kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 263 oldal |
| Sorozatcím: | Agrártudományi Egyetem tankönyvei |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Tankönyvi szám: 0526/II. Fekete-fehér fotókat, illusztrációkat tartalmaz. |
| Bevezetés | |
| A juh népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 3 |
| Tervfeladatok a juhtenyésztésben | 6 |
| A juh megnevezése kor és ivar szerint | 7 |
| A juh domesztikációja | 8 |
| Előismeretek a juhtenyésztés gyakorlatához | |
| A testtájak külső alakulásának ismertetése | 14 |
| A fej | 14 |
| A törzs | 16 |
| A végtagok | 19 |
| A juh konstitúciós típusai | 21 |
| Méretek felvétele a juhon | 2 |
| A juh súlya | 123 |
| A juh életkorának meghatározása | 24 |
| A juhok bőre | 25 |
| A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság | 26 |
| Gyapjúismeret | |
| A gyapjú | 27 |
| A bundát alkotó szőrképletek | 27 |
| A gyapjúszál kémiai összetétele | 31 |
| A gyapjúzsír | 31 |
| A gyapjúszál tulajdonságai | 33 |
| A gyapjúszál színe | 33 |
| A gyapjúszál fénye | 35 |
| A gyapjúszál "finomsága" | 36 |
| A gyapjúszál hűsége | 40 |
| A gyapjúszál erőssége | 41 |
| A gyapjúszál simulékonysága | 44 |
| A gyapjúszál nyújthatósága | 44 |
| A gyapjúszál rugalmassága | 45 |
| A gyapjúszál zsugoródóképessége | 46 |
| A belszerkezet (jelleg) | 46 |
| A gyapjú összértékét kifejező szortimentumok | 49 |
| Kiegyenlítettség | 51 |
| Gyapjúféleségek | 53 |
| A gyapjúhozam | 56 |
| Nyírósúly, gyapjúanyag, rendement | 60 |
| A juh fajtái | |
| A juhfajták csoportosítása | 63 |
| A merinók | 64 |
| A finomposztógyapjas merinó | 65 |
| A rambouillet vagy francia fésüsmerinó | 67 |
| A francia húsmerinó | 68 |
| A német húsmerinó | 70 |
| A magyar húsmerinó | 70 |
| A Szovjetunió finomgyapjas fajtái | 77 |
| A cigája | 78 |
| A racka | 81 |
| A tolna-baranyai sváb juh | 85 |
| A keletfríz | 89 |
| A karakul | 90 |
| Ile de France | 92 |
| Az angol down-juhok | 96 |
| Egyéb fajták | 101 |
| A tenyészjuhok kiválasztása, takarmányozása és ápolása | |
| Minő fajtát tenyésszünk? | 108 |
| Az anyajuhok kiválasztása | 109 |
| A tenyészkosok kiválasztása | 121 |
| A juhok törzskönyvelése | 127 |
| A juh életbentartó (és gyapjútermelő) tápanyagszükséglete | 128 |
| A juh nyári takarmányai | 136 |
| A juh téli takarmányai | 141 |
| A juhok fiatalítása | 143 |
| A tenyészkosok takarmányozása | 144 |
| A juhakol | 145 |
| A juh ápolása | 150 |
| A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés | |
| A párosítás | 161 |
| Az üzekedés (berregés) jelei, tartalma és ismétlődése | 162 |
| Mikor ellessünk? | 163 |
| A sűrített (gyakoribb) elletés | 167 |
| Egy koshoz hány anyajuh osztandó be? | 169 |
| Az anyák és a kosok előkészítése a pároztatásra | 170 |
| A pároztatás (behágatás, beüzetés) | 173 |
| A mesterséges megtermékenyítés | 174 |
| A vemhesség jelei és tartalma | 175 |
| A vemhes anya takarmányozása és ápolása | 176 |
| Koraszülés és elvetélés | 176 |
| A juh szaporasága | 178 |
| Az ellés | 178 |
| A szoptató, illetőleg fejős anyák takarmányozása | 180 |
| A juh felnevelése | |
| A szopós bárány ápolása és takarmányozása | 186 |
| A szopós bárányok osztályozása | 192 |
| A bárányok elválasztásának ideje | 193 |
| A növendékjerkék és ürük takarmányozása | 195 |
| A növendékkosok második bonitálása, takarmányozása és ápolása | 196 |
| A juh mint tejtermelő | |
| A juhtejgazdaság jelentősége | 213 |
| A juhtej kémiai és fizikai tulajdonsága | 215 |
| A tej mennyisége és fokozásának eszközei | 217 |
| A fejés módja | 221 |
| A juhtej értékesítése | 223 |
| A juh mint hústermelő | |
| A juhhizlalás általános elvei | 230 |
| A húsipar egyéb kívánalmai | 230 |
| Tejesbárányok hizlalása | 231 |
| Pecsenyebárányok és exportbárányok hizlalása | 231 |
| Kifejlődött ürük hizlalása | 233 |
| A juh bastardjai rokonfajokkal | 233 |
| A kecske tenyésztése | |
| A kecske gazdasági jelentősége | 235 |
| A házi kecske domesztikációja | 236 |
| Előismeretek a kecske tenyésztésének gyakorlásához | 237 |
| A külső testtájak alakulása | 237 |
| A bőr, a szőrzet és a szín | 238 |
| Testméretek és testarányok | 239 |
| A súly | 239 |
| Az életkor meghatározása | 239 |
| A kecske fajtái | 239 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 239 |
| A kecske takarmányozása | 244 |
| Pároztatás, vemhesség és ellés | 246 |
| A gödölyék és gidák felnevelése | 248 |
| A kecske ápolása | 249 |
| A kecske mint tejtermelő | 250 |
| A kecske ápolása | 250 |
| A kecske mint hústermelő | 252 |
| A kecske mint erőtermelő | 253 |
| A kecske egyéb haszonhajtásai | 253 |
| A juh és kecske takarmányai (táblázat) | 254 |
| Tárgymutató | 257 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.