A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

Juhtenyésztés és -tartás

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 411 oldal
Sorozatcím: Gazdakönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9121-24-X
Megjegyzés: Néhány színes fotóval. 2. kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés (dr. Mucsi Imre)5
Alapismeretek a juhtenyésztés gyakorlatához (dr. Mucsi Imre)
Származása, domesztikácijóa7
Külleme8
Az életkor megállapítása11
Elnevezés ivar és kor szerint12
Testméret felvétel12
Viselkedési és biológiai sajátosságok13
Értékmérő tulajdonságok (dr. Sáfár László)15
Általános értékmérő tulajdonságok16
Hústermelési értékmérő tulajdonságok18
Gyapjútermelési értékmérő tulajdonságok23
Tejtermelési értékmérő tulajdonságok27
Adatgyűjtés és törzskönyvezés28
Fajták (dr. Mucsi Imre)30
Magyar merinó31
Ausztrál merinó32
Booroola merinó33
Szapora merinó34
Corriedale36
Romney37
Német húsmerinó38
Bábolnai szapora39
Il de france40
Német feketefejű húsjuh41
Suffolk41
Texel42
Awassi43
Brit tejelő44
Keletfríz45
Lacaune45
Racka46
Cigája48
Cikta49
Gyimesi racka50
Tenyésztés (dr. Lengyel Attila)
A tenéyszcél52
A szelekciós munka általános alapelvei52
- A hústermelés értékmérői közötti kapcsolatok54
- A gyapjútermelés értékmérői közötti kapcsolatok55
- A szaporaság értékmérői közötti kapcsolatok55
- A tejtermelés értékmérői közötti kapcsolatok56
A hazai merinó tenyésztésének alapelvei56
Tenyésztési módszerek58
- A fajtiszta tenyésztés58
- A tenyészállat-előállító keresztezések61
- Haszonállat-előállító keresztezések65
A tenyésztés integrációjának hazai lehetőségei73
Szaporodás (dr. Mucsi Imre)
A nemi szervek anatómiája és élettana76
- Anyajuhok76
- Kosok77
A juh vemhesítése84
- Pároztatás84
Kosok tartása és használata (mesterséges termékenyítés)91
Az anyajuhok inszeminálása101
Vemhesség, ellés106
A juhok viselkedése107
Tenyészjuhok kiválasztása, a szaporulat növelése110
- Az anyajuhok kiválasztása111
- A szaporulatnövelés lehetőségei113
- A szaporodás mértékét jelző mérőszámok116
- A tenyészkosok kiválasztása118
- A tenyészkosok tartása119
Takarmányozás (dr. Nagy Bálint)
A takarmányozás-élettani sajátosságok121
A takarmányok kémiai összetétele124
- Víz- és szárazanyag-tartalom124
- Stervesanyagok1125
- Vitaminok129
A juhok fontosabb takarmányai130
- Zöldtakarmányok130
- Silózott takarmányok134
- Szénák, szénalisztek135
- Cséplési melléktermékek135
- Gyökér- és gumós takarmányok136
- Ipari melléktermékek136
- Magvak137
- Ipari keveréktakarmányok (tápok)137
- Néhány takarmánykiegészítő138
A takarmányozás és itatás technológiája138
A juhok táplálóanyag-szükséglete141
- Az életfönntartás szükséglete141
- A gyapjútermelés szükséglete143
- Egyéb termelések speciális szükséglete144
- Ásványianyag-szükséglet144
Az anyajuhok takarmányozása147
- Idős selejt juhok (mustraanyák) följavítása153
A tenyészkosok takarmányozása154
A szopós bárányok takarmányozása156
- Természetes báránynevelés156
- Mesterséges báránynevelés159
- Külöböző hizlalási módok160
Tenyésztésre szánt bárányok fölnevelése163
- Növendék jrekék takarmányozása163
- Növendék kosok takarmányozása164
Tartás (dr. Munkácsi László, Szentpáli Károly, Vissyné dr. Takács Mara, dr. Mucsi Imre)167
A juhok viselkedése a hodályban167
Hagyományos tartás169
- 300 anyás juhásat hagyományos tartásban170
- A juhok környezeti igénye a hodályban172
- Juhhodály építése174
- A munkarend178
- Időszakos feladatok a juhászatban180
- Az új termelési év előkészítése197
- Mesterséges báránynevelés197
- Növendék juhok tartása198
- A juhok hizlalása199
- A juhok fejése200
Juhok szabadtartása203
- Juhok viselkedése a legelőn205
- A merinó szabadtartása206
- Juhok egész évi legelőn tartása (új-zélandi irányított legeltetési rendszer)218
- A juhok gondozása a legelőn221
A legelők hasznosítása229
- A természetes legelők hasznosítása229
- A telepített legelők hasznosítása230
- Legeltetési módszerek231
- Réti széna készítése236
- Fűszilázs és fűszenázs készítése236
A juhtartás gépei, eszközei237
- A legelőn tartás eszközei237
- A téli takarmányozás gépei, eszközei243
- A fejés, tejkezelés gépei249
- Az almozás, trágyaeltávolítás gépei, eszközei252
- A juhtartás egyéb munkafolyamatai253
- A juhtartás egyéb eszközei256
A juhtartás épületei, telepei261
Juhbetegségek (dr. Mucsi Imre)
Baktériumos eredetű betegségek265
- Klosztridium (Cl.) baktériumok okozta betegségek266
- Brucellózis (Br.) néven szereplő betegségek272
- A tenyészkosok fetőző eredetű mellékhere- és heregyulladásai273
Vírusos eredetű betegségek280
Komplex kóroktanú betegségek288
Parazitás eredetű betegségek289
Gombatoxin okozta betegségek295
Anyagforgalmi és hiánybetegségek295
Belgyógyászati betegségek300
Mérgezések304
A nemi szervek betegségei307
Gyógyszerbeadási módszerek313
A gyapjú termelése és feldolgozása (Földes Tamás)315
A juhfajták csoportosítása gyapjútermelésük szerint315
A gyapjúszál kialakulása és eloszlása316
A gyapjú mikroszkópi tulajdonságai318
- A gyapjúszál finom felépítése318
- Gyapjúszálféleségek319
A gyapjú fizikai tulajdonságai321
- A gyapjúszál finomsága321
- A gyapjú szálhosszúsága322
- A gyapjúszál szakítóereje323
- A gyapjúszál nyúlása323
- A gyapjúszál rugalmassága323
- A gyapjúszál íveltsége324
- A gyapjú fajsúlya324
- A gyapjú nedvességfelvétele324
- A gyapjú kihozatala325
- A gyapjú optikai tulajdonságai326
- A gyapjú hőszigetelése326
A gyapjú vegyi tulajdonságai327
- A gyapjú vegyi felépítése327
- A fény hatása327
- A hő hatása328
- A víz és a vegyszerek hatása328
- A kártevők hatása329
Az ipari megmunkálás előtti műveletek329
- A bonitálás329
- A gyapjú nyírása330
- A lenyírt zsíros gyapjú kezelése és előválogatása331
- Minősítés331
- Tárolás332
Elsődleges ipari megmunkálás332
- Válogatás332
- Mosás334
A gyapjú házi feldolgozása334
A juhtej termelése és feldolgozása (dr. Szakály Sándor, dr. Óbert Gábor)
A tejképzés szerve338
A tejképződés élettana340
A tejeladás341
A tejelőképességet befolyásoló tényezők342
A fejés344
Tejkezelés347
A juhtej tulajdonságai348
A nyers juhtej minőségi követelményei352
A juhtej termelése és feldolgozása hazánkban353
A kisüzemek szerepe és jelentősége a tejfeldolgozásban355
A kisüzemi juhtejfeldolgozás356
- Az alapanyag előteremtése357
- A tejfeldolgozás általános műveletei357
- A juhtejtemékek specifikus műveletei, illetve gyártási folyamatai359
A juhsajtgyártási eljárások a XX. század első felében, hazánkban369
Savóhasznosítás módszerei369
A gyártott juhtermékek értékesítése (disztribúciója)371
A juhhús konyhai feldolgozása (dr. Tóth Imréné)
Általános ismeretek372
Készíthető ételek376
A juh terméktanács működése (dr. Békési Gyula)387
Juhtenyésztő szervezetek kialakulása és változása (dr. Tóth Imre)
Történelmi áttekintés394
Tenyészkiválasztás, törzstenyésztés395
Szövetségi munka396
Támogatási lehetőségek400
Mellékletek (dr. Mucsi Imre)
Éves állategészségügyi teendők402
Az endoparazitások kártétele és lekűzdése404
Teendők a bárányoztatás idején404
Teendők a legelőrehajtás előtt405
A juhok klinikai normál-értékei406
Fontosabb forrásmunkák408
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem