A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Homoki bor készítése és kezelése

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 192 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A homoki bortermelés múltja, jelene és szerepe5
Mitől függ a homoki borok minősége?10
Környezeti tényezők10
Fajtaösszetétel16
Fehérbor-szőlőfajták20
Vörösbor-szőlőfajták21
Művelési mód és agrotechnika22
Az szőlő érettsége és egészsége26
Az üzem felszereltsége és a borászati technológia30
Milyen a korszerű borászati üzem?32
Az üzem helye és mérete33
Szőlőfeldolgozó és erjesztő35
A szőlőfeldolgozó külső és belső elrendezése35
Az erjesztő elhelyezése és belső elrendezése42
Borkezelő és bortároló pince45
A pince berendezése48
Palackozó53
Hogyan készítsük a bort?57
Fehér bor készítése57
A szőlő feldolgozása57
Az irányított erjesztés74
A színmust, a sajtolt must és a törköly aránya95
Vörös bor készítése96
A szőlő feldolgozása és erjesztése97
Rozé (siller) bor készítése103
Asztali bor készítése103
Minőségi bor készítése104
Csemegebor és ürmösbor készítése105
Gyöngyöző bor, habzóbor és pezsgőbor készítése106
Borpárlat készítése107
Hogyan kezeljük és tároljuk a borokat?109
A homoki bor kezelésének és tárolásának sajátosságai109
Az újbor elválasztása a seprőtől110
A bor harmonikus összetételének kialakítása120
A bor tisztítása128
Derítés128
Szűrés133
A bor reduktív állapotának kialakítása és fenntartása139
Borkénezés139
Oxidáció elleni védelem142
A bor állóképességének kialakítása (stabilizálás)143
Hőkezelés144
Stabilizáló anyagok alkalmazása149
A stabilizálás alapelvei151
A kezelés és tárolás néhány sajátsága bortípus szerint153
Reduktív típusú borok kezelése154
Rozé és vörös borok154
Borkülönlegességek és csemegeborok kezelése155
Hogyan palackozzuk a borokat?157
A bor előkészítése a palackozáshoz158
A palackozás technikája160
A palackok előkészítése160
A palackok megtöltése164
A megtöltött palackok lezárása és szerelése167
Hogyan készítsük és kezeljük a bort a háztáji gazdaságban?169
A szüret időpontja169
A válogatás jelentősége a szüret idején171
Oxidáció elleni védekezés a szőlőfeldolgozás során172
A szőlő kénezése172
A szőlő gyors feldolgozása173
Fehér bor készítése irányított erjesztéssel175
A must erjedés előtti előkészítése175
A must erjedés alatti kezelése177
A vörös és rozé (siller) bor készítése178
A cefre előkészítése178
A cefre kezelése az erjedés alatt179
Csigerbor-készítés, törköly- és seprűhasznosítás181
Újborok kezelése, védelem a korai elvénülés ellen182
Töltögetés és első fejtés182
Kénezés és töltögetés183
A bor megtisztításának lehetőségei184
A bor szakszerű tárolása185
A tisztasági (higiéniai) követelmények betartása186
A bor korai elvénülésének megakadályozása186
Felhasznált irodalom188

Kádár Gyula

Kádár Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kádár Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv