kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 184 oldal |
| Sorozatcím: | Agrártudományi Egyetem tankönyvei |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 66 fekete-fehér ábrával, fotóval. |
| Bevezetés | |
| A juh népgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 3 |
| Tervfeladatok a juhtenyésztésben | 6 |
| A juh megnevezése kor és ivar szerint | 7 |
| A juh domesztikációja | 8 |
| Előismeretek a juhtenyésztés gyakorlatához | |
| A testtájak külső alakulásának ismertetése | 12 |
| A fej | 12 |
| A törzs | 14 |
| A végtagok | 17 |
| A juh konstitúciós típusai | 19 |
| Méretek felvétele a juhon | 19 |
| A juh súlya | 21 |
| A juh életkorának meghatározása | 21 |
| A juhok bőre | 23 |
| A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság | 24 |
| Gyapjúismeret | |
| A gyapjú | 25 |
| A bundát alkotó szőrképletek | 25 |
| A gyapjúszál kémiai összetétele | 28 |
| A gyapjúzsír | 29 |
| A gyapjúszál tulajdonságai | 31 |
| A gyapjúszál színe | 31 |
| A gyapjúszál fénye | 32 |
| A gyapjúszál "finomsága" | 32 |
| A gyapjúszál hűsége | 37 |
| A gyapjúszál erőssége | 38 |
| A gyapjúszál simulékonysága | 40 |
| A gyapjúszál nyújthatósága | 41 |
| A gyapjúszál rugalmassága | 42 |
| A gyapjúszál zsugoródóképessége | 42 |
| A belszerkezet (jelleg) | 43 |
| A gyapjú összértékét kifejező szortimentumok | 45 |
| Kiegyenlítettség | 46 |
| Gyapjúféleségek | 49 |
| A gyapjúhozam | 51 |
| Nyírósúly, gyapjúanyag, rendement | 54 |
| A gyapjú mennyiségére és minőségére befolyást gyakorló külső tényezők | 56 |
| A nyírás hatása a gyapjú növekedésére | 59 |
| A bunda ápolása az élő juhon | 61 |
| "Háton mosás" | 62 |
| A juhok nyírása | 64 |
| A lenyírt gyapjú zsákolása és raktározása | 66 |
| A gyapjú értékesítése | 67 |
| A juh fajtái | |
| A juhfajták csoportosítása | 68 |
| A merinók | 69 |
| A finomposztógyapjas merinó | 70 |
| A rambouillet vagy francia fésüsmerinó | 71 |
| A francia húsmerinó | 72 |
| A német húsmerinó | 73 |
| A magyar húsmerinó | 74 |
| A Szovjetunió finomgyapjas fajtái | 76 |
| A cigája | 78 |
| A racka | 79 |
| A tolna-baranyai sváb juh | 81 |
| A keletfríz | 84 |
| A karakul | 85 |
| Ile de France | 86 |
| Az angol down-juhok | 88 |
| Egyéb fajták | 90 |
| A tenyészjuhok kiválasztása, takarmányozása és ápolása | |
| Minő fajtát tenyésszünk? | 96 |
| Az anyajuhok kiválasztása | 97 |
| A tenyészkosok kiválasztása | 105 |
| A juhok törzskönyvelése | 108 |
| A juh életbentartó (és gyapjútermelő) tápanyagszükséglete | 110 |
| A juh nyári takarmányai | 112 |
| A juh téli takarmányai | 114 |
| A juhok fiatalítása | 115 |
| A tenyészkosok takarmányozása | 116 |
| A juhakol | 117 |
| A juh ápolása | 120 |
| A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés | |
| A párosítás | 124 |
| Az üzekedés (berregés) jelei, tartalma és ismétlődése | 125 |
| Mikor ellessünk? | 126 |
| A sűrített (gyakoribb) elletés | 130 |
| Egy koshoz hány anyajuh osztandó be? | 131 |
| Az anyák és a kosok előkészítése a pároztatásra | 131 |
| A pároztatás (behágatás, beüzetés) | 132 |
| A mesterséges megtermékenyítés | 134 |
| A vemhesség jelei és tartalma | 135 |
| A vemhes anya takarmányozása és ápolása | 136 |
| Koraszülés és elvetélés | 137 |
| A juh szaporasága | 137 |
| Az ellés | 139 |
| A szoptató, illetőleg fejős anyák takarmányozása | 139 |
| A juh felnevelése | |
| A szopós bárány ápolása és takarmányozása | 141 |
| A szopós bárányok osztályozása | 144 |
| A bárányok elválasztásának ideje | 145 |
| A növendékjerkék és ürük takarmányozása | 146 |
| A növendékkosok második bonitálása, takarmányozása és ápolása | 147 |
| A juh mint tejtermelő | |
| A juhtejgazdaság jelentősége | 148 |
| A juhtej kémiai és fizikai tulajdonsága | 148 |
| A tej mennyisége és fokozásának eszközei | 150 |
| A fejés módja | 152 |
| A juhtej értékesítése | 153 |
| A juh mint hústermelő | |
| A juhhizlalás általános elvei | 155 |
| Tejesbárányok hizlalása | 155 |
| Pecsenyebárányok és exportbárányok hizlalása | 156 |
| Kifejlődött ürük hizlalása | 157 |
| A juh bastardjai rokonfajokkal | 158 |
| A kecske tenyésztése | |
| A kecske gazdasági jelentősége | 159 |
| A házi kecske domesztikációja | 160 |
| Előismeretek a kecske tenyésztésének gyakorlásához | 161 |
| A külső testtájak alakulása | 161 |
| A bőr, a szőrzet és a szín | 162 |
| Testméretek és testarányok | 163 |
| A súly | 163 |
| Az életkor meghatározása | 163 |
| A kecske fajtái | 163 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 166 |
| A kecske takarmányozása | 168 |
| Pároztatás, vemhesség és ellés | 170 |
| A gödölyék és gidák felnevelése | 170 |
| A kecske ápolása | 172 |
| A kecske mint tejtermelő | 172 |
| A kecske ápolása | 174 |
| A kecske mint hústermelő | 174 |
| A kecske mint erőtermelő | 175 |
| A kecske egyéb haszonhajtásai | 175 |
| A juh és kecske takarmányai (táblázat) | 181 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.