A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az MNE küldöttgyűlése 1985

A második küldöttgyűlés - Budapest, 1985. november 16. SZOT Központi Iskola

Szerkesztő

Kiadó: Magyar Népművelők Egyesülete
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 97 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-564-245-8
Megjegyzés: A címlapon a kiadási év tévesen szerepel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Magyar Népművelők Egyesülete 1979 decemberében alakult meg. Azóta lezajlott két küldöttgyűlés, közben pedig három-három eseményekkel megrakott esztendő. A fejlődés folyamatos volt, és - miként az... Tovább

Előszó

A Magyar Népművelők Egyesülete 1979 decemberében alakult meg. Azóta lezajlott két küldöttgyűlés, közben pedig három-három eseményekkel megrakott esztendő. A fejlődés folyamatos volt, és - miként az 1985-ös szervezeti közgyűlések beszámolói és vitái is igazolták - az egyesületi élet szervezetileg és tartalmilag egyaránt gazdagodott.
Az utóbbi években a szakmai szervezeteké mellett föllendült a területiek élete, ezáltal közelebb került tagságához az addig jobbára központi akciókban, programokban és az országos elnökség állásfoglalásaiban megnyilatkozó MNE. Bebizonyosodott: a tagság azt igényli, hogy a jövőben is a területi és a szakmai szervezeteket erősítsük, jól kiválasztva azt is, ami központi intézkedést, egységes álláspontot követel — abban viszont föltétlen egyesületi összhangot teremtve. E téren szintén előbbre mentünk: az MNE mind több tekintélyt élvez, és figyelmet vált ki a társadalom és a közművelődés állami-politikai irányítói részéről is. Sikerült némi haladást elérnünk — s ebben a Közalkalmazottak Szakszervezetének országos szervei jó partnereink — érdekképviseleti, érdekvédelmi programunk elfogadtatásában: még akkor is, ha társadalmunk mai teherbírásának korlátai miatt kevesebb a látszata e törekvésünknek, s az élet- és munkakörülmények, a bérezés központi rendezése egyelőre várat magára.
Az egyesület közbenjárására kollégáinkat mégis számos megyében részesítették fizetésemelésben, juttatták lakáshoz, bérkiegészítéshez és más kedvezményekhez. Társadalmi megbecsülésünk azonban egyenes arányban nő a közművelődés és a népművelők társadalmi hasznának fölismerésével. Egyesületünkre e téren még sok-sok teendő vár mind sorainkban, mind a lakosságnak, az irányítóknak, a gazdasági vezetőknek a meggyőzésében. A kulturális szükségletek föltárásához, az igénykeltéshez és kielégítéséhez nélkülözhetetlen a hozzáértés fejlesztése, ebben pedig szakmai szervezeteinknek van igen fontos szerepük. Életüket határozottabb célokkal, aktivizáló feladatokkal kell pezsgőbbé tennünk, minél nagyobb teret kínálva az önkéntességnek. Országos elnökségünknek, akcióinknak, rendezvényeinknek többek között az is feladata, hogy megismertessük és elfogadtassuk a közvéleménnyel és a művelődés irányítóival az MNE álláspontját és törekvéseit a bennünket érintő legalapvetőbb kérdésekben. Vissza

Tartalom

I. RÖVIDÍTETT JEGYZŐKÖNYV A MAGYAR NÉPMŰVELŐK EGYESÜLETÉNEK 1985. NOVEMBER 16-1 KÜLDÖTTGYŰLÉSÉRŐL 5
Dr. Gyarmati Kálmán elnök szóbeli kiegészítője az írásos beszámolóhoz 9
A vita 14
írásbeli hozzászólások 46
Elnöki összefoglaló 50
Kitüntetések 53
A választás 55
II. BESZÁMOLÓ ÉS PROGRAMJAVASLAT AZ MNE MÁSODIK KÜLDÖTTGYŰLÉSÉRE 67
A második három évről 69
Javaslat a következő három év programjára 74
III. FÜGGELÉK 77
A Magyar Népművelők Egyesületének (módosított) alapszabálya 79
A Magyar Népművelők Egyesületének elnöksége és ellenőrző bizottsága 87
A Magyar Népművelők Egyesületének területi szervezetei 90
A Magyar Népművelők Egyesületének szakmai szervezetei 95
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv