1.034.161

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az eleven kulcs

Egy szép ördög naplója - Az eleven kulcs/Harakíri

Szerző

Kiadó: Pallas Irodalmi és Nyomdai Részvénytársaság Kiadása
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon Gottermayer kötés
Oldalszám: 279 oldal
Sorozatcím: Kabos Ede munkái
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Az eleven kulcs

Láttam Annunciata főherczegnőt és őszintén megcsodáltam bátorságát. Közönséges polgárasszony nem merne ilyen csúnya lenni s ha véletlenül mégis megesnék... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Az eleven kulcs

Láttam Annunciata főherczegnőt és őszintén megcsodáltam bátorságát. Közönséges polgárasszony nem merne ilyen csúnya lenni s ha véletlenül mégis megesnék rajta, hát nem merne nyilvánosan mutatkozni. Ez a főherczegnő pedig eljön a kórházba, ahová senki sem hívta, elszenvedi azt a vesszőfutást, hogy bemutatnak neki háromszáz beteg leányt és asszonyt, akik közül a legvánnyadtabb is külömb őfenségénél, mosolyog azokra, akik megrémülnek az ő förtelmes, téglavörös, hihetetlenül elszáradt arczától és még szólni is mer, holott csukott ajkai is alig tudják elrejteni az emberi szájba nem illő agyarakat. Rajtam végigfutott a hideg. Teremtő szent atyám - ha én ilyen csúnya volnék!
De nem vagyok. Még így, az én nagy betegségem után sem vagyok csúnya.
Milyen jó,hogy ma este már elhagyhatom a kórházat! Immaculata testvér a magas látogatás után bevezetett a fürdőszobába és nálam maradt, míg megfürödtem. Nyilván vigyáznia kellett rám, mert minket, törvényes felhatalmazás nélkül lebetegedett leányokat, eleinte féltenek még a fürdővíztől is. A kórházban egyszer valamelyik bajtestvérem a kádba ölte magát. Immaculata testvér tehát leült és vigyázott reám. De én szívesen láttam, hogy van velem valaki, legalább volt kinek kiönteni a szívemben felgyülemlett gonoszságot.

Harakíri

- Rika!... Rika!...
Kellemetlenűl, hidegen fúródott be a kiáltó éles hang a sötét szalon csöndjébe. Nagy csöndnek és nagy lármának egyformán megvan az a sajátsága, hogy a hirtelen, éles hangokat elfullasztja magában s így a fiatal asszony, a szalon nyitott ablakánál ülve, csak éppen egy kiáltó hangot hallott, de értelmét kivenni nem tudta. Egy pillanatra kihajolt az ablakon, mintha onnan, alulról várná a hang ismétlődését, de mikor ott minden csöndes maradt s csak a juliusi éjszaka édes-hűvös lehellete csapódott az arczába, gyorsan fölegyenesedve, a szalon ajtaja felé tartott.
Az ajtó éppen akkor nyilt meg. Alacsony, vén asszony fogta a kilincset s fahangja most már érthetően, még élesebben hangzott:
- Rika!... Rika!...
A fiatal asszony egy kis borzongással kérdezte:
- Szera... mi baj?
A szavakat nehéz pihegés s valami muzsikáló sirás hangja előzte meg. Mintha a vén asszony - egyre siránkozva - előbb még ki akarná magát pihenni: egy ideig csak úgy magában kinlódott. Jobb keze még mindig ott pihent a kilincsen, ő maga pedig egész fáradt testével odahullott az ajtó mellé. Rika megkapta a vállán s felrázta.
Lassan, szaggatottan hallatszott a vén asszony hangja:
- Az ügyvéd úr... odalenn bezárkózott... Azt hiszem, kárt tesz magában... Revolvert láttam a kezében...
Rika akkor már lefelé tartott a lépcsőkön.

Vissza

Tartalom

Az eleven kulcs5
Harakíri227

Kabos Ede

Kabos Ede műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kabos Ede könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Az eleven kulcs Az eleven kulcs Az eleven kulcs Az eleven kulcs Az eleven kulcs Az eleven kulcs Az eleven kulcs Az eleven kulcs Az eleven kulcs Az eleven kulcs

A gerinc vászonnal pótolt. A borító enyhén kopott. A borító és néhány lap kissé foltos. Belülről megerősített példány.

Állapot:
2.900 Ft
1.450 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba
konyv