedik rész
A juh gyapjú termelése
Milyen gyapjút termeljünk? .....................................................................193
Gyapjúhozam ..............................................................................................193
A gyapjú mennyiségére és minőségére befolyást gyakorló külső tényezők......................197
A táplálás hatása ........................................................................197
A nemi élet, vemhesség és szoptatás hatása ................................................................199
Vannak-e különleges gyapjúnövesztő anyagok?..............................................................200
A talaj és klíma hatása ......................................................................201
A nyírás gyakoriságának hatása a gyapjú növekedésére............................................201
A bunda ápolása az élő juhon ...............................................................203
A juhok nyírása ..................................................................................................205
Mikor nyírjuk a juhokat? ...............................................................205
Mikor nyírjuk a bárányokat? .................................................................205
Előkészületek a nyíráshoz...................................................................206
Nyírás kézi ollóval...........................................................................206
Nyírás géppel..........................................................................................207
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása.....................................................208
A gyapjú beváltása ......................................................................................211
A bundák gyári osztályozása .................................................212
Nyolcadik rész
A juh tejtermelése
A juhtejgazdaság jelentősége ..................................................213
A juhtej kémiai és fizikai tulajdonságai .......................................214
A tej mennyisége és hozamának növelése .....................................216
A fejés módja ...............................................................220
A juhtej értékesítése .........................................................224
A roquefort és merinofort................................................. 225
Csermajori juhsajt........................................................ 226
Egyéb juhsajtok ......................................................... 227
A juh túró................................................................ 227
A zsendice és az orda..................................................... 229
Vajkészítés juhtejből és savóból ........................................... 230
Kilencedik rész
A juh hústermelése
A juh hizlal ás általános elvei ................................................. 231
A húsipar egyéb kívánalmai ................................................. 232
Tejesbárányok hizlalása ...................................................... 232
Pecsenyebárányok (exportbárányok) hizlalása ...................................233
Pecsenyebárányok „gazdasági" hizlalása ......................................234
Fiatal kosok hizlalása ........................................................ 235
Kifejlődött ürük hizlalása .................................................... 235
A juhbőrök kezelése........................................................... 237
A juh bastardjai rokonfajokkal ............................................... 238
Függelék
A kecske tenyésztése
A kecske gazdasági jelentősége ................................................ 239
A házi kecske domesztikációja ............................................... 240
Előismeretek a kecske tenyésztésének gyakorlásához ............................ 241
A külső testtájak alakulása ............................................... 241
A bőr, a szőrzet és a szín ................................................ 242
Testméretek és testarányok ...............................................243
A súly...................................................................243
Az életkor meghatározása ................................................ 243
A kecske fajtái ................................................... ...........244
Tenyészállatok kiválasztása.................................................... 247
A kecske takarmányozása.....................................................249
Pároztatás, vemhesség és elletés................................................ 251
A gödölyék és gidák felnevelése ...............................................252
A kecske ápolása ...........................................................253
A kecske mint tejtermelő ....................................................255
A kecske mint hústermelő .................................................... 255
A kecske mint erőtermelő......................................................256
A kecske egyéb haszonvételei .................................................257
A juh és kecske takarmányai (táblázat) .......................................257
Tárgymutató.................................................................261

Schandl József

Schandl József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Schandl József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv